Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Kroniek van Hoorn

2020

augustus

Twee zebrapaden op de Westerblokker staan op de nominatie om te verdwijnen bij het vernieuwen van het wegdek. Fractie Tonnaer stelt hierover kritische vragen aan het college. Jeroen Muller (58, bestuursvoorzitter bij GGZ-aanbieder Arkin in Amsterdam) volgt Arno Timmermans op als voorzitter van de raad van bestuur van het Dijklander Ziekenhuis. De Bringo busjes van Hoorn City Tours staan stil. (zie ook 14 juli jl.) Het vervoer in Hoorn van passagiers van cruiseschepen zal worden verzorgd door uit Passau (Dld) overgekomen busjes die Europees zijn goedgekeurd. De gemeente plaatst druktemeters in de binnenstad om de omvang van de mensenmassa te controleren tijdens de kermis. Edwin en Liesbeth ter Velde presenteren hun van afvalplastic gemaakte werkbootje De Lankhorst, naar het model van de boot die de bemanning van grote Oost-Indiëvaarders gebruikte in ondiepe wateren. In de Hoornse horeca worden twee zaken beboet en krijgen acht ondernemers een waarschuwing, omdat zij de anderhalve meter afstand niet in acht nemen. Eén van de bekeurde ondernemers sluit zijn zaak onmiddellijk, mede uit onvrede over de opgelegde sanctie. Het zwemplatform in het Julianapark is vernield. Het is weggehaald en komt voorlopig niet meer terug. Het college stuurt een voorstel om een nieuw stadhuis in het stationsgebied te bouwen naar de gemeenteraad. In september beslist de raad of het stadhuis wordt gerenoveerd of dat er een nieuw stadhuis komt. Pierre Komen verkoopt Hotel Grote Kerk aan de Dutchen Group uit Haarlem. De bouw van het hotel met 42 kamers op drie verdiepingen en een restaurant met buitenterras is net begonnen.
Werkzaamheden aan de Grote Kerk
15: Werkzaamheden aan de Grote Kerk
Het Kermisteam onder leiding van Fatina van het Kaar ziet terug op een geslaagd project, waarbij de 'voorbeeldkermis' op het Pelmolenpad een succes genoemd wordt door exploitanten en het publiek. Andere gemeenten tonen belangstelling voor de opzet van deze kermis 'in coronatijd'. Betonning, waarschuwingsborden en hekken worden ingezet door de Alliantie Markermeerdijken om de veiligheid bij het stadsstrand in aanleg te waarborgen. Het blijkt moeilijk om watersporters van het gevaar te overtuigen. Diverse fracties vragen het college wie er verantwoordelijk is voor de handhaving rond en op het strand in aanleg.
17: Betonning in het Hoornse Hop waarschuwen watersporters
17: Betonning in het Hoornse Hop waarschuwen watersporters
De naam 'Terrassendag' voor de derde maandag van augustus in Hoorn geeft het karakter van 'Lappendag' in deze coronatijd goed weer. Diverse horecabedrijven blijven die dag gesloten om boetes te voorkomen. Toezichthouders houden alles in de gaten en handhavers schrijven geen boetes uit: niet nodig. Palen met een opzettelijk lelijke kleurencombinatie staan aan weerszijden van de Westerblokker ter hoogte van de St. Jozefschool. Ze markeren een nieuw aangelegde 'schoolzone' met een zebrapad en anti-parkeerpalen. Na evaluatie komen wellicht nog acht scholen die aan een vijftigkilometerweg liggen, in aanmerking voor zo'n voorziening.
Waarschuwingspaal bij de Jozefschool aan de Westerblokker
18: Waarschuwingspaal bij de Jozefschool aan de Westerblokker
Aan zes mensen wordt door burgemeester Jan Nieuwenburg een verblijfsontzegging voor twee weken opgelegd voor het gebied rond de hoek Rondeelstraat en Nieuwendoorngracht wegens voortdurende overlast daar. Bij de carwash aan de Kleine Wijzend neemt eigenaar Charl van Zijl een hondenwasautomaat in gebruik. Het Museum van de Twintigste Eeuw wil zich graag vestigen in het stadhuis aan de Nieuwe Steen als de gemeenteraad besluit om een nieuw stadhuis te bouwen. Een ander museum, dat ook in ruimtenood verkeert, wil hierbij aansluiten. In de tuin van een huis nabij parkeerplaats en evenemententerrein Pelmolenpad, waar omwonenden overlast hebben van een hanggroep, is een kogel uit een vuurwapen naar beneden gekomen. De politie laat ballistisch onderzoek doen op de gevonden kogel. Betty van Dijk-Broer viert haar honderdste verjaardag. Bij het Dijklander Ziekenhuis liggen de draaiboeken voor een mogelijke tweede coronagolf klaar. Er is extra ingezet op scholing van het personeel. Om meer publiek te kunnen bereiken neemt Theater Het Pakhuis 'Zaal 2' in gebruik: live stream via You Tube. Volop kaarten verkrijgbaar à € 3,75 p.p. als kennismakingstarief. Door bijdragen van theaterliefhebbers is voorzien in goede apparatuur en programmatuur.
27: Voorstellingen in Theater Het Pakhuis ook te zien via You Tube
27: Voorstellingen in Theater Het Pakhuis ook te zien via You Tube
Het werk aan de nieuwe parkeerplaats in aanleg bij sportpark 't Krijt in Zwaag wordt door de Omgevingsdienst NHN stilgelegd met een dwangsom, omdat er geen ontheffing van de Wet Natuurbescherming is verleend. Sportvereniging Westfriezen komt hierdoor in de problemen vanwege toernooi-, beker- en oefenwedstrijden voor voetbal en handbal die op het programma staan. De twee grootste fracties, VVD en Fractie Tonnaer, steunen het voorstel van het college aangaande nieuwbouw voor het stadhuis in de Poort van Hoorn niet. De gemeenteraad besluit op 15 september a.s..