Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Kroniek van Hoorn

2021

augustus

Op industrieterrein Hoorn80 kweekt GlowFarms in een loods, ingericht als volautomatische verticale boerderij met zes lopende banden, kruiden, sla en andere bladgroenten. Duurzaam en gericht op de lokale markt. De festivals Outdoor Stereo en Hoorn Zingt gaan ook dit jaar, gezien de voorwaarden die vanwege corona gesteld zijn, niet door. De politieteams van Hoorn en Zaanstad zijn begonnen met een proef, waarmee de waarde van drones voor veiliger werkomstandigheden voor politieagenten wordt onderzocht. De Service & Tickets-winkel op NS-station Hoorn wordt wegens een tekort aan personeel gesloten. Later in het jaar wordt duidelijk hoe de serviceverlening op dit station wordt ingericht.
4: Service en Tickets-winkel sluit door personeelsgebrek
4: Service en Tickets-winkel sluit door personeelsgebrek
Huttendorp Hoorn gaat door. Voor het eerst zal Kinderwerk Hoorn met steun van Stichting Netwerk het timmerfeest na de kermisweek zelfstandig organiseren. De voorgaande vijftien jaar waren de rollen omgekeerd. Net als vorig jaar wordt de Hoornse Kermis gehouden op het Pelmolenpad, waar 58 attracties worden opgesteld. De prikkelarme kermis is op woensdag in de kermisweek van 12 tot 16 uur. De gebruikelijke vuurwerkshow boven het Hoornse Hop gaat niet door, evenals de traditionele Lappendag. De priklocatie voor corona IJsbaan de Westfries wordt opgeheven. Het aantal vaccinaties is te ver teruggelopen. De fracties Sociaal Hoorn en Fractie Tonnaer zijn van oordeel dat woningcorporatie Intermaris chantage pleegt door haar eis aan de gemeente Hoorn om duidelijkheid over de bijdrage die de gemeente toezegt voor de aanleg van een warmtenet in de wijk Kersenboogerd. De corporatie zet opschorten van de bouw van 50 sociale huurwoningen hierbij als drukmiddel in. Opnieuw worden in het Hoornse Hop vaarroutes vanuit de Hoornse haven gemaaid om de overlast van fonteinkruid te bestrijden en de haven bereikbaar te houden voor de scheepvaart. Reddingsbrigade Notwin verleent aan schippers die in de problemen raken hulp op kosten van de gemeente. Stichting Zorg Zoals de Westfries het Wil vraagt met een serie interviews aandacht voor ouderenhuisvesting. Cinema Oostereiland viert het tienjarig bestaan met een week lang vertonen van muziekfilms op het binnenplein. Zij worden gecombineerd met muzikale ondersteuning van diverse lokale groepen en artiesten. Het kermisteam Fatina van het Kaar en Nick Fraij beoordeelt de kermis 2021, gehouden op het Pelmolenpad, als ‘een perfecte kermis’. Ondanks dat blijft de voorkeur van exploitanten en de gemeente voor organisatie van de Hoornse Kermis in het centrum. Wederom geen Lappendag vanwege coronamaatregelen. Het alternatief ‘terrassendag’(horeca en winkels open, geen extra festiviteiten) leidt aan het eind van de dag toch ook tot voortijdige sluiting van diverse kroegen en cafés. In en rond de kleine baai van de Schelphoek bouwt de Hoornse snackbarkoning Benno van Ree aan een ‘waterpretpark’, terwijl hij nog in gesprek is met de gemeente over mogelijkheden.
18: Waterpretpark de Schelphoek in wording
18: Waterpretpark de Schelphoek in wording
