Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Kroniek van Hoorn

2023

mei

De verbouwing van het Westfries Museum loopt vertraging op. Pas eind van dit jaar kan feitelijk worden begonnen. Tot die tijd worden andere tijdelijke activiteiten gepland. Verzetsheld Trien de Haan-Zwagerman (1891-1986) wordt met een plaquette op het pand aan de Noorderstraat waar zij destijds woonde, geëerd. Met haar echtgenoot Bart en dochter Nellie deed zij verzetswerk in de Tweede Wereldoorlog met gevaar voor eigen leven.
3: Plaquette Noorderstraat 12
3: Plaquette Noorderstraat 12
Sinds kort staat in Eetcafé De Klinker een sappige vleesvervanger op de menukaart: een biefstukje uit een 3D-printer. Het miljoenenproject Vitaal Sportpark Risdam Noord (voetbalvereniging HSV Sport 1889 en Rugbyclub West-Friesland zouden daarin samen verder gaan) hangt aan een zijden draad nu de rugbyclub besluit zich terug te trekken. Een voorstel tot aanpassing van het project, waarbij de rugbyclub over een eigen kantine zal beschikken, vindt bij meerderheid steun in de gemeenteraad. Voetbalvereniging Always Forward is evenals KHC Kampen en vv. Den Dungen winnaar van een warmtepomp ter waarde van € 30.000. De club heeft al 280 zonnepanelen op het dak van sporthal en kantine, heeft de led-verlichting van de vier velden gerealiseerd en sinds enige weken ook de keuken geheel met elektrische apparatuur ingericht. In de Groene Clubweken die de KNVB met Mitsubishi Electric organiseerde werd de prijs gewonnen met één van de beste motivaties voor de verduurzaming van het complex. Met Theaterroute ‘Theater op de Bon’ verzorgt Stichting Op Roet een serie wandelroutes met korte oorlogsverhalen die op locatie worden gespeeld. In antwoord op kritische raadsvragen van Fractie Tonnaer en Liberaal Hoorn geeft het college aan dat het schrappen van de kelder uit het plan voor de renovatie/uitbreiding van het Westfries Museum een nieuw raadsbesluit over een aangepast plan nodig maakt en extra tijd en geld vraagt. Vloeren- en wandenplaatsbedrijf Casconed Montage B.V. in Hoorn is door de rechtbank failliet verklaard, volgens de curator vooral omdat het bedrijf er niet in slaagt om mensen aan te trekken voor het uitvoerende werk. Op de begraafplaats aan het Keern wordt een mozaïekbank onthuld, een ontwerp van kunstenaar Yvon Vlaar uit Ursem, uitgevoerd met inzet van diverse vrijwilligers.
11: Mozaïekbank op begraafplaats Keern
11: Mozaïekbank op begraafplaats Keern
Vijf Hoornse gemeenteraadsfracties vragen wooncorporatie Intermaris met een brandbrief en een in te dienen motie tijdens de komende gemeenteraadsvergadering om steun voor de aanpak van vocht- en schimmelproblemen in huurwoningen. Die krijgen zij. Rotary Club Hoorn viert het 75-jarig jubileum met een speciale actie voor het watertankproject 6T Nakuru in Kenia. Toekomstige projecten in de wijk Holenkwartier worden voor onbepaalde tijd uitgesteld als gevolg van gestegen bouwkosten en stagnerende verkoop van nieuwbouwwoningen. In het winkelgebied Hof van Holland aan de Van Aalstweg komt weer dag-horeca: 30ML Coffee & Food richt er een terras in tussen enkele zwarte zeecontainers.
16: Dag-horeca van Aalstweg
16: Dag-horeca van Aalstweg
Met het plaatsen van de laatste drie namen op de ‘Vlinderrots’ van de (inmiddels opgeheven) Stichting Nadine Foundation tegen zinloos geweld wordt het in 2014 onthulde monument in het Noorderplantsoen voltooid. Stichting Stadsherstel sluit de viering van het 50-jarig bestaan af met de presentatie van een boek (500 pagina’s) over de Hoornse architect Adrianus Cyriacus Bleijs (1842-1912) en een expositie en lezing over zijn werk en betekenis voor de stad en de regio in de r.k. kerk Cyriacus en Franciscus aan het Grote Noord. Collectief Achterom viert zijn oprichting en de honderdste verjaardag van het gebouw Jozefschool. Doelstelling van het Collectief: ‘de kunst- en cultuurbeleving in Hoorn verrijken en ons pand ontsluiten’.
19: Jozefschool aan Achterom
19: Jozefschool aan Achterom
Wegens aanhoudende overlast op treinstation Hoorn worden door NS drie extra camera’s geplaatst. Er zijn er al dertien van NS en twee van de gemeente Hoorn in bedrijf. Verontruste inwoners van Hoorn dienen een burgerinitiatief in bij de gemeente om regels vast te leggen voor het groen in het Julianapark. Raadsleden van Hoorn Lokaal, GroenLinks Hoorn en VVD Hoorn gaan op 27 mei zoveel mogelijk graffiti verwijderen in het Julianapark. Een signaal dat de ontwikkeling van nieuw beleid tegen graffitivandalisme serieus wordt genomen. Het Museum van de 20e Eeuw looft duizend euro uit voor degene die voldoende bewijsmateriaal kan leveren om de verantwoordelijke persoon achter de graffiti tags ‘K-R’ aan te houden en te veroordelen. Het economisch klimaat en de ontlezing maken het voortbestaan van Hoornse Boekhandel onzeker. Dat, en het ontbreken van een opvolger, is de reden waarom de winkel sluit.
26: Hoornse Boekhandel sluit
26: Hoornse Boekhandel sluit
Het Sint Jozefhuis aan het Achterom bestaat 250 jaar. Reden voor een bescheiden feestje van bewoners en de stichting Kaap Hoorn Vaarders.
27: 250 jaar Sint Jozefhuis
27: 250 jaar Sint Jozefhuis
In het bijgestelde plan voor de nieuwe wijk Buitenstad bij de Berkhouterweg is plaats gekomen voor 100 woningen extra. In de tijdelijke museumlocatie van het Westfries Museum, Statenpoort, is de multimediashow ‘Ontdek het verhaal van Hoorn’ te zien. Hier is ook het startpunt voor twee podwalks (audiotour via mobiele telefoon).