Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Kroniek van Hoorn

2021

oktober

De CDA-fractie in de gemeenteraad wil permanent toezicht van politie en een bewakingscamera op en rond het kermisterrein in Zwaag om problemen zoals die zich in Hoogkarspel in het afgelopen weekend hebben voorgedaan, te voorkomen. De twee bedrijfshallen van de voormalige Philipsfabriek aan de Holenweg worden de komende twee jaar gebruikt voor de productie van op volledig circulaire basis te bouwen huisjes. Edwin ter Velde van de stichting Clean2anywhere denkt hierbij 70 mensen die problemen ondervinden om een reguliere baan te vinden, te betrekken. Op de vraag in de commissievergadering waarom Hoorn80 in de (concept) omgevingsvisie van de gemeente niet is genoemd als toekomstige locatie voor woningbouw, geeft het college aan dat zij ‘dat vooralsnog echt niet ziet zitten’. De horeca in Hoorn neemt een proef met de afgifte van een polsbandje voor toegang tot de bars en cafés en restaurants. Het tonen van een geldige QR-code en een geldig identiteitsbewijs is voldoende om zo een bandje, dat geldig is tot 00.00 uur, te verwerven. Naar schatting zijn er zestig bandjes verstrekt. In het laatste gesprek van de gemeente over fusie met de voetbalclubs Hollandia en Zwaluwen’30 wordt duidelijk dat de financiële voorwaarden van de verschillende partijen te ver uit elkaar liggen. Het fusie-onderzoek wordt beëindigd. Het gebied voor het eerste Hoornse warmtenetwerk ligt tussen Maasweg, Rijnweg, Amstelweg, Zaanweg en Spaarneweg in de wijk Kersenboogerd. Als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan kan de aanleg starten in 2022. Intermaris heeft al een rijkssubsidie toegekend gekregen van 8,4 miljoen euro onder de voorwaarde dat bestaande woningen hier binnen vijf jaar van het gas af gaan. Stichting Historisch Zwaag presenteert haar derde boek over de historie van het dorp: ‘Zwaag door de eeuwen heen’. In tegenwoordigheid van Sander Dekker, demissionair minister voor Rechtsbescherming, wordt het monument ‘De Vlinderrots’ voor slachtoffers van geweld, dat door de diefstal van de vlinders op de rots was beschadigd, in herstelde staat onthuld. Van de 32 vlinders moesten er zeven nieuw worden gemaakt.
7  De herstelde Vlinderrots (tegenover station)
7 De herstelde Vlinderrots (tegenover station)
De Stadsgesprekken over discriminatie, inclusiviteit en het slavernijverleden zullen worden voortgezet. De vraag wanneer de toekomst van het standbeeld van Jan Pz. Coen besproken moet worden, leidt tot verdeeldheid in de commissievergadering. De jubilerende hockeyvereniging WFHC ontvangt een Eenhoornzegel ter waarde van 750 euro. Na de proef in het vorig weekend wordt het ‘coronapolsbandje’ voor de horeca voor de gehele binnenstad definitief ingevoerd. Het reizende kunstwerk ‘Ode aan het Varken’ krijgt een tijdelijke plaats op de Weel aan het begin van de Grote Waal. In de vergadering van het Recreatieschap Westfriesland wordt een compromis bereikt aangaande de financiering van het beheer en onderhoud van het stadsstrand Hoorn: de kosten worden door de zeven gemeenten gedeeld. De tegemoetkoming van de overheid voor jeugdzorg en extra geld uit het Gemeentefonds zorgen ervoor dat Hoorn in de jaren 2022 en 2023 geen verlies meer draait. De beide rotondes zijn verwijderd, kabels en leidingen zijn verlegd en nieuw asfalt is aangebracht. De twee gelijkvloerse kruisingen bij de aansluiting van de A7 en de Provinciale weg zijn klaar en al volop in gebruik.
15: Verwijderde rotondes
15: Verwijderde rotondes
