Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Kroniek van Hoorn

2023

oktober

Openwaterzwemmer Hessel Robert krijgt de sportpenning van Hoorn vanwege zijn eindoverwinning in het klassement over een aantal wedstrijden in het Nederlands Kampioenschap. Elektronicafabrikant Expice in Zwaag wordt overgenomen door branchegenoot Betronic in Amsterdam. Dierenambulance Hoorn meldt een groot tekort aan vrijwilligers, waardoor de ambulance soms niet kan uitrijden. Tabor College Werenfridus offert op eigen terrein parkeerplaatsen op ten behoeve van buitensportfaciliteiten, die helpen in de strijd tegen groeiend (telefoon)schermgebruik van leerlingen. Een meerderheid van de raadsfracties is van mening dat met de oprichting van een inleverpunt om drugs te laten testen, een verkeerde boodschap over drugsgebruik wordt afgegeven. De voorbereidingen zijn gestart om het terrein Pelmolenpad en de Prismalocatie klaar te maken voor de bouw van een nieuwe woonwijk Pelmolenpad. Er is vergunning verleend voor het kappen van bomen. Het Rijk wil 3 miljard euro korten op het gemeentefonds. Het college vreest daardoor een dreigend begrotingstekort vanaf 2026 en wil zoeken naar € 10 miljoen aan structurele bezuinigingen. Elles Band en Tamarah van Dijk openen in de Nieuwsteeg/Kruisstraat in november hun ‘kidscafé Pret’. Hun doelgroep is de generatie jonge ouders met kleine kinderen, die zij ‘echt volledig willen ontzorgen’. In een ‘wandelconcert’ van Koepelkerk naar Oosterkerk laten stadsorganist Mark Heerink, Wouter Hakhoff en Willem Woestenburg bijzondere composities horen, waaronder diverse premières. De Dansonderneming en leden van het Hoorns Harmonieorkest verlenen medewerking hieraan. Elles Band en Tamarah van Dijk openen in de Nieuwsteeg/Kruisstraat in november hun ‘kidscafé Pret’. Hun doelgroep is de generatie jonge ouders met kleine kinderen, die zij ‘echt volledig willen ontzorgen’.
10: Kidscafé Pret
10: Kidscafé Pret
De vergadering van de raadscommissie stemt in met de variant van de nieuwe toegangsweg voor snelverkeer naar de binnenstad, die onder het spoor doorgaat en met een bocht op het Keern aansluit. De uitwerking van de variant kost 1,6 miljoen euro en wordt betaald uit de reserves voor de Poort van Hoorn. Het college wil onder voorwaarden ruimte scheppen voor nieuwe hotelontwikkelingen zonder dat bestaande plannen worden gedwarsboomd. De gemeente gaat haast maken met de bouw van woningen op het terrein van de vroegere penitentiaire inrichting in Zwaag (in de volksmond ‘de Glasbak’). Er is gekozen voor een mix van goedkope, middeldure en dure woningen. Intermaris kan waarschijnlijk in het voorjaar van 2024 een bouwplan laten maken. Pop-up museum Expoost kan wegens beëindiging van de gemeentelijke subsidie niet langer bestaan en wordt met ingang van 2024 opgeheven.
13: Pop-up museum Expoost in de Nieuwsteeg
13: Pop-up museum Expoost in de Nieuwsteeg
De Stichting Hoorn Kunst & Cultuur stelt een omvangrijk programma samen voor de viering van het jubileum 450 jaar Slag op de Zuiderzee. Wat de organisatie betreft wordt de viering een traditie. Het standaardwerk over de Slag op de Zuiderzee verschijnt en wordt tijdens een tentoonstelling van het Westfries Museum gepresenteerd. In het monumentale pand van voorheen Café Bruintje vestigt zich na ingrijpende verbouwing restaurant West 72.
14: Restaurant West 72
14: Restaurant West 72
