Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Kroniek van Hoorn

2023

augustus

Na drie jaar verbouwen wordt het Missiehuis in gebruik genomen als gezondheidskliniek van kaakchirurgen, tandartsen en cosmetisch artsen. Wisseling van de wacht bij het bestuur van Kamermuziekfestival Hoorn: vier nieuwe bestuursleden nemen de plaats in van vertrekkende bestuurders. Birthe Blom blijft als leider nauw betrokken bij het festival. Op 93-jarige leeftijd overlijdt Arie van Zoonen. Met zijn vrouw Jannie schreef hij boeken over de Hoornse stadsgeschiedenis: schouwburg Het Park, de Hoornse Kermis, historisch boekwerk over de Hoornse gemeenteraadsleden (in samenwerking met Leo Hoogeveen), historische terugblik op 600 jaar scholen en schoolmeesters in Hoorn, bijdragen aan het kwartaalblad van de Vereniging Oud Hoorn. Cinema Oostereiland neemt nieuwe laserfilmprojectoren in gebruik. Bewoners van woningen aan de Goudsmidsstraat maken zich zorgen over plannen van de gemeente en Intermaris om de herbouw na sloop van woningen van St. Jozefstraat en St. Eloystraat door te trekken naar andere stukken grond in de buurt, bijvoorbeeld langs de geluidswal van de Provincialeweg.
5: Mogelijke plek voor woningbouw tussen Goudsmidsstraat en Provinciale weg
5: Mogelijke plek voor woningbouw tussen Goudsmidsstraat en Provinciale weg
De kermis in Hoorn telt dit jaar 68 attracties in het kermislint dat zich traditiegetrouw uitstrekt van de Vale Hen via Gedempte Turfhaven , Gouw en Nieuwstraat tot en met de Roode Steen. De netto pachtopbrengst is als gebruikelijk € 100.000,--. Waterbedrijf PWN doet een verkennend onderzoek naar de mogelijkheid om diep onder de grond in Hoorn een extra drinkwatervoorraad aan te leggen. De Weel in Hoorn en het Oostereinde in Berkhout staan in de landelijke top tien van meest gevaarlijke wegen of kruispunten. Liberaal Hoorn stelt opnieuw vragen aan het college aangaande de vervuiling met cyanide rond de oude vuilnisbelt in het Julianapark en de maatregelen die na eerdere rapporten zijn genomen om bewoners in het Venenlaankwartier te informeren. Door het voortwoekeren van het fonteinkruid en andere waterplanten in het Hoornsche Hop krijgt de haven van Hoorn onterecht het imago onbereikbaar te zijn. Een dreigend faillissement van de Snaas Groep in Hoorn (eigenaar Hans van de Vorst) wordt afgewend door de verkoop van de B.V.’s aan De Staalmeesters Toelevering B.V. van Five Frogs B.V. van Hans van de Vorst. De productie is vanaf eind juli 2021 gewoon doorgegaan op bedrijventerrein Hoorn80. Geen grote incidenten tijdens de Hoornse Kermis. Gemeentelijk kermisteam, politie, exploitanten, allen zien terug op een geslaagd feest. Lappendag met minder kramen: winkeliers laten de kraam binnen staan. Personeelstekort. Het Huttendorp aan de Holenweg gaat van start met 850 deelnemende basisscholieren. Onder begeleiding van 185 vrijwilligers verwerken zij in de komende week 5000 pallets tot woonruimtes, winkels of andere bouwwerken. Het American footballteam Westfrisian Outlawz verlaat het terrein van HSV Sport 1889 in Zwaag en gaat gebruik maken van het sportcomplex van voetbalvereniging De Blokkers aan de Gildeweg in Blokker. Met de organisatie van een Indische Kumpulan (een gezellig samenkomen) in de Oosterkerk neemt de Culturele Stichting Acara Vita Nova het initiatief om te komen tot een jaarlijkse herdenking op 15 augustus van de bevrijding van Nederlands-Indië. Door plotseling opkomende extreme plensbuien dreigt instortingsgevaar voor de bouwwerken op het Huttendorp. Dat wordt ontruimd. De kinderen worden opgevangen in de nabijgelegen sportaccommodaties. Een postuum eerbetoon aan Hoorns architect/bouwmeester Adrianus Cyriacus Bleijs (1842-1912): in de Koepelkerk aan het Grote Noord presenteert voorzitter van de 50-jarige Stichting Stadsherstel Hoorn, Jaap Schaper, de door Willeke Jeeninga en Laura Jonkhoff geschreven biografie en overzicht van de 225 werken van A.C. Bleijs (518 pagina’s) tijdens de opening van de expositie van zijn werken in dit door hem ontworpen bouwwerk. In de volgende weekeinden van september is de expositie gratis te bezoeken. Ook in Amsterdam is een tentoonstelling van zijn werk ingericht.
26: Boek over leven en werk A.C. Bleijs
26: Boek over leven en werk A.C. Bleijs
De afdeling cardiologie van het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn heeft een splinternieuwe plek waar vooral hartcatheterisaties en pacemakerimplantaties kunnen worden uitgevoerd. IBBO-school Heliotroop, een particuliere school waar kinderen op hun eigen manier kunnen leren, start op 4 september met zeven leerlingen in het gebouw van Centrum Amara in de Jan Willemsz.straat. Na 1 november zal een andere locatie worden toegewezen. De festivals Outdoor Stereo op zaterdag en Hoorn zingt Hollands op zondag worden zeer goed bezocht en verlopen zonder incidenten. Door de zorg van de Havendienst, Team Erfgoed van de gemeente Hoorn, Vereniging Oud Hoorn, Stichting de Hoornse Schouw en Centrum Varend Erfgoed is de viskaar die altijd aan de Korenmarkt in het water lag, gerestaureerd en op zijn plaats terug gebracht.
30: Gerestaureerde viskaar
30: Gerestaureerde viskaar