Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Kroniek van Hoorn

2017

januari

Op nieuwjaarsdag winnen deelnemers op postcode 1625 AG (Breeuwer) gezamenlijk een prijs in de Postcode Loterij : €100.000, die zij onderling verdelen.
3: Brüggemann
3: Brüggemann Nieuwsteeg
De 135 jaar bestaande herenmodezaak Brüggemann in de Nieuwsteeg wordt overgenomen. Het bedrijf wordt onder dezelfde naam voortgezet. Na het Overleg Leefbaarheid Binnenstad gaat nu ook Overleg Leefbaarheid Grote Waal op non actief. Oproepen voor versterking van de agendacommissie blijven onbeantwoord en de bijeenkomsten worden minder bezocht. Transportbedrijf Moeijes in Zwaag bestaat 100 jaar. Het parochiecentrum dat gevestigd is in De Drie Tulpen aan het Achterom, verhuist naar het nieuwe centrum van de Parochie H. Matteüs bij de Martinuskerk in Zwaag. VOC-museumschip Halve Maen ligt in Enkhuizen, waar het een flinke onderhoudsbeurt ondergaat. De gemeente neemt in het voorjaar een proef met dimbare led-verlichting boven het fietspad langs de Provincialeweg tussen Maelsonstraat en de stoomtramlijn. In de Grote Waal worden armaturen van de openbare verlichting vervangen door led-verlichting. Deze is zuinig en minder storinggevoelig. Eigenaar Leon Slijkerman van De Fietsenmaker aan de Drieboomlaan neemt Van Vliet Tweewielers aan de Veemarkt / Kleine Noord over en verplaatst zijn bedrijf naar die locatie.
13: E-bike Store
13: E-bike Store Kleine Noord
Het kunstwerk 'Bladkompas' in de beeldenroute langs de kust van het Visserseiland is voor de derde keer zwaar beschadigd. Kunstenares Mai Movrin besluit het weg te halen. Het college van Hoorn presenteert aan de gemeenteraad zijn visie op het behoud en het toegankelijk maken van het erfgoed in de gemeente. De gemeente vraagt inwoners en ondernemers om met ideeën te komen voor de herinrichting van het Kerkplein. Het doel is te komen tot een aantrekkelijk verblijfsgebied met terrassen en ruimte voor buitenactiviteiten. De stijging van het aantal bezoekers aan het Westfries Museum lijkt structureel: voor het derde jaar op rij trekt het museum meer dan 40.000 bezoekers. Het totaal aantal bezoekers in 2016 bedraagt 61.000: 42.000 voor het museum en 19.000 voor het VOC-museumschip Halve Maen. De locatie d'Ampte van het Tabor College verwerft het predicaat 'excellent'. Het wordt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen voor drie jaar toegekend. VOC Hoorn en Hoorns Belang voorzien problemen bij de uitvoering van het besluit van het college aangaande het per 1 maart weren van touringcars uit de binnenstad. Het college stelt de gemeenteraad voor om de voetbalverenigingen De Blokkers twee en Always Forward één kunstgrasveld met kurk als dempend materiaal toe te kennen. Het C-veld van Always Forward zal pas in 2018 gerenoveerd worden als er meer duidelijkheid is over de ontwikkeling van het Holenkwartier.
27: Mariaschool
27: Mariaschool Eikstraat
De Mariaschool in de Eikstraat wordt voor het deel dat het gebouw zijn cultuurhistorische waarde geeft, op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst. Mode ontwerper Sepehr Maghsoudi presenteert zijn vijftiende collectie, 'Scream under water', in Atelier Néerlandais in Parijs.
28: Sepehr Maghsoudi
28: Sepehr Maghsoudi
Na 40 jaar werkzaam te zijn geweest in het basisonderwijs in Hoorn neemt Gerrit Visser afscheid. Hij gaat met pensioen. Stichting Stadsherstel biedt het rijksmonument VOC-pakhuis uit 1606 in de Pakhuisstraat te koop aan. Met de opbrengst zal de restauratie van de Michaëlkerk aan de Westerblokker worden voltooid.