Raadslid Menno Jaspers van DRP stapt over naar de fractie Hart van Hoorn nu het bestuur van DRP besluit om de politieke krachten in de gemeenteraad te bundelen. In januari kan begonnen worden met de nieuwbouw van het Integraal Kind- en Expertise Centrum IKEC Hoorn. Met een ludieke actie op de Roode Steen vragen leden van PvdA Hoorn om de terugkeer van openbare zitplekken. De succesvolle viering Slag op de Zuiderzee in Hoorn maakt duidelijk dat in het vervolg betere voorzieningen voor de regeling van het verkeer noodzakelijk zijn. Gedacht wordt aan het autovrij maken van een deel van de binnenstad. De Hoornse confessionele onderwijsorganisatie Penta laat een vervelende periode achter zich. De vacatures op de scholen en bij de administratie zijn ingevuld en het vertrouwen in de bestuurders en de organisatie keert terug. Het voorstel voor de uitwerking van het plan voor een nieuwe toegangsweg onder het spoor door die aansluit op het Keern (variant P), wordt unaniem door de gemeenteraad aangenomen. De aanbesteding voor de restauratie en verbouwing van het Westfries Museum gaat deze maand van start. Verwacht wordt een vertraging van een jaar en een kostenstijging van 1,8 miljoen euro. De gemeenteraad besluit de calamiteitenbrug (bedoeld voor nood- en hulpdiensten) op het woonwagencomplex aan de Bobeldijkerweg en Zomervaart te laten aanleggen. Voor een bankje dat niet groter is dan één vierkante meter dat tegen de gevel van ondernemers in de gemeente wordt geplaatst, is geen precariobelasting verschuldigd. De verordening precariobelasting wordt hiervoor gewijzigd. Na een waarschuwing van Rijkswaterstaat aan havens aan de westkant van het Markermeer, dat vanwege te verwachten aanhoudende harde oostenwind op wateroverlast gerekend moet worden, sluit de gemeente de deuren in de sluis bij de Vollerswaal. Over het sluiten van de grote sluis bij de Hoofdtoren neemt het Hoogheemraadschap een besluit. Hoorns landelijk bekende modeontwerper Sepehr Maghsoudi viert zijn 15-jarig jubileum in zijn atelier aan de Muntstraat.
21: Mode-ontwerper Sepehr Maghsoudi viert zijn 15-jarig jubileum
21: Mode-ontwerper Sepehr Maghsoudi viert zijn 15-jarig jubileum
Stabo Bouw kondigt aan de vestiging aan de Gildenweg in Blokker te verlaten en een nieuwe plek op bedrijventerrein Zevenhuis in Zwaag te gaan betrekken. Het bedrijf heeft daar reeds 15 nieuwe bedrijfsgebouwen opgeleverd. De regie die de gemeente voert over de marketing voor haar eigen stad blijkt goed te werken. Die regie wordt verder ontwikkeld en moet resulteren in een communicatieplan dat begin volgend jaar zal worden gepresenteerd. De Fractie Tonnaer en Sociaal Hoorn vinden dat de aanbesteding voor de restauratie en vernieuwing van het Westfries Museum gestaakt moet worden. Zij vrezen dat de raad geen invloed meer heeft op de meerkosten voor de verbouwing en willen dat er eerst bezuinigingsvoorstellen komen. Fracties in de Hoornse gemeenteraad willen eerder overleg met het college over de invulling van Hoofd 2B dan de aangekondigde termijn, tot het eerste kwartaal van 2024. In antwoord op vragen vanuit de gemeenteraad (zie 12 september) geeft het college aan dat de gemeente de herbouw van het Bangerter Rad ondersteunt met € 50.000. De nieuwe historische overhaal is een project van Stichting Cultuur Historische Route Blokker. Bij de prijsuitreiking van de 31e Bontekoerace wordt de steiger onder de Scheepsjongens van Bontekoe genoemd naar het zeilschip Egberdina, dat daar jarenlang afgemeerd lag. De tweejaarlijkse dorpsveiling in Zwaag levert € 54.915 op, waarmee alle door zestien dorpsclubs ingediende projecten kunnen worden gehonoreerd.