Het traditionele ‘Huttendorp’, bouwplaats aan de Holenweg voor basisscholieren, die in de grote vakantie gerund wordt door vrijwilligers en Stichting Netwerk, verschaft ‘werk’ aan 650 deelnemers. Op een speciaal daarvoor aangelegd terras achter de foyer van Schouwburg Het Park speelt Guido Weijers op 20 augustus zijn voorstelling ‘Buiten spelen (zonder jas)’. Het terras zal mogelijk voor meer buitenoptredens worden gebruikt. De tweede ‘handelsmissie’ van Clean2Anywhere (van de werf aan de Schelphoek) vanuit Hoorn naar Amsterdam draait om het hergebruik van hout en textiel. ‘Zeker voor wat betreft het gebruik van hout in de bouw valt veel milieuwinst te behalen’. Het conflict van de gemeente Hoorn met de Stichting Stadslandbouw loopt hoog op. Commentaar, reconstructie en weerwoord college worden in de publiciteit gebracht. Wooncorporatie Intermaris geeft Ooms Bouw en Ontwikkeling opdracht voor de bouw van zestig nieuwe huurappartementen op de plaats in de Nieuwe Steen waar voorheen de dependance van s.g. Copernicus was gevestigd. De oplevering is gepland in de tweede helft van 2022.
21: Plek bouw 60 huurwoningen
21: Plek bouw 60 huurwoningen
Radiozendamateurs Maurice Goossens en Hans Smit kiezen voor hun deelname aan het International Lighthouse & Lightship Weekend als locatie de werf van Stichting Varend Erfgoed, op zo’n honderd meter van de vuurtoren. De in 2018 gesloten gevangenis (‘de glasbak’) aan de Compagnie in Zwaag wordt dit najaar gesloopt. Als die werkzaamheden zijn afgerond, gaan het Rijksvastgoedbedrijf en de gemeente Hoorn in gesprek over de mogelijkheden en voorwaarden voor herbestemming. De riolering in het Venenlaankwartier en Hoorn-Noord wordt vervangen. De megaklus zal 10 tot 15 jaar duren. Het aanzien van de straten verandert aanzienlijk. De miljoenenoperatie gaat begin volgend jaar van start. De gemeente wil de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aanpassen om te kunnen optreden tegen bedelaars. De gemeenteraad besluit hierover in de volgende raadsvergadering. Het wooncomplex van 18 verschillende appartementen aan het Nieuwland dat ontstaat door renovatie van drie panden aan het Nieuwland en nieuwbouw op de binnenplaats daarachter en aan de Achterstraat, wordt officieel in gebruik genomen. Voor Jonk Vastgoed ging er een moeizaam proces aan vooraf. Het resultaat wordt toegejuicht: ‘Een heel fraai project, zorgvuldig uitgevoerd’, zo oordeelt Vereniging Oud Hoorn. In kort geding oordeelt de rechter dat de totstandkoming en de inhoud van dertien rapporten die de onderwijsinspectie heeft gepubliceerd over acht scholen van Stichting voor Persoonlijk Onderwijs (SvPO) niet onrechtmatig zijn. Over het rapport betreffende de Ida Gerhardt Academie in Hoorn moet een bestuursrechter nog uitspraak doen. Bij het vijftigjarig bestaan van de Jules Verneschool in de Grote Waal wordt de naam gewijzigd in ‘kindcentrum Universum’. Met een nieuw concept (Michaela Schools -concept, ontwikkeld in een Londense probleemwijk) wordt een nieuwe ontwikkeling ingezet. Met een school in Arnhem is dit de eerste locatie voor basisonderwijs met voor- en vroegschoolse educatie in Nederland. Er zijn ook een kopklas (schakelklas tussen basisonderwijs en voortgezet onderwijs) en speciale nieuwkomersklassen voor kinderen die nog maar net in Nederland zijn, aan verbonden.
28: 50-jarige Jules Verneschool omgedoopt  in kindcentrum Universum
28: 50-jarige Jules Verneschool omgedoopt in kindcentrum Universum
De gemeente presenteert haar (concept)visie op stedelijke groei en hoogbouw. Gebouwen met meer dan acht bouwlagen blijven een uitzondering. De Poort van Hoorn, Dampten en de Berkhouterweg, het centrum van de Kersenboogerd, de Provinciale weg en het Hof van Hoorn zijn aangewezen als ‘intensiveringsgebieden’.