Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Kroniek van Hoorn

2020

maart

De voetbalclubs Hollandia en Zwaluwen’30 streven ernaar om met ingang van het seizoen 21/22 als één club op het vernieuwde complex in het Julianapark te gaan spelen. Een projectgroep en een werkgroep gaan het fusietraject voorbereiden en begeleiden. De GGD onderzoekt de mogelijke besmetting van mensen in Hoorn met het coronavirus. Er is buitengewoon veel belangstelling voor grote, nieuwe bedrijfsruimten op Zevenhuis. Het gemeentebestuur van Hoorn gaat zich in commissieverband opnieuw buigen over de bouwhoogten op dit bedrijventerrein.
Veel belangstelling voor nieuwbouw op bedrijventerrein Zevenhuis
3: Veel belangstelling voor nieuwbouw op bedrijventerrein Zevenhuis
Hoorn is geliefd bij veel Amerikaanse, Canadese en Australische toeristen die met Viking River Cruises op reis gaan. Deden in 2019 zo’n 30 cruiseschepen de haven aan, dit jaar worden 54 schepen aan het Oostereiland verwacht. Voorzitter Rob van Drimmelen van HSV Sport doet een beroep op de gemeente om de vereniging, die aan de westkant van de gemeente in een gebied met 25.000 inwoners gevestigd is op een inmiddels verouderd sportcomplex, niet te vergeten. De fusieplannen van Hollandia en Zwaluwen’30 veroorzaken zijn zorgen.
Zorgen om voortbestaan HSV Sport
4: Zorgen om voortbestaan HSV Sport
De gemeente laat weten dat de leerplicht gewoon van kracht is voor kinderen die vanwege angst om (de verspreiding van) het coronavirus door hun ouders worden thuisgehouden. De fietsverbinding met een spoorwegovergang tussen de Klagerstuin in de wijk Risdam en de Oostergouw vergt een investering van 1,1 miljoen euro. Nagenoeg alle politieke partijen vinden dit te duur. Op het NS-station Hoorn-Kersenboogerd openen Sergio en Gerda Bandelli hun stationspizzeria Incontro.
Stationsgebouw Kersenboogerd nu Italiaans restaurant
6: Stationsgebouw Kersenboogerd nu Italiaans restaurant
De toeristenbelasting voor watertoeristen wordt in overeenstemming gebracht met die voor toeristen die in een hotel of bed & breakfast verblijven. De sloopkogel gaat door de voormalige Ford-garage aan het Keern. Hiermee wordt in feite de aanzet tot de bouw van de Poort van Hoorn gegeven. Arie van Zoonen overhandigt aan de Vereniging Oud Hoorn nog eens twee delen van zijn onderzoek over zeshonderd jaar scholen en schoolmeesters in de stad. De gemeenteraad nam een voorbereidingsbesluit waarmee voor de gemeente ongewenste ontwikkelingen op het nog niet bebouwde gedeelte van bedrijventerrein Markermeer aan de Schelphoek tegengehouden worden. Op grond hiervan blokkeert de gemeente de vestiging hier van een bedrijfsverzamelgebouw: het terrein moet nautisch van karakter blijven. Het museumschip Halve Maen wordt, na vijf jaar in Hoorn in bruikleen te zijn geweest, overgedragen aan eigenaar New Netherlands Museum. Het blijft nog enige tijd in Delfshaven bij het VOC Zeemagazijn en doet nog mee aan Sail Amsterdam van dit jaar. De kramen die op de zaterdagmarkt in de Nieuwstraat staan, gaan voor een half jaar naar Grote Noord, Gouw en Breed. Het marktteam van de gemeente doet onderzoek naar maatregelen om de markt ‘toekomstbestendig’ te maken. Merijn Casper Lioen uit Zwaag, leerling van het Horizon College, wordt Nederlands kampioen bij de landelijke vakwedstrijd Applicatie- en Mediaontwikkelaars voor mbo-studenten. Wouter Hakhoff stopt als directeur van muziekschool Gerard Boedijn. Hij werkt in die functie als ZZP-er op basis van een opdrachtovereenkomst, hetgeen een onhoudbare situatie blijkt te zijn. Stichting Kinderopvang Hoorn (SKH) neemt per 1 april alle dertien peuterspeelscholen, inclusief vijftig personeelsleden, over van Stichting Netwerk. Voorzitter van Vereniging Oud Hoorn Jaap van der Hout en de Amsterdamse emeritus hoogleraar Henk van Nierop bepleiten een snel extra historisch onderzoek naar wat nog te achterhalen is over de Slag op de Zuiderzee in oktober 1573.
Gevelstenen gewijd aan de Slag op de Zuiderzee
11: Gevelstenen gewijd aan de Slag op de Zuiderzee
Het door brand getroffen bamboeverwerkingsbedrijf Moso International verhuist, na een tussentijds verblijf bij de Rabobank in Zwaagdijk-Oost, de automatiseringsafdeling naar Art of Automation aan het Boedijnhof. Coronavirus. Het Dijklander Ziekenhuis gaat gebruikte mondkapjes inzamelen voor hergebruik. In Hoorn zijn nog geen mensen opgenomen die besmet zijn met het virus. Ingrijpende maatregelen worden genomen om kwetsbare patiënten te beschermen. Middelbare scholen hebben draaiboeken klaarliggen voor als de scholen toch dicht moeten: lessen gaan dan vanaf huis door met behulp van laptop en iPad. Cruiseschepen blijven weg: Viking River Cruises schort alle vaarten op tot 1 mei. Zorgkoepel West-Friesland onderstreept de zorg om de druk op huisartspraktijken met de oproep om mondmaskers, veiligheidsbrillen en plastic schorten daar in te leveren. Carolien Vos, initiatiefnemer van de ‘corona hulpgroep Hoorn’, schrijft in één dag 800 leden in die mensen hulp willen aanbieden. Alle eet- en drinkgelegenheden moeten tot 6 april dicht. Diverse restaurants en hotels gaan over op het bezorgen van maaltijden, ook als roomservice…. Om te voorkomen dat er veel publiek op af komt – met alle coronarisico’s van dien – gaat het Westfries Museum het vertrek van museumschip Halve Maen live uitzenden via Facebook. De gemeente Hoorn krijgt van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed 2,1 miljoen euro voor bouwkundig onderhoud van de panden van het Westfries Museum. De weekmarkten in Hoorn vinden in de komende tijd gewoon doorgang. Er wordt gezorgd voor een ruimere opstelling van de kramen en er zijn geen zitgelegenheden. Schutz Fashion groep besluit om onder de coronamaatregelen in haar modezaken alleen nog op afspraak en daarnaast on line te werken.
Schutz mode aan het Kleine Noord
21: Schutz mode aan het Kleine Noord
Het Dijklander Ziekenhuis breidt de capaciteit van de Spoedeisende Eerste Hulp (SEH) fors uit. Het verwacht een toestroom van patiënten vanwege het coronavirus. De kerken zijn niet meer open voor gemeenschappelijke diensten. Wel geven zij gelegenheid voor troost, gebed en gesprek. Deze kroniekschrijver viert zijn 80e verjaardag. Met enig ceremonieel, maar zonder publiek, neemt Hoorn afscheid van VOC-museumschip Halve Maen. Wethouder Samir Bashara: “De Halve Maen had echt een meerwaarde voor de stad.” Bij werkzaamheden aan het Kerkplein wordt een oude knekelmuur gevonden, een volgens archeologen zeer zeldzame vondst in de lage landen. José Linders werkt haar idee uit om via het digitale platform ‘Hoorn Bezorgt’ horeca en winkeliers hun producten en artikelen te laten bezorgen. Inmiddels doen ruim 70 bedrijven mee. Zelfstandigen zonder personeel die door de coronacrisis zonder inkomen zitten, kloppen massaal aan voor financiële steun bij Werksaam: 1500 gedupeerden melden zich. De familie Van Doorn schenkt aan de Oosterkerk een dubbel glas-in-loodraam. Het heeft de geschiedenis van Hoorn als onderwerp. Marije Wolfswinkel, van het glasatelier Lichtraamwerk in Noord-Scharwoude, zal het maken. Kunstenaar Joost Swarte maakt het ontwerp. Stichting Kinderopvang Hoorn (SKH) opent vanwege de maatregelen in verband met de corona-epidemie een 24-uurs noodopvang voor kinderen van ouders met cruciale beroepen in de regio West-Friesland. De bestuursrechter wijst de bezwaren tegen de bomenkap op het door omwonenden als Blokkers Kleine Groene Hart aangeduide perceel af. Volgens het vonnis zijn er geen bijzondere natuurlijke, landschappelijke of cultuurhistorische waarden in het geding. Jessey Jonker (18) uit Hoogkarspel maakt een documentaire over de voormalige Ford-garage aan het Keern. Het is een mooi voorbeeld van de zakelijkheid als bouwstijl van de jaren dertig. In de regio komt dat maar weinig voor. Het wordt nu gesloopt.
Voormalige Ford-garage was voorbeeld van jaren dertig architectuur
30: Voormalige Ford-garage was voorbeeld van jaren dertig architectuur
Ruim honderd West-Friezen zijn met het coronavirus besmet, zo blijkt uit cijfers van het RIVM. Het grootste aantal in Hoorn: 23. Burgemeester Jan Nieuwenburg is tevreden over het verloop van de wekelijkse markt en de koopzondag. De huidige opzet kan daarom voorlopig gehandhaafd worden.