Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Kroniek van Hoorn

2023

juli

Marie-José Bosman is vijftig jaar werkzaam in het ziekenhuis. Nog tien maanden te gaan tot haar pensionering. Daarna wil zij verder gaan als vrijwilliger in het Dijklander. Het eerste deel van het stadsstrand in aanleg, het stuk tussen Visserseiland en Galgenbocht, wordt opengesteld voor het publiek. De parkeerplaatsen voor auto’s zijn nog niet beschikbaar.
1: Openstelling eerste deel stadsstrand
1: Openstelling eerste deel stadsstrand
Rugbyclub RCWF reageert met een noodkreet aan de gemeenteraadsleden op de aanzegging van de gemeente dat de huurovereenkomsten voor hun stek op de Blauwe Berg worden ontbonden. Medegebruik van de accommodatie van HSV Sport is nu de enige optie. Maartje Vis-Kloek viert haar honderdste verjaardag in woonzorgcentrum Avondlicht. Zomerstorm Poly veroorzaakt veel schade aan met name bomen in de regio. In Hoorn stijgt het waterpeil in de Vollerswaal in korte tijd met 60 cm, een toestand die door draaiende wind slechts kort aanhoudt. In totaal 450 kinderen van de basisscholen Universum, Zonnewijzer en Ichtus in de Grote Waal hebben een gezamenlijke sportdag op de velden van HCSV Zwaluwen’30. Benno van Ree kan zijn grote plannen voor de Van Ree Baai aan de Schelphoek niet waar maken. Hij verpacht het paviljoen aan Marjolein de Jager, die hier Vivaro Beach (tevens trouwlocatie) gaat exploiteren. Bewonersoverleg Venenlaankwartier (BOV) en Bewonersvereniging Havenkwartier maken om verschillende redenen bezwaar tegen de beoogde locatie voor een skatebaan in het Julianapark. Het besluit over een nieuwe locatie wordt uitgesteld, omdat de gemeenteraad nader onderzoek nodig vindt. Vanwege de hitte wordt de zaterdagmarkt in de binnenstad vroegtijdig beëindigd, met boze kooplui en verbaasde klanten tot gevolg. Het stadsstrand van Hoorn wordt in het tropisch weekend volop en enthousiast in gebruik genomen. Bewoners van huizen aan het Keern vrezen dat de oplossing voor kruisend fietsverkeer onder de Provincialeweg een tunnel oplevert die parkeren en verkeer te dicht aan de gevel van hun huis veroorzaakt. Zij vragen de gemeente een ‘veilig en snel realiseerbaar’ alternatief uit te werken. Basisschool Ichthus in de Grote Waal staat op de landelijke lijst van 39 scholen met de beoordeling ‘zeer zwak’. Zij heeft een jaar de tijd om met een herstelplan te komen.
12: Basisschool Ichtus in Grote Waal
12: Basisschool Ichtus in Grote Waal
In een uitgebreide reactie op de ‘brandbrief’ van de Hoornse Ondernemers Federatie (HOF) verklaart het college hoe de nieuwe planning van de parkeerplekken in De Poort van Hoorn tot stand komt. De besparing van 25 miljoen euro op een tekort van 37 miljoen is een belangrijk element hierin. (zie 28 juni j.l.) Het initiatief van kunstenaars Joep Neefjes en Jawek Kwakman (Kunstkapel en Hotel Maria Kapel) leeft na resp. 40 en 20 jaar nog succesvol voort. Deze maand met de tentoonstelling ‘Bubbling Under’.
14: Kunstkapel en Hotel Maria Kapel in Achterstraat
14: Kunstkapel en Hotel Maria Kapel in Achterstraat
Bij haar afscheid als directeur van kindcentrum Het Fluitschip wordt Gabrie van den Hout-Zaal benoemd tot lid in de orde van Oranje-Nassau. Gemeenteraadslid Debbie Katers (Liberaal Hoorn) stelt de vraag om onderzoek te doen naar de herkomst van kunstvoorwerpen uit de voormalige koloniën die tot de collectie van het Westfries Museum behoren. Het college vraagt het museum om antwoord. Fractievoorzitter Tonnaer van de gelijknamige partij wil dat alles zonder onderzoek wordt teruggestuurd. Kinderen uit gezinnen met een laag inkomen kunnen een strippenkaart krijgen van de gemeente om naar de kermis te gaan. Ze kunnen dan gratis in vijf attracties. Het festival Live in Hoorn vindt voor de laatste keer plaats op het Pelmolenpad. Het publiek hoopt op een vervolg op een nieuwe locatie. M.J. de Nijs Projectontwikkeling neemt de verdere ontwikkeling, bouw en verkoop van Buitenstad Hoorn op zich. De aanvang van de bouw is gepland in begin 2025. Alleen Stichting Streekomroep West-Friesland (Weeff) komt nog in aanmerking om aangewezen te worden als lokale, publieke media-instelling. Met 3552 bij de politie geregistreerde misdrijven in de afgelopen twaalf maanden is Hoorn koploper in de regio West-Friesland (7614). Na vijf jaar planontwikkeling voor de locatie De Egel Banden aan het Keern wordt met sloop begonnen om plaats te maken voor een woongebouw van drie hoog met 32 appartementen beschermd wonen. Archeoloog Michiel Bartels heeft hoge verwachtingen van wat archeologisch onderzoek kan opleveren op deze plek aan de waterkerende binnendijk uit de dertiende eeuw. De schaftkeet voor de prik- en veegploeg (tot nu gevestigd, na Brijder Verslavingszorg aan het Keern, op het braakliggende Prismaterrein) krijgt eind dit jaar als definitieve locatie de boerderij op Berkhouterweg 36-38. Rijksmonument De Zaadmarkt, Grote Noord 115, is in ere hersteld: het schilderwerk en de dakkapel zijn vernieuwd, de bel uit 1807 weer opgepoetst.
28: De Zaadmarkt
28: De Zaadmarkt
Een meerderheid van de adviescommissie ‘Naamgeving Openbare Ruimte’ acht het niet noodzakelijk om een onderschrift met beroep, geboortejaar en jaar van overlijden aan de naambordjes van straten toe te voegen. Bij de nieuwe bordjes in het Holenkwartier worden nu, na eerder ontvangen commentaar uit de gemeenteraad, alleen voornaam en achternaam van de vernoemden vermeld. (Voorbeeld: Herman Lansdaalhof).