Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Kroniek van Hoorn

2012

augustus

In een zgn. Bibob-onderzoek door het ministerie van justitie komen tekortkomingen in de organisatie van de twee coffeeshops in de stad aan het licht. De eigenaren hebben tot 1 oktober de tijd om deze op te lossen, willen zij hun vergunning behouden.

4: Fietsen.
4: Fietsen.
Fietsen die langer dan 30 dagen ongebruikt in de stallingen bij de stations staan, worden door de gemeente opgeslagen in het depot op de Oude Veiling. Gedupeerden kunnen hun eigendom binnen dertien weken terugvragen. De eigenaar van coffeeshop De Boot koopt de snackbar op de Oude Veiling. De fractie Tonnaer stelt voor een gedenksteen te plaatsen op de plek van de voormalige Joodse begraafplaats op de Westersingel. Dick Olie viert zijn veertigjarig jubileum als makelaar in Hoorn. De daling van de taxatiewaarde van woningen voor de OZB in Hoorn bedraagt dit jaar gemiddeld 1%. In het kader van de landelijke viering van 400 jaar betrekkingen tussen Nederland en Turkije worden in de stad in september feestelijke activiteiten georganiseerd. De zwemwedstrijd in open buitenwater Ter Rede van Hoorn wordt onder zware weersomstandigheden voor de tiende keer georganiseerd, nu met de ambitie voor de Olympische Spelen van 2028 een kans te maken. Horecabedrijf RSH van Pierre Komen wordt de exploitant van de brasserie van schouwburg Het Park.

14: Verzorgingshuis St. Jozefpark.
14: Verzorgingshuis St. Jozefpark.
KBO Blokker betreurt dat Verzorgingshuis St. Jozefpark in Blokker voor vervangende nieuwbouw zal moeten verhuizen naar de wijk Bangert en Oosterpolder. Johannes en Johanna Smit-Rietkerk uit Zwaag vieren hun 65-jarig huwelijksjubileum. iNfacilities gaat voor het beheer, de exploitatie en het onderhoud van de nieuwe multifunctionele accommodatie De Kreek in de wijk Bangert en Oosterpolder zorg dragen. Tijdens het vuurwerk bij de Hoornse kermis worden de zeilsters Lobke Berkhout en Lisa Westerhof bij de Watersportvereniging - waar hun sportloopbaan begon - gehuldigd voor hun prestatie (bronzen medaille in de 470-klasse) op de Olympische Spelen van dit jaar. Johan van der Tuin vertrekt als raadslid en fractievoorzitter van het CDA. Hij gaat verder als eenmansfractie, blijft lid van het CDA en steunt het collegeprogramma. Sportvereniging Westfriezen neemt het kunstgras handbalveld in gebruik, het eerste in Noord-Holland. Showband Hoorn organiseert voor de 35e keer op het Doelenplein een barbecue tijdens de Hoornse kermis. Supermarktketen Deen uit Hoorn doet als eerste de plofkip in de ban.

25: Historische kademuur.
25: Historische kademuur.
De historische kademuur tussen de Hoofdtoren en de brug naar het Oostereiland is ‘aan het einde van zijn levensduur’ (Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier) en zal worden vervangen.

25: Koepelkerk.
25: Koepelkerk.
Met de tentoonstelling ‘De koepelkerken van Bleijs’ wordt in de Koepelkerk op het Grote Noord de herdenking in het 100e sterfjaar van deze Hoornse architect begonnen. De vierde editie van de Botenbeurs, met 160 schepen in de verkoop, trekt veel publiek. De organistoren zijn tevreden. Op de Blokkerse Jaarmarkt wordt Ton Steen onderscheiden met (als) de Parel van Blokker. Op de Willemsweg wordt traditioneel asfalt aangebracht. Het verkiezingsprogramma van de landelijke VVD wordt aangepast aan de motie die in mei in de Hoornse gemeenteraad werd aangenomen. Deze maakt het mogelijk om maatwerk te leveren bij de beperkingen die de invoering van de wietpas in gemeenten tot gevolg heeft. Op het dak van twee appartementengebouwen op complex IJsvogel in Blokker worden zonnecollectoren aangebracht. Volgens Ondernemers Stad Hoorn (OSH) bestaat er in deze tijd geen behoefte aan uitbreiding van het winkelbestand in Hoorn.