Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Kroniek van Hoorn

2012

juli

De Stolpersteine (kleine messing gedenkstenen voor nazislachtoffers) voor Sara en Leo Vleeschdraager in het trottoir van het Grote Noord zijn niet op de juiste plaats (nr. 79 i.p.v. 77) aangebracht. Het besluit van het bisdom Haarlem-Amsterdam dat de Michaëlkerk in Blokker op termijn gesloten zal worden, wordt in de parochie met verdriet en onbegrip ontvangen. Gedurende twee maanden doet de gemeente een proef met ‘sfeerbeheer’ in het horecagebied in de stad.

3: Openbaar toilet.
3: Openbaar toilet.
Op een steenworp afstand van de Hoofdtoren is een openbaar toilet geplaatst. Eindelijk. Met complimenten voor alle betrokkenen worden de plannen voor nieuwbouw bij de Sterflats in de Grote Waal in de raadscommissie begroet. De stedenband Hoorn - Príbam (in Tsjechië) bestaat 20 jaar. In het Westfriesgasthuis wordt het eerste centrum voor Multiple Sclerose in Noord-Holland Noord geopend. Het ministerie van economische zaken, landbouw en innovatie antwoordt de gemeente op haar bezwaar tegen mogelijke berging van kernafval in het IJsselmeer dat de angst hiervoor ‘voorbarig’ is. Met het project ‘Wakkere Ouders’ wil de gemeente alcoholgebruik en overlast op straat terugdringen. Het bezoek van toeristen aan de stad loopt sterker terug dan de landelijke trend. Het Overleg Leefbaarheid Venenlaankwartier roept het gemeentebestuur op om geluidsarm asfalt te gebruiken voor de afwerking van de Willemsweg. De gemeente, de Rabobank en de Kamer van Koophandel doen onderzoek naar de economische kracht van de detailhandel in de Hoornse binnenstad. Met extra surveillance door politie en stadstoezicht wordt de overlast van hanggroepen in de wijk Kersenboogerd strenger aangepakt.

140: Schutting.
10: Schutting.
De saaie schutting rond een bouwwerk op de hoek Liornestraat / Drieboomlaan wordt door kunstenaars omgetoverd tot een groot (tijdelijk) schilderij. De parkeerplaatsen bij oplaadpalen voor elektrische auto's mogen niet bezet worden door andere voertuigen. Boete € 85. Het aantal E-plaatsen wordt verder uitgebreid. De Fractie Hoorns Belang krijgt geen steun voor het voorstel om de zondagopenstelling voor winkels te verruimen. De gemeente start een campagne om de groei van het aantal woninginbraken te beteugelen. Het bestemmingsplan Begraafplaats Zuiderdracht is door de gemeente Drechterland vastgesteld. De gemeente Hoorn kan nu een nieuwe begraafplaats aanleggen. Op het Landje van Naber wordt een nieuwe windmolen geplaatst; een geschenk van de gemeente aan de Natuurhistorische Vereniging, die het natuurterrein onderhoudt. Uit een onderzoek van I&O Research blijkt dat de Hoornse bevolking kermis en lappendag als de belangrijkste tradities van Hoorn beschouwt. Wethouder Michiel Pijl wil deze op de erfgoedlijst van Unesco geplaatst krijgen. Het Westfriesgasthuis gaat een vergaande samenwerking aan met het Waterlandziekenhuis in Purmerend.

14: Willem de Zwijgerlaan.
14: Willem de Zwijgerlaan.
Op grond van een aan de bewoners van de Willem de Zwijgerlaan in 2001 gedane toezegging sluit de gemeente de toegang tot die straat aan de zijde van de Holenweg af voor fietsers. Alleen de route via de Sportlaan kan door hen gebruikt worden. Het slibscherm in het Markermeer bij Warder wordt in het najaar verwijderd. Onrust in de wijk Blauwe Berg nu ook in achtertuinen en op speelplaatsen stukken asbest in de grond worden aangetroffen. Jop Potgieser (65) loopt zijn 40e Nijmeegse Vierdaagse. De PvdA en GroenLinks stellen voor op alle gemeentelijke gebouwen zonnepanelen te installeren. Het nieuwe wijkcentrum in de voormalige Technische School Hoorn aan de Joh. Poststraat / Liornestraat krijgt de naam ‘De Zaagtand’. De gemeente stelt de wijkvisie voor de Grote Waal vast, basis voor toekomstige uitvoeringsplannen van gemeente en IntermarisHoeksteen.
18: City Tours.
18: City Tours.
Hoorn City Tours gaat van start. Gratis milieuvriendelijk vervoer in de binnenstad tussen 12 en 18 uur in de zomermaanden. Met een mini Hoornse Broeder als traktatie voor de eerste reizigers wordt de vernieuwde voetgangersbrug op station Hoorn officieel in gebruik genomen. Het verzoek van de gemeente aan bewoners in de wijk Risdam om een onderhoudsovereenkomst te sluiten voor hun ‘illegale’ tuintjes roept onbegrip en verzet op. IntermarisHoeksteen ruimt het ‘kerstbomenbos’ op het braakliggend terrein aan de Holenweg op. Raadslid René Assendelft vraagt om een structurele oplossing voor de files die ontstaan door het verkeer dat op zaterdagmiddag de stad wil verlaten via de Veliusbrug / Liornestraat. Op de gevel van het pand op de hoek Slapershaven / Grote Oost is een oude reclametekst zichtbaar gemaakt; volgens de gemeente de oudste reclametekst die in Hoorn te vinden is.