Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Ach Lieve Tijd - Hoorn

Zeven eeuwen Hoorn, zijn bewoners ...

Rond het jaar 1300 begonnen zich handelaars, schippers en vissers te vestigen in een klein boerendorpje bij een bocht van de Westfriese zeedijk. Dat was het begin van de stad Hoorn. Ach Lieve Tijd vertelt de bewogen geschiedenis van die zeven eeuwen Hoorn. Maar vooral van de mensen die er al die tijd hebben gewoond en geleefd.

En over dat Hoornse leven zijn heel wat verhalen te vertellen! Ontroerende, zoals dat van Lambert Melisz, die zijn moeder met een slee over het ijs voor de Spanjaarden redde. Of spannende, zoals over de scheepsjongen van Bontekoe, die met zijn schip op weg naar Indië in de lucht vloog, maar het er nog levend afbracht. En vele andere verhalen. Ach Lieve Tijd geeft een beeld van het dagelijkse leven, zoals de bewoners van Hoorn dat hebben beleefd. In armoede en in rijkdom, in oorlog en in vrede. Hoe zij woonden en werkten in hun stad. Hoe zij er hebben gebouwd en gesloopt, gevochten en gemind, gehuild en gelachen.

Alles bij elkaar is dat de geschiedenis van de stad aan het Hop. Het verhaal van een klein dorp achter de dijk, dat uitgroeide tot een koopmansstad van internationale betekenis. Amusant, spannend, ontroerend en vol met interessante wetenswaardigheden en kostelijke anekdotes. Ach Lieve Tijd is niet alleen heerlijk om te lezen, maar ook schitterend om in te kijken, door de honderden historische afbeeldingen, waarvan vele in kleur. Prachtige schilderijen uit talrijke musea, fraaie prenten uit archieven en verzamelingen, oude foto's en prentbriefkaarten maken iedere aflevering tot een uitbundig kijkplezier.

 

Delen 1 t/m 7 (html)

 

Delen 8 t/m 12 (pdf) (opent in nieuw venster)

 

Digitalisering html: Chris Kistemaker, Hoorn
Digitalisering pdf: Gerard van Stijn, Hoorn