Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Kroniek van Hoorn

2023

maart

Bewoners van Kaarder en Volder in Risdam-Zuid bereiden onafhankelijk van elkaar een gang naar de rechter voor, om genoegdoening te krijgen voor de gevolgen van de fouten die in hun ogen gemaakt zijn bij de herinrichting van hun straten. NS, Connexion, politie en handhaving beginnen een flyeractie om beter in te spelen op preventie. Gemeld wordt dat 200 keer per dag een ov-poortje wordt ingetrapt op station Hoorn, treinpersoneel wordt bedreigd en aangevallen, reizigers zich onveilig voelen. Handhaving wordt strenger uitgevoerd in de komende maanden. De gemeente wil over enkele jaren een zogeheten ‘zero-emissiezone’(ZE-zone) in de binnenstad en de schil daaromheen invoeren. De Hoornse politiek en ondernemers in onder meer de horeca, de bouw, detailhandel en schoonmaak dringen er op aan dat dan eerst aan de technische randvoorwaarden (w.o. verzwaring van het elektriciteitsnet) wordt voldaan. De eerste 538 meter van de versterkte dijk tussen Hoorn en Amsterdam zijn klaar. Het begin van het fietspad, van Visserseiland tot de schouwburg, wordt opgeleverd. Het is voorzien van een gedicht van stadsdichter Levi Noë, aangebracht in het wegdek van het ‘recreatief balkon’ ter hoogte van de Nieuwsteeg. ‘Stap in de tijd en vang het moment.’
4: Fietspad Westerdijk met gedicht
4: Fietspad Westerdijk met gedicht
De snackkiosk op ’t Hoofd zal in april worden gesloopt. Vergunning voor het plaatsen van een mobiele voorziening moet worden aangevraagd. De horecaondernemers aan de Oude Doelenkade mogen de plantenbakken voor hun restaurants laten staan tot het nieuwe terrassenbeleid van de gemeente is vastgesteld. Werk van de Hoornse hobbyfotograaf Ron Entius wordt geëxposeerd in de winkel van Art Unlimited in Amsterdam. De gemeente staat komende week met informatietentjes, verspreid in de wijk Kersenboogerd. Bewoners kunnen daar hun mening laten horen over de toekomstige bouwplannen in de buurt. Komen Vastgoed uit Heerhugowaard daagt de gemeente Hoorn voor de Raad van State om nog meer leegstand van winkels in het winkelcentrum Huesmolen te voorkomen. Vervang de geplande winkelruimte door ruimte voor meer woningen op de begane grond in het in aanbouw zijnde appartementencomplex, zo is de inzet. De gemeente wil eenmalig € 5.000 subsidie beschikbaar stellen in de vorm van havengelden en verbruik van elektriciteit en water, zodat het VOC-replicaschip Halve Maen voor één jaar kan terugkeren in de Hoornse haven. Bus 314 van openbaar vervoersbedrijf EBS rijdt weer de oude route door de Grote Waal. De door 500 mensen ingediende petitie om veranderingen in de dienstregeling terug te draaien heeft effect gehad. Vanaf 14 maart tot eind augustus wordt groot onderhoud uitgevoerd aan de Westerblokker: de waterleiding wordt vervangen en een hemelwaterriool aangelegd, trottoirs vernieuwd en de weg wordt als fietsstraat (de auto is te gast) ingericht. Een meerderheid van de gemeenteraad stemt tegen een motie van Sociaal Hoorn en PvdA om 1 euro per inwoner te doneren aan Giro555 voor hulpverlening na de aardbevingen in Turkije en Syrië. Het college is wel bereid particuliere acties incidenteel te steunen. Bij het sluiten van de stembus in Hoorn is de opkomst bij de provinciale verkiezingen en het waterschap 53,1% (landelijk 60 tot 65 %). Lange rijen bij veel stembureaus en de enorm grote dubbele stembiljetten leiden tot vertraging en soms het voortijdig vertrekken van stemgerechtigden.
17: Verkiezingen Provinciale Statenm en Waterschap
17: Verkiezingen Provinciale Statenm en Waterschap
De totale kosten van de reconstructie van het kruispunt IJsselweg / Maasweg worden geraamd op bijna 1 miljoen euro. De gemeenteraad neemt in april hierover een besluit. In vragen aan het college stelt raadslid voor Hoorn Lokaal Jessica Visser de overlast van busjes van bezorgdiensten voor het winkelend publiek in de binnenstad aan de orde. Zij pleit voor het instellen van een laad/losplaats ter hoogte van Ramen/Nieuwsteeg ten behoeve van deze diensten. Fractie Tonnaer dringt er bij het college op aan het gemeentelijk toezicht op de kwaliteit van het herstraten na de aanleg van kabels en leidingen door nutsbedrijven te verbeteren. Ook stelt zij voor een vergunning te weigeren als partijen niet samenwerken om dubbele aanleg van kabels te vermijden. Op de openbare inschrijving voor een foodtruck en een strandpaviljoen op het nieuwe stadsstrand wordt vrijwel niet gereageerd. Toch kan de gemeente vergunning geven aan twee horeca-ondernemers, zodat de voorzieningen respectievelijk gerealiseerd kunnen worden. De meerderheid van de Hoornse politiek stemt in met een reconstructie van het kruispunt IJsselweg-Maasweg in de Kersenboogerd. Het wordt beveiligd met verkeerslichten, maar zonder zebrapaden en voorsorteerstroken. Na 22 jaar graffiti wegpoetsen, sneeuwruimen en zout strooien in de koude wintermaanden houdt werkgroep Grote Waal het voor gezien. De oudste vrijwilliger is 83 jaar. Het experiment in de coronapandemie met grotere terrassen op de Roode Steen wordt positief beoordeeld. De gemeente besluit dat de regeling permanent geldt. Liberaal Hoorn wil van het college weten op welke manier destijds de voormalige vuilnisbelt in het Julianapark is gesaneerd en of voor nieuwbouw aan het ABC/Karperkuil een schoon grondverklaring is verstrekt. Ook vraagt zij of er na 2009 in Hoorn een onafhankelijk onderzoek rondom de oude vuilstort is gedaan en wat de resultaten daarvan dan waren. Bewoners van de Pieter Florisstraat winnen een grote prijs in de Postcode Loterij. Het bestuur van Stichting Vrienden van de Halve Maen kiest voor een ligplaats voor het VOC-replicaschip in de haven van Enkhuizen. De Mariaschool aan de Eikstraat viert het 90-jarig bestaan.
30: Mariaschool bestaat 90 jaar
30: Mariaschool bestaat 90 jaar
Verontwaardigd stellen zes raadsfracties vragen aan het college over het onderzoek naar een plaats voor een nieuwe skatebaan in Hoorn: uitgesloten was een plek in het Julianapark…nu wordt een keuze voor een plek uit drie plaatsen in dit park gevraagd in een ‘meningpeiling’. Wateroverlast in de Dinkeltunnel in de Kersenboogerd bij hevige regenval wordt veroorzaakt door verstopte afvoerleidingen. Prorail voert een technische aanpassing uit.