Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Kroniek van Hoorn

2023

december

De gemeente, initiatiefnemers STED en LVS sluiten een overeenkomst over de ontwikkeling van de nieuwe wijk Buitenstad (onderdeel van het plan Poort van Hoorn). STED zorgt nog voor een onherroepelijk bestemmingsplan hiervoor, de verdere technische ontwikkeling, bouw en verkoop wordt overgedragen aan M.J. de Nijs Projectontwikkeling, die eerder de nieuwbouw bij het Missiehuis tot stand bracht. De gemeente besluit de aanstelling van stadsorganist Mark Heerink met nog eens vier jaar te verlengen. In vragen aan het college geeft de fractie van het CDA aan dat (speel)voorzieningen op het stadsstrand niet of moeilijk toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Het kantoorgebouw aan Koopvaarder mag worden omgebouwd tot appartementencomplex met 26 woningen. Hiervoor moet het gebouw worden verhoogd.
5: Kantoorgebouw aan Koopvaarder
5: Kantoorgebouw aan Koopvaarder
Het aangepaste voorstel van de gemeente voor verhuizing van Rugby Club West-Friesland (RCWF) naar sportpark De Kromme Elleboog in Risdam-Noord wordt positief ontvangen. Buiten de kleedkamers, de nieuwe velden en een eigen bar belooft de gemeente ook een financieel vangnet voor de club. Wegens gebrek aan animo (er wordt veel online gelezen en geluisterd) stopt Bibliotheek Hoorn met het uitlenen van dvd’s en cd’s met luisterboeken. Het college geeft geen gehoor aan de wens van Fractie Tonnaer en Sociaal Hoorn om de aanbesteding voor de restauratie van het Westfries Museum te staken, wegens de hoge kosten die dat ten gevolge zal hebben. Met groot materieel en met een speciale boormethode worden in de wijk Kersenboogerd warmteleidingen onder een drukke weg en de spoorlijn door getrokken. Omdat de gemeente Drechterland het niet eens is met de uitspraak van de bestuursrechter in Haarlem dat zij niet bevoegd is om de zaak van bezwaar tegen het geluidsniveau van Transportbedrijf Pyxis te behandelen, gaat zij in hoger beroep bij de Raad van State. De gemeente Hoorn is de aangewezen instantie om over de situatie aan de Zuiderdracht te beslissen. De aanleg van glasvezel (door twee verschillende partijen KPN Netwerk en Open Dutch Fiber) in Hoorn is een ‘mega-operatie’. Het project spekt wel de kas van de gemeente: de twee partijen betalen de gemeente 7,3 miljoen euro. Na aftrek van kosten resteert daar nog 1,2 miljoen euro van. Voor in de begroting…. Stadsdichter Levi Noë presenteert de dichtbundel ‘Ik moet wel dromen’ met 51 gedichten van zeven dichters die deelnamen aan de ‘poetry slam’ bij de Viering van de Slag op de Zuiderzee. In een ‘historisch besluit’ stelt de gemeenteraad het bestemmingsplan voor het stationsgebied vast. De bouw van 500 woningen, passende voorzieningen en inrichting als knooppunt voor trein, bus, fietser, voetganger en auto gaat nu van start aan de noordzijde. De totale investering bedraagt 200 tot 300 miljoen euro in de komende acht tot tien jaar. Dank zij een project van Rotary Hoorn De Compagnie kunnen in de gemeente in de komende jaren 250 bomen extra worden aangeplant. In januari wordt de bouw van het project Blok 14 van Woningcorporatie Intermaris in de wijk Holenkwartier aanbesteed. Dit is mogelijk door de onlangs toegekende subsidie van het Rijk aan de gemeente om woningbouwprojecten verder te brengen. Vanwege de aanstaande sloop van de winkel aan de Joh. Poststraat verhuist Lieshout naar een pand op Hoorn 80, waar het bedrijf verder gaat onder de naam Lieshout Dé Witgoed Specialist.
15: Elektronicabedrijf Lieshout verhuist van Joh. Poststraat naar Hoorn 80
15: Elektronicabedrijf Lieshout verhuist van Joh. Poststraat naar Hoorn 80
De gemeenteraad wil via stadsgesprekken in debat blijven over het slavernijverleden van de stad. Moties van de VVD en Hart voor Hoorn om erkenning dan wel excuses namens de gemeente tot uiting te brengen haalden het niet in de discussie. Het Horizon College en het Regio College voor middelbaar beroepsonderwijs in Noord-Holland fuseren en gaan verder onder de naam Talland College. (Talent in Noord-Holland),
18: Horizon College wordt Talland
18: Horizon College wordt Talland
Twaalf enthousiastelingen ‘zwemmen’ om 11.00 uur in het water bij het strandje in het Julianapark. Doel: financiële steun verwerven voor een eigen onderkomen van de Dierenambulance in Hoorn. Carnavalsvereniging Het Masker geeft het boek ’Vijfenvijftig jaar Carnaval Zwaag’ uit bij gelegenheid van het 55-jarig jubileum van de vereniging, een jaar te laat door toedoen van het coronavirus in 2022. De gemeente klopt bij het Rijk aan om elf miljoen euro binnen te halen die nodig is voor het laatste deel van de ‘financiële puzzel’ die Poort van Hoorn heet. Daarmee kan een nieuwe traverse over de sporen bij het station Hoorn worden verwezenlijkt. Harder Natuursteen in Hoogkarspel neemt per 1 januari de activiteiten van Dapper & Harder in Hoorn over. Aan de naamsverwarring komt zo een einde.
23: Dapper en Harder overgenomen
23: Dapper en Harder overgenomen
De gemeente Hoorn wil bedrijventerrein Hoorn80 bij Regionale Energie Strategie Noord-Holland Noord (RES NHN) aanmelden als ‘zoekgebied’ voor windenergie. In Hoorn kan ook bedrijventerrein Zevenhuis als mogelijkheid aangemeld worden. Na bijna vijftig jaar sluiten Gerard en Nel Tieken hun winkel voor modelbouw het Gouwen Vijfje. Wegens de verwachte regen in de komende dagen en de aanhoudend stormachtige wind worden uit voorzorg de deuren van de Grote Sluis gesloten. In het Julianapark staan diverse stukken blank.
28: Wateroverlast in Julianapark
28: Wateroverlast in Julianapark
De eerste van vijftig nieuwe sociale huurwoningen in de wijk Bangert en Oosterpolder, in de appartementsgebouwen Gaander en Staander in Blokker, worden opgeleverd. Jan van der Gracht zamelt al vijftien jaar geld en levensmiddelen in om er in de kersttijd voedselpakketten van te maken voor minder bedeelde stadgenoten. Daarom krijgt hij (op zijn ziekbed) de 100% Sociaal Prijs van de SP West-Friesland. Koos van Bockxmeer schrijft zijn laatste aantekening in de Kroniek van Hoorn. Na 26 jaar beëindigt hij zijn met plezier verrichte werkzaamheden hiervoor.
30: Koos van Bockxmeer neemt na 26 jaar afscheid als chroniquer
30: Koos van Bockxmeer neemt na 26 jaar afscheid als chroniquer