Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Kroniek van Hoorn

2021

september

De raadscommissie gaat akkoord met het bestemmingsplan en beeldkwaliteitsplan voor de nieuwe wijk Rozenbuurt aan de Oostergouw in Zwaag. Voorheen was hier rozenkwekerij Balk gevestigd. Of zelfbewoningsplicht voor de nieuwbouw op gemeentegrond hier wordt opgenomen in de overeenkomsten met projectontwikkelaars wordt pas later duidelijk. Als gevolg van een probleem met de Warmte Koude Opslag-installatie voor verwarming en warm water kan het tweede gebouw van Intermaris aan het Noorderlicht in de Grote Waal (81 appartementen) nog niet worden opgeleverd. De gemeente neemt bij de uitvoering van de vernieuwing van het rioolstelsel en herinrichting in het Venenlaankwartier niet mee het verzoek van bewoners Boelisstraat/Van Beierenstraat om overlast gevende lindebomen te vervangen door kleinere soorten. Er komen juist bomen bij. De fractie en het bestuur van de VVD in Hoorn nemen afstand van de voormalige fractievoorzitter Chris de Meij vanwege de nasleep van de bomenkap door de Stichting Stadslandbouw. Acht fracties in de gemeenteraad van Hoorn, die samen 27 van de 35 zetels bezetten, nemen in een verklaring afstand van de beschuldigingen die ex-VVD’er Chris de Meij (nu Fractie De Meij, later Liberaal Hoorn) heeft geuit richting burgemeester Nieuwenburg. De voorzijde van de Koepelkerk aan het Grote Noord staat in de steigers. De gevel en de twee torens worden gerestaureerd. De kerk kan ondertussen gewoon gebruikt worden.
4: Koepelkerk in de steigers
4: Koepelkerk in de steigers
De gemeente koopt snackkiosk ’t Hoofd en lost daarmee het financieel probleem van de eigenaresse op. Het pand zal weer verkocht worden. ‘De wens is om een horecapunt op deze plek te behouden.’ Het Dijklander Ziekenhuis sluit geregeld bedden vanwege een groeiend personeelstekort. Om gedrang in de haven te voorkomen worden de traditionele Havenconcerten dit jaar gehouden in de Oosterkerk. Het Comité 40-45 brengt in samenwerking met de gemeente bordjes met QR-codes aan op vijftien oorlogsmonumenten in de stad. Zo zijn via de camera van de mobiele telefoon vijftien verhalen uit de tweede wereldoorlog op te roepen. De site www.oorloginhoorn.nl is het platform waarop alle verhalen uit de oorlog worden verzameld en bewaard voor volgende generaties. Het toerend Jungle in the Sky-festival doet de wijken in Hoorn aan en brengt daar tropische (dans)muziek en een inclusieve poppenshow. Studenten van de opleiding bouwmanagement en vastgoed van Hogeschool In Holland voeren een project uit voor de realisatie van jongerenhuisvesting in het kantorencomplex van Kees Hermans aan de Lageweg. Het is een initiatief van gemeente Hoorn, vastgoedeigenaar Hermans en Hogeschool InHolland. De turbo-rotonde bij de aansluiting van de Provincialeweg op de A7 wordt verwijderd. De werkzaamheden voor de aanleg van gelijkvloerse kruisingen en de aanpassing van op- en afritten zijn in volle gang. In de raadscommissie tekent zich een meerderheid af voor acceptatie van de duurste variant van de plannen voor verbouw en renovatie van het Westfries Museum. De gemeenteraad besluit in de vergadering van 21 september a.s. In het monumentale pand De Stad Maastricht, op de hoek Gouw / Gedempte Turfhaven, vestigt zich Spar City, een supermarkt annex gemakswinkel.
10: Spar City
10: Spar City
Op de hoek Westerdijk / Westersingel wordt het monument ‘AFAKA SIKIIFI’ geplaatst. Het kunstwerk van de Surinaamse kunstenaar Marcel Pinas bestaat uit acht tekens uit het Afaka-schrift (een syllabisch schrift met 56 letters dat in 1910 gemaakt is voor de taal die de Ndyuka spreken, een Marron-gemeenschap in Suriname). Het thema is: ‘de problemen van de mens zijn ook hoopgevend’ (sama fuka na libi tu).
11: Monument 'AFAKA SIKIIFI'
11: Monument 'AFAKA SIKIIFI'
Het kunstwerk van Frans van Leeuwen en Frans van Klingeren dat dertig jaar geleden geplaatst werd aan weerszijden van een sloot tussen flats aan de Siriusstraat in de Grote Waal, wordt gerenoveerd en geplaatst over het water in de Neptunushof.
13: Kunstwerk Nepunushof
13: Kunstwerk Nepunushof
De provincie houdt ruim tien miljoen euro over na de aanleg van de Westfrisiaweg. Raadsfracties in de gemeenten Hoorn en Medemblik vinden dat dat geld gebruikt moet worden om verkeersverbeteringen in hun plaats te realiseren. René van Os opent op bedrijventerrein Zevenhuis het eerste à-la-carte restaurant, onderdeel van de professionele restaurantformule De Beren. Ook de culturele sector en de horeca in Hoorn laten weten niet te kunnen (willen) werken onder de verplichting van een corona-toegangsbewijs. De replica van de eerste stoomlocomotief die in Nederland gereden heeft, De Arend, gebouwd in 1938, wordt in de werkplaats van Museumstoomtram Hoorn-Medemblik aan groot onderhoud onderworpen. GGD Hollands Noorden gaat in wijken waar de vaccinatiegraad tegen corona achterblijft, tijdelijk vaccineren in wijkcentr, in Hoorn in de wijk Kersenboogerd. Bewonersgroepen uit het Havenkwartier en Venenlaankwartier voelen zich buitenspel staan bij de besluitvorming inzake de fusie tussen v.v. Hollandia en Zwaluwen’30. Zij dringen aan op onderzoek of de clubs zich samen kunnen vestigen op het complex aan de Middenweg. Zwemmer Bas Takken behaalt bij de Paralympische Zomerspelen in Tokio een bronzen en een zilveren medaille. Hij ontvangt uit handen van burgemeester Jan Nieuwenburg de erepenning van de gemeente Hoorn. De agendacommissie van het Dorpenoverleg Blokker/Zwaag meldt dat zij ophoudt te bestaan. Nieuwe commissieleden blijken niet beschikbaar te zijn. De gemeente Hoorn is verplicht verschillende politiek gevoelige vergunningen te verlenen omdat een ambtenaar ze niet tijdig heeft behandeld. Hierbij gaat het onder meer om het verbouwen van woonhuizen ten behoeve van huisvesting (pensions) voor seizoenarbeiders. Volgens een recent raadsbesluit mag daarvoor geen vergunning meer worden afgegeven. Levi Noë wordt aangesteld als Hoorns stadsdichter. De Belangengroep Stop Geluidshinder A7 Grote Waal pleit al lange tijd voor de aanleg van een geluidsscherm. Zij stelt dat uit de overgebleven 10 miljoen budget voor de aanleg van de Westfrisiaweg zo’n scherm, dat langs het tracé Avenhorn/afslag Enkhuizen Lelystad loopt, betaald kan worden. Actrice Karin Bloemen reikt de tweeduizendste fiets uit die de stichting Kinderfietsjes Actie sinds eind 2018 heeft weggegeven. Een groep ongeruste bewoners dient een petitie in tegen hoogbouw in de gemeente Hoorn. Meezingkoor Om te Hoorn viert het 20-jarig bestaan met een concert in wijkcentrum De Huesmolen. De gemeenteraad kiest, ondanks de minder rooskleurige financiële situatie, voor de meest luxe variant voor de restauratie en uitbreiding van het Westfries Museum. De investering is 18 miljoen euro en leidt tot een jaarlijkse last van een half miljoen euro. De aanleg van een grote betonnen afzinkkelder bij de bouw van een woning aan het Venidse maakt archeologisch onderzoek op de historisch waardevolle plaats mogelijk. ‘Een buitenkans’ voor Michiel Bartels en Christiaan Schrickx van Archeologie West-Friesland.
22: Afzinkkelder Venidse
22: Afzinkkelder Venidse
Wethouder Arthur Helling overleeft ternauwernood in de gemeenteraadsvergadering een motie van treurnis over het beleid betreffende de toekomst van de reclamebelasting. Het bestemmingsplan voor de nieuwe wijk Rozenbuurt in Zwaag wordt door de gemeenteraad vastgesteld. Medio 2022 zal de bouw kunnen beginnen. 4650 mensen hebben zich al ingeschreven om op de hoogte te blijven van de ontwikkeling. Archeologen maken zich op voor een van de mooiste klussen ooit: graven en onderzoek doen op de plek waar Hoorn omstreeks 1275 ontstond. Bij de vernieuwing van het Westfries Museum worden de funderingen hersteld en grote kelders gegraven. Met de start van de kleinste categorie deelnemers vanaf zes jaar wordt begonnen aan het Ironman Weekend in de regio. Voor het afwerken van de onderdelen zwemmen, fietsen en hardlopen in het evenement op zaterdag en zondag worden routes uitgezet en beveiligd. De binnenstad is daardoor moeilijk bereikbaar. Het centrum van de organisatie en wedstrijden is gelegen in het Julianapark. Het triatlon evenement Ironman mag dan een groot succes zijn, de combinatie ervan met werkzaamheden aan de A7-Keern en het handhaven van de corona-opstelling van de zaterdagmarkt zorgt voor fors tegenvallende bezoekersaantallen en omzet in de actie Hoorn Modestad.
25 en 27: Ironman
25 en 27: Ironman
De herinrichting van het Kerkplein heeft bijna een half miljoen euro meer gekost dan werd begroot. Bijna 90% van de pandeigenaren aan Nieuwstraat, Kerkplein, Kerkstraat en Breestraat voorziet het pand van een passende (gesubsidieerde) stijlvolle entree: een historische stoep. Het concept-bestemmingsplan Pelmolenpad en stationsgebied van Hoorn ondervindt in de commissievergadering veel kritiek van bewoners en raadsleden. Fractie Tonnaer stelt vragen aan het college over de mogelijke verkoop van manege De Eenhoorn aan de Koewijzend in Blokker. Omwonenden vrezen dat de groene aanblik van het gebied gevaar loopt. Een Hoornse vuursteenmusket, gedateerd 1785, wordt door het Westfries Museum verworven uit het familiemuseum Museumfabriek in Twente. Het krijgt een speciale plaats in een nieuwe vitrine in het museum. De West-Friese (voorheen Hoornse) Mixed Hockey Club bestaat 75 jaar.