Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Kroniek van Hoorn

2021

juli

De besturen van voetbalclub Hollandia en HCSV Zwaluwen ’30 staken de gesprekken met de gemeente over fusie van de verenigingen. Het breekpunt: de voorwaarden die de gemeente stelt aan de fusie. Ondanks zorgen over de financiële positie van de gemeente in de komende jaren schaart de gemeenteraad zich achter de Kadernota 2021. Een paar honderd mensen protesteren in de binnenstad tegen het vaccineren van kinderen tegen het coronavirus. Ingenieursbedrijf Arcadis gaat nieuw onderzoek doen naar de capaciteit van het riool in de binnenstad. Bewoners van het Achterom doen een klemmend verzoek: ’Sla onze straat niet over’. De gemeenteraad uit tegenover de wethouder onvrede over de wijze waarop de aanbestedingsprocedure voor de viskraam op ’t Hoofd 2b verloopt. In één jaar tijd heeft de gemeente het aantal ingehuurde externe krachten door contractomzetting naar vaste dienst met 50 verlaagd. De loonkosten blijven binnen het budget. Leerlingen van de twaalf basisscholen van onderwijskoepel Penta in Hoorn kunnen een zomerschool volgen om eventuele leerachterstanden die in de coronaperiode zijn ontstaan, weg te werken. Wegens gebrek aan vertrouwen vanuit de Hoornse gemeenteraad besluit het bestuur van de stichting Hoorn Marketing de stichting op te heffen. De gemeenteraad stelt de Mobiliteitsvisie 2030 vast. Hierin is opgenomen aandacht voor de groeiambities van de stad, kwaliteitsverbetering voor lopen, de fiets en het openbaar vervoer in de stad, en de aanleg van een nieuwe toegangsweg richting de binnenstad en het nieuwe stadsstrand. De kruisingen van De Strip met Meetketting/Lage Hoek en de Hoge Weere/Jan Doustraat in de wijk Bangert en Oosterpolder worden opnieuw ingericht. Na een grootschalige verbouwing tot appartementen wordt op de zijgevel van het voormalig pakhuis van de familie Oostland aan het Achterom de historische reclametekst ‘Boter & Kaashandel-Mescher & Van Wees’ aangebracht.
9: Achterom, voormalig pakhuis familie Oostland
9: Achterom, voormalig pakhuis familie Oostland

9: Achterom, voormalig pakhuis familie Oostland
De onderwijsinspectie kent aan de Ida Gerhardt Academie (School voor Persoonlijk Onderwijs), gevestigd aan de Blauwe Berg, het predicaat ‘zeer zwak’ toe. Eén van de bezwaren is de verstrengeling van persoonlijke belangen bij het bestuur.
9: Ida Gerhardt Academie, Blauwe Berg
9: Ida Gerhardt Academie, Blauwe Berg
De tachtig supermarkten van DEEN worden definitief overgenomen door Albert Heijn, Vomar Voordeelmarkt en DekaMarkt. De Autoriteit Consument & Markt gaat akkoord met de verdeling over de ketens. Wassalon Zabri bestaat 55 jaar. Aad(83) en Joke(74) Koppes-Brink gaan door tot een waardig opvolger zich heeft aangediend.
13: Wassalon Zabri, Joh. Poststraat
13: Wassalon Zabri, Joh. Poststraat
De woensdagmarkten gaan deze zomer door, maar zonder de thematische elementen die hier normaal bij horen. Reden: het aanzwellend aantal corona-besmettingen in de regio. De honderdste laadpaal voor elektrische voertuigen in Hoorn wordt in gebruik genomen. Hij is geplaatst aan de Binnenpolder in de wijk Bangert en Oosterpolder. Verschillende reddingsbrigades in Noord-Holland, waaronder Notwin uit Hoorn, zijn opgeroepen om te komen helpen in Limburg en delen van België, vanwege de enorme wateroverlast daar door hevige regenval in de afgelopen dagen. Na enige publieke evenementen wordt de geheel gerenoveerde Noorderkerk (gebouwd tussen 1441 en 1519) in gebruik genomen als ‘historische evenementenlocatie’. Een theehuis, logiesgelegenheid, en ruimten voor aparte bijeenkomsten maken deel uit van de nieuwe inrichