Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Kroniek van Hoorn

2021

juni

Een felle uitslaande brand verwoest in de nacht vier woningen aan het Hoefblad in de wijk Risdam-Noord. De politie vermoedt brandstichting. De bewoners worden opgevangen in het Van der Valk Hotel.
3: Verwoeste woningen Hoefblad
3: Verwoeste woningen Hoefblad
Opnieuw is een kunstwerk dat door de stichting In den Beginne op de kunstroute langs de Westerdijk/Visserseiland is geplaatst, in opspraak gekomen. Dit keer een bloedende Madonna, gegoten in een harnas van verroest ijzer, van de Limburgse kunstenaar Jos Beurskens. Het is inmiddels elders opgeborgen. Een twintigtal eerstejaars leerlingen, moderator Marijn Epker van cultureel centrum De Balie en Mona Keijzer (CDA) voeren bij het Clusius College een ‘nationaal gesprek’ over vrijheid in het kader van 75 Jaar Herdenking. Het kunstwerk Bloedende Madonna krijgt een plek in de binnentuin van Expoost aan de Rode Steen. (zie 4 juni j. l.) Een team van Archeologie West-Friesland doet tijdens de dijkversterking van de Westerdijk een ‘karrenvracht aan vondsten’: delen van de voormalige houtwal, eeuwenoud aardewerk en (edel)metaal, zelfs een gouden ring. Architect Marc Koehler maakt in overleg met Delva Landschapsarchitecten een stedenbouwkundige studie voor de plek aan de Holenweg waar STED Development nieuwbouwplan De Vrijheid wil realiseren. De studie wordt betaald door een groep omwonenden verenigd in de stichting Thuis aan de Holenweg. (zie ook 14 mei j. l.) Twee tandartsen en twee kaakchirurgen beginnen aan de voorzijde van het hoofdgebouw van het Missiehuis (bouwjaar 1929) de Missiehuis Kliniek. Graffitikunstenaar Collin van der Sluijs voltooit zijn kunstwerk over vier gevels van woningcorporatie Intermaris aan de Liornestraat. Het thema is ‘de levensloop van de vier seizoenen en de flora en fauna in combinatie met het Markermeer’.
11:  Muurschildering Westfriese Hof
11: Muurschildering Westfriese Hof
De directie van het Westfries Museum is bereid om 1,1 miljoen euro te gebruiken uit het Le Cocq d’Armandville-Planckenfonds (totaal nog 1,6 miljoen euro groot), op voorwaarde dat de gemeenteraad kiest voor één van de twee duurdere varianten voor de vernieuwing van het museum. De Hogeschool InHolland en het Horizon College gaan samen met bedrijven het hogere automatiseringsonderwijs in de regio aanbieden onder de naam IT Academy Westfriesland. Na klachten over overlast gaat de gemeente weer cameratoezicht inzetten in het Julianapark. Particuliere beveiligers worden ingehuurd om uitwassen te beteugelen. De gemeenteraad stemt in met het voorstel om een IKEC voor speciaal onderwijs te realiseren op het voormalige hockeycomplex aan de Nieuwe Steen. Daarnaast worden 140 appartementen gebouwd ‘als kostendrager’. Volgens afspraak met de gemeente worden door Ooms Bouw en Ontwikkeling 12 beneden-/bovenwoningen gebouwd in de wijk Bangert en Oosterpolder. Er zijn voorwaarden van kracht om te waarborgen dat de huizen terecht komen bij starters. Koopsom € 173.900 vrij op naam. Het bestuur van Stichting Oosterkerk wil in de komende decennia alle elf vensters in Kerk die nu nog voorzien zijn van blank glas, vervangen door ramen met een voorstelling. In het boekje ‘Nieuw licht op oude ramen’ is die ambitie vastgelegd. De traditionele kaasmarkten op de Roode Steen worden wederom wegens corona maatregelen geschrapt. Inmiddels komt de bodem van de kas in zicht. In een brief aan het college geven de raadsfracties van Fractie Tonnaer en VVD aan dat er naar hun mening geen plaats is in Hoorn voor een grootschalig ‘Polenpension’. De gemeente sluit het ‘coronajaar 2020’ af met een positief financieel resultaat van twee miljoen euro. Vanaf 2023 verwacht zij een oplopend tekort. Een gigantische wolkbreuk zorgt in Hoorn voor veel wateroverlast. Er komen zo’n honderd meldingen binnen, variërend van overstroomde riolen tot ondergelopen schuurtjes. Vooral woningen aan de Gedempte Appelhaven worden getroffen. De kwetsbaarheid van dit gebied is al lang bij de gemeente bekend. De genomen maatregelen blijken niet voldoende. Het Dijklander Ziekenhuis gaat met ingang van volgend jaar alleen nog maar gezond eten aanbieden aan patiënten en bezoekers. Het loopt daarmee vooruit op het Nationaal Preventieakkoord dat in 2025 van kracht wordt.