De Zwaagse Kermis, vanwege corona uitgesteld, wordt in het weekend van 24 oktober alsnog gehouden. Zij is tevens de laatste Noord-Hollandse kermis van het jaar. Mede vanwege vervelende ervaringen elders worden extra beveiliging bij de horeca en vaste toezichthouders op de kermis georganiseerd. Een of meer hackers hebben zichzelf in juni van dit jaar toegang verschaft tot de mailboxen van een vijftal medewerkers van de gemeente Hoorn. Na onderzoek en de inschakeling van een extern crisisteam zijn de nodige maatregelen genomen en is de toegangsbeveiliging aangescherpt. De stichting In Den Beginne voegt drie kunstwerken toe aan de serie van 32 beelden die langs de kust van Hoorn staat. Het gaat om werken van de kunstenaars Henk van Bennekum, Yke Prins en Fredy E. Wubben. De sloop van de gevangenis in Zwaag (de ‘glasbak’) is gegund aan VSM Sloopwerken uit Leiderdorp. De feitelijke aanvang van de werkzaamheden is gepland in november, als de populatie dwergvleermuizen is verplaatst. In de binnenstad wordt de feestverlichting weer geïnstalleerd. Het college wil niet toestaan dat de grotere terrassen van de horeca in de winterperiode blijven staan. In een brief aan de gemeenteraad maken B en W het nieuwe beleid bekend. Met ingang van volgend jaar wil het college een proef houden met winterterrassen bij drie horecabedrijven die nog geselecteerd moeten worden. Intussen is een restauranteigenaar gestart met de petitie ‘Zeg JA tegen winterterrassen in Hoorn!’. De proef die HVC doet met tijden waarop het afvalbrengstation in Zwaag onbemand is, verloopt voorspoedig. Of het leidt tot onbemande openstelling van andere stations in de regio wordt later besloten. De beveiliging van de kermis in Zwaag werpt z’n vruchten af: geen incidenten. De gemeente wijst een nieuw gemeentelijk monument aan: de stolpboerderij Dorpsstraat 65 in Zwaag. Het betreft hier overigens een deelaanbesteding (met name delen van het interieur), een nieuw fenomeen in het monumentenbeleid. Op de informatiebijeenkomst over het project nieuw Integraal Kind en Expertise Centrum (IKEC) op de Nieuwe Steen worden vooral zorgen over de verkeersafwikkeling in de wijk geuit. Een school en vier woontorens bouwen in de buurt van twee al bestaande scholen en het gemeentehuis zorgt voor (te) grote druk op het verkeer en de parkeergelegenheid. De gemeente Hoorn, ontwikkelaar STED Development en Van der Linden van Sprankhuizen leggen afspraken over de samenwerking tot realisatie van een nieuwe woonwijk ‘Buiten Stad Hoorn’ vast in een intentieovereenkomst. Maximaal 600 woningen worden gepland op de plek van garage Van der Linden van Sprankhuizen aan de Berkhouterweg. Een nota van uitgangspunten en wijzigen van het bestemmingsplan gaan vooraf aan de start van de bouw eind 2023.
26:
26: "Buiten Stad Hoorn"
De gemeenteraad besluit dat winterterrassen in Hoorn toch (zie 23 oktober) worden toegestaan op de plaatsen waar vóór de corona al een permanente terrasvergunning gold. De gemeente maakt de eisen die er aan gesteld worden zo snel mogelijk bekend. Jan Blokker, oud-directeur van de osg in Hoorn, presenteert zijn promotie- onderzoek naar de geschiedenis van de Hogere Burger School (HBS) in het door hem geschreven boek ‘Het wonder van de hbs. Een onderwijshervorming die slaagde’. Twee onderscheidingen die Odile Moereelse postuum heeft gekregen voor haar inzet voor de joden, zieken en minderbedeelden in de oorlog 1940-1945 (zij was toen directrice van het Hoornse Stadsziekenhuis), worden door haar familie aan de Vereniging Oud-Hoorn geschonken. Gemeenteraadslid Chris de Meij gaat aangifte doen bij de Rijksrecherche tegen in elk geval burgemeester Jan Nieuwenburg van Hoorn. Hij wil dat onderzocht wordt of het handelen van burgemeester, wethouders en ambtenaren in de kwestie rond de ‘illegale’ kap van een stuk bosplantsoen door Stichting Stadslandbouw strafbaar is. Negen fracties, met 28 van de 35 raadszetels, nemen afstand van deze aanval. Bij de Hoornse Initiatievenmarkt wordt als grote favoriet voor realisatie aangewezen de aanleg van een beter en groter skatepark in Hoorn. De gemeente gaat hiermee aan de slag.