Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Kroniek van Hoorn

2020

april

De douane onderschept in Rotterdam een partij cocaïne (1170 kg) die bestemd is voor een bedrijf in Zwaag. Een paar meter onder de eerder aangetroffen knekelmuur (zie 24 maart jl.) in de grond naast de Grote Kerk wordt de begraafplaats uit de late Middeleeuwen gevonden met daar nog aanwezige skeletten en houten grafkisten. De actie van een groep Hoornse ondernemers via www.doneereenmondkapje.nl heeft goed resultaat: er is € 500.000 gedoneerd en een eerste partij van 100.000 mondkapjes uit China is uitgeleverd aan o.a. het Dijklander Ziekenhuis. Uit het antwoord op vragen van de VVD-fractie en fractie Tonnaer aan het college blijkt dat de gemeente aanstuurt op sloop van de voormalige gevangenis in Zwaag, liefst op korte termijn. Vanwege het overtreden van de regels tijdens de coronacrisis worden bij het Cruijff Court aan de Klaproos in de wijk Risdam twee jongeren aangehouden en negen boetes van € 390 uitgedeeld. Op het P&R terrein tegenover het Dijklander Ziekenhuis wordt, voor de tijd waarin bijzondere maatregelen in verband met de coronapandemie gelden, een landingsplaats voor helikopters vrijgemaakt.
Gereserveerd voor helikoptervervoer van coronapatiënten
10: Gereserveerd voor helikoptervervoer van coronapatiënten
Het initiatief Hoornbezorgt.nl van José Linders (zie 24 maart jl.) groeit met steun van Voor een Mooie Stad, ondernemersorganisaties OSH, HOC, HOF en de gemeente uit tot een volwaardig online winkelplatform Warenhuishoorn.nl. Kinderopvangorganisatie Berend Botje begint met de noodopvang van peuters voor wie de (taal)achterstand in de tijd van de coronamaatregelen te veel zou oplopen. De kinderopvang en de onderwijsinstellingen blijven gesloten tot na de meivakantie. In de muur aan de linkerkant van het NS-station wordt een plaquette aangebracht ter herinnering aan de zestien inwoners van Joodse afkomst die op 20 april 1942 door de Duitse bezetter per trein werden afgevoerd naar Amsterdam en vermoord werden in de vernietigingskampen Auschwitz en Sobibor. Bijna duizend 70-plussers worden in de tijd van de coronamaatregelen door een telefoonteam van de openbare bibliotheken in Hoorn benaderd om te informeren naar hun welzijn en hen te attenderen op, en zo nodig te assisteren bij, de digitale dienstverlening van de bibliotheek. De VVD-gemeenteraadsfractie dringt er bij de burgemeester op aan om de bijzondere opsporingsambtenaren (boa’s) uit te rusten met wapenstok en pepperspray. Het college besluit dat op de grond tussen Stijgbeugel en Leekerpad, die een agrarische bestemming heeft, ook natuur mag komen. Dat maakt de weg vrij voor een gezamenlijk project van het burgerinitiatief vanuit Stijgbeugel en Hoefijzer voor een Leekerbos en Stichting Stadslandbouw voor een voedselbos.
Komt hier een voedselbos?
18: Komt hier een voedselbos?
Een op de drie op corona geteste medewerkers van het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn en Purmerend blijkt met het virus besmet te zijn of te zijn geweest. Zij mogen pas weer aan het werk als ze 24 uur klachtenvrij zijn. Uit een proefopstelling met terrassen op de Roode Steen, waarbij de volgens coronaregels 1,5 meter ‘social distance’ is aangehouden, blijkt dat dit voor de horecaondernemers ‘niet te doen’ is. Abovo Media, het grootste onafhankelijke mediabureau van Nederland, neemt online marketingbureau Maxlead uit Oegstgeest over. Roos Tabak wordt aangesteld als CEO en krijgt de dagelijkse leiding over de groep, die 250 medewerkers telt
Abovo Media neemt Maxlead uit Oegstgeest over
21: Abovo Media neemt Maxlead uit Oegstgeest over
De plaquette ter herinnering aan de Joodse inwoners van Hoorn die in 1942 naar vernietigingskampen werden afgevoerd, wordt vanwege de coronacrisis slechts in aanwezigheid van een klein gezelschap onthuld door burgemeester Nieuwenburg en voorzitter Eddy Boom van Comité 40-45 Hoorn.
Plaquette ter nagedachtenis aan afgevoerde Joodse inwoners van Hoorn
21: Plaquette ter nagedachtenis aan afgevoerde Joodse inwoners van Hoorn
In een digitale raadsvergadering krijgt het college mandaat om vanuit de algemene reserve een noodfonds van 2,4 miljoen euro in het leven te roepen. Het geld wordt besteed aan zaken die zijn opgedragen door het ministerie, maar vooral ook aan plaatselijke ontwikkelingen die sportverenigingen, zwembaden en de schouwburg in problemen brengen in de coronacrisis. Daarnaast krijgt het college de beschikking over 1,6 miljoen euro voor startersleningen. De uitspraak van de Raad van State dat de versterking van de Markermeerdijken tussen Hoorn en Amsterdam kan doorgaan, betekent voor Hoorn dat op de oeverdijk het stadsstrand kan worden aangelegd. Een voorstel voor het ontwerp zal het college eind mei aan de gemeenteraad aanbieden. Burgemeester Jan Nieuwenburg belt 13 stadsgenoten op om hen te laten weten dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd hen te benoemen in een ridderorde. Het zijn David Scholten, Gem Doodeman en Joke Doodeman-Gieling, An Klooster, Cathrien van der Kruijs-Gadellaa, Kees Pronk, Gerard de Haan, Arie van der Meer, Rob Piet en Olga de Vries-Souljé, die benoemd zijn als Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Voorts Jan Dokter, Gerard Hubers en Sepehr Maghsoudi, die zijn benoemd als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De traditionele Lintjesregen kan vanwege de maatregelen rondom het coronavirus niet doorgaan. De onderscheidingen zullen later in het jaar op een feestelijke manier worden uitgereikt. Het college besluit de volgende kinderen een Jeugdlintje toe te kennen. Feline Zwaan, Shiobian Beerepoot en Eline de Hart, Cindy Klaver, Julia Hand, Marah van Andel, Sami Erman en Sander Eppinga. Watersportvereniging Hoorn neemt twee zeilboten J22 in gebruik die voor leden met een Zeilpas via reservering gratis beschikbaar zijn.
Een J22 in de Vluchthaven
25: Een J22 in de Vluchthaven
De toren van de Grote Kerk wordt voorzien van een nieuwe fundering. Twintig stalen balken in totaal, van elk 1.000 kilo, worden verdeeld op de vier hoeken in de grond in de muren geplaatst. Aan de buitenkant zijn grote stalen stutten aangebracht. Uiteindelijk wordt het geheel omhuld door een 60 cm dikke betonplaat. Het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn maakt een voorzichtige start met de reguliere poliklinische zorg. De opname van patiënten die waren besmet met het coronavirus is licht gedaald Nu door de coronamaatregelen het wijkcentrum niet als restaurant kan worden gebruikt voorziet De Buurtbrasserie in de wijk Kersenboogerd zijn veertig vaste klanten één keer per week van een tas met een driegangendiner, die thuis wordt bezorgd door vrijwilligers.
Buurtbrasserie in de Kersenboogerd gaat over op thuisbezorging
30: Buurtbrasserie in de Kersenboogerd gaat over op thuisbezorging