Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Kroniek van Hoorn

2018

januari

Het Museum van de Twintigste Eeuw heeft een succesvol jaar achter de rug: er kwamen ruim 55.000 bezoekers. Vereniging Ondernemers Stad Hoorn (OSH) vraagt het college om een proef met gratis parkeren in de binnenstad op donderdagavond en op koopzondag. Nu woningcorporatie Intermaris grote sloopplannen uitvoert aan de Siriusstraat en de Binneblijfstraat is het aantal betaalbare huurwoningen in Hoorn drastisch afgenomen. De prestatieafspraken die Intermaris, de gemeente Hoorn en huurderskoepel De Boog in 2016 hebben gemaakt leiden er toe dat de Hoornse voorraad sociale huurwoningen in 2021 met 342 zal zijn gegroeid. De Vereniging Historisch Blokker presenteert het initiatief om 100 kokers met een bijzondere tijdscapsule in een betonnen bak op de komende Blokkerdag in het weekend van 27 januari te begraven. Op de Blokkerdag in 2043 wordt de bak weer opgegraven. De 100 capsules zijn te koop voor inwoners van Blokker die een blijvende herinnering aanleveren voor hun nakomelingen. De twee voormalige SP-raadsleden Alex Smit en Sandra van Velse sluiten zich aan bij de oud-PvdA raadsleden die onder de naam Sociaal Hoorn aan de komende gemeenteraadsverkiezingen meedoen. De Formatiedansers van Dance Impression stoppen na vijf zeer succesvolle jaren met het ballroomteam en het latinteam (twee jaar). Hun laatste optreden vindt plaats op 14 januari in de Can Dance Studios in Amsterdam tijdens het door de Hoornaren voor de vierde keer georganiseerde 'Dance to Impress' met teams uit België, Duitsland en Engeland. Jan (80) en Trudy (74) Tol (beenmode) en Adrie Kunst (snoep en chocolade) staan 50 jaar op de Hoornse zaterdagmarkt. Hun jubileum wordt onderstreept met een Eenhoornspeldje en een bos bloemen. Voor Jan en Trudy is het meteen het afscheid van het marktleven.
16: Jan Tol beenmode
16: Jan en Trudy Tol 50 jaar op Hoornse markt
Het dak van de brandweergarage aan de Nieuwe Wal wordt voorzien van zonnepanelen, betaald door mensen die via een aantal certificaten van Zonnecoöperatie West-Friesland zelf in hun energiebehoefte voorzien. De terugverdientijd wordt geschat op tien jaar. Hevige storm in de middag (windsnelheden tot 140 km per uur) richt flinke schade aan in de regio. Lucien Greefkes, die tot mei 2015 voor de SP in de gemeenteraad zat, keert voor de laatste twee maanden tot de verkiezingen terug in de raad als eenmansfractie Zetel '18. Hij neemt de plaats in van voormalig SP-raadslid, nu TLS raadslid Andries Posthuma, die om persoonlijke redenen abrupt zijn raadslidmaatschap opzegt. In Hotel Maria Kapel staat de tentoonstelling 'In the Hold' van kunstenaar Vincent Vulsma, waarin de driehoekshandel in goederen en slaven vanuit Europa richting West-Afrika en Curaçao verbeeld wordt. Basis daarvoor is het logboek en het grootboek van een 17e eeuws schip van de Middelburgse Commercie Compagnie. Garage De Egel verhuist van het Keern naar Factorij 3 in een deel van het gebouw van Kareltrans by Junior.
23: De Egel verhuist
23: De Egel verhuist
De 17-jarige Stien den Hollander tekent een platencontract bij het hiphop-label Noah's Ark. In het jaarlijks onderzoek van Elseviers Weekblad 'Beste scholen van Nederland' krijgt s.g. Newton met 21 andere scholen in Nederland dit predicaat toegewezen. EHBO-vereniging St. Jan, opgericht in 1935 door vrijwilligers en artsen van het toenmalige Sint Jans Gasthuis, verlaat de vestiging in het Rode Kruisgebouw aan de Vredehofstraat en betrekt een eigen ruimte aan de Diodeweg, waar de 120 leden instructie- en opslagruimtes onder één dak gebruiken. Op de jaarlijkse Blokkerdag van de Historische Vereniging Blokker, in de afmijnzaal van veilinggebouw Op Hoop van Zegen, wordt Piet de Boer onderscheiden als lid in de orde van Oranje-Nassau wegens zijn langjarige inzet voor het dorp Blokker. In de zeemuur tussen de Hoofdtoren en de brug naar het Oostereiland is de gedenksteen 400 jaar Kaap Hoorn geplaatst. Het ontwerp is van Marion Buis en Jaap van der Hout. In het bijzijn van de Chileense ambassadeur Maria Infante en wethouder Ben Tap onthult Cees Paul van de Kaap Hoorn-vaarders deze steen. Een dergelijk monument is in 2016 al in Chili geplaatst.
30: Gedenksteen Kaap Hoorn
30: Gedenksteen Kaap Hoorn
Drie verkrotte panden aan het Nieuwland ondergaan een metamorfose. Er komen 19 appartementen in voor mensen met een lichte beperking. Ook een pand aan de Achterstraat wordt aangepakt. Het plan wordt ontwikkeld door eigenaar Jonk Investments in Zuid-Oost Beemster, architectenbureau TPAHG in Hoorn en Leekerweide in Wognum.
30: Verkrotte panden Nieuwland
30: Verkrotte panden Nieuwland
Cora Abercrombie, Maureen Visser en Daniël Kolles ontvangen voor het geboortecentrum van het Westfriesgasthuis de Lean-award. Hun initiatief voor de mogelijkheid dat na de geboorte de ouders samen via een app aangifte kunnen doen bij de gemeente wordt zo beloond. De gemeenteraad voert een beperking van het aantal parkeervergunningen voor de binnenstad in. Daarbij hoort een wachtlijst als het maximum aantal uitgegeven vergunningen is bereikt. De bouw van woningen in de binnenstad zonder eigen parkeerplaats wordt hierdoor mogelijk.