Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Kroniek van Hoorn

2023

februari

Het Comité 40-45 Hoorn pleit ervoor dat verzetsmensen herdacht worden met straatnamen in de binnenstad. Tachtig jaar na de bevrijding en de realisatie van Poort van Hoorn met nieuwbouw bieden goede mogelijkheden om dit te verwezenlijken. De gemeente stelt opnieuw € 75.000 subsidie beschikbaar voor wonen boven en in winkels in de binnenstad. Na een procedure van de bewoners tot bij de Raad van State is de aanwijzing van de panden Keern 62 en 64 als gemeentelijk monument definitief. De panden maakten als dienstwoningen deel uit van het in 1914 gebouwde complex Watertoren. Deze toren is in 1970 afgebroken.
Gemeentelijk monument Keern 62 en 64
7: Gemeentelijk monument Keern 62 en 64
De Hoornse Schaakvereniging Caïssa-Eenhoorn bestaat honderd jaar. Bij dit eeuwfeest wordt de Koninklijke Erepenning toegekend en ontvangt de vereniging een Eenhoornzegel. Vooruitlopend op een besluit over het verkleinen van het ‘kerngebied’ in de Hoornse binnenstad staat de gemeente de vestiging van een kapperszaak in de Nieuwsteeg toe. Dit is een bedrijf voor ‘persoonlijke dienstverlening’ en dat past(e) niet bij de bestemming ‘detailhandel’. Stilte tijdens de ochtendspits op het stationsplein: vakbonden houden een vijfdaagse stakingsactie in het streekvervoer vanwege onvrede over loon en werktijden. Het initiatief ‘Samen voor Syrië’ van Ayca Yildirim begint in samenwerking met het wijkcentrum Kersenboogerd een inzamelingsactie voor hulp aan slachtoffers in het rampgebied van de aardbeving in Syrië en Turkije. De gemeente besluit dat vrijwilligers en medewerkers van de dierenambulance voor het parkeren van de ambulance in de binnenstad geen vergunning nodig hebben. De gemeenteraad gaat akkoord met het bestemmingsplan Pelmolenpad. Vanaf aankomend schooljaar (2023-2024) moeten basisscholen twee lesuren per week gym geven. De fractie Liberaal Hoorn stelt hierover vragen aan het college naar mogelijk tekort aan gymzalen en bevoegde docenten en naar de mogelijkheid om van sportvelden gebruik te maken. De inzet van digital human Wendy (een sprekende robotpop) bij Omring is een voorbeeld van innovatieve oplossingen van problemen in de zorg. Het TikTok-account van Tabor College d’Ampte heeft meer dan tienduizend ‘volgers’. Het CDA wil van het college weten welk beleid scholen in Hoorn voeren ten aanzien van het telefoongebruik door leerlingen. In het coalitieakkoord is zorg gemeld over de mentale gezondheid van met name jongeren tijdens corona. In opdracht van Vastgoed Baetland begint aannemersbedrijf Wit met de bouw van 30 appartementen in winkelcentrum de Huesmolen op de plaats van het vroegere postkantoor. De aanstootgevende graffiti-tekst op de gevel van het appartementencomplex aan de Rotiusstraat is verwijderd. De raadsleden Sluis en Beuken willen dat de Algemene Plaatselijke Verordening wordt aangepast, zodat de gemeente meer kan doen tegen dit soort graffiti-uitingen. Vanuit een bedrijfsunit op Zevenhuis opereren Brandon Blokdijk (22) en compagnon Tim Brinkman (19) om hun caloriearme frisdranken ZODA Drinks op de markt te brengen. Het college is positief over het initiatief van A-Zeven Projectontwikkeling tot de bouw van 81 appartementen op de locatie Nieuwe Steen 6. Het project van Clean2Anywhere voor de bouw van kleine huisjes van afvalplastic dreigt vast te lopen op het uitblijven van politieke besluitvorming die de plaatsing ervan in de regio toestaat.
Werkplaats Clean2Anywhere
17: Werkplaats Clean2Anywhere
De stichting We Promise (tegen racisme en discriminatie in West-Friesland) daagt het college van Hoorn voor de rechter vanwege gebrek aan transparantie in de stadsgesprekken over Jan Pietersz. Coen. Het ontwerp voor de nieuwe raadszaal van de gemeente Hoorn vertoont sterke gelijkenis met dat van de gemeente Dronten. De renovatie van het gemeentehuis is in volle gang. De Grote Zwaagse Carnavalsoptocht wordt door Marco van Baalen, directeur van Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed, op de immateriële culturele erfgoedlijst geplaatst. Ruim 45.000 toeschouwers bewonderen de optocht in zijn nieuwe status.
Zwaagse carnavalsoptocht nu immaterieel cultureel erfgoed
20: Zwaagse carnavalsoptocht nu immaterieel cultureel erfgoed
Twintig grote schilderijen, waaronder de vijf zeventiende-eeuwse schutterstukken van meester-schilder Jan Albertsz. Rotius, worden uit het Westfries Museum getakeld en vervoerd naar de opslag van Imming Logistics Fine Art op bedrijventerrein Zevenhuis. De Sportwandelschool organiseert op 12 t/m 15 juni de Avondvierdaagse van Hoorn. Zij zet daarmee de traditie voort die UDI-SOS in de jaren ’40 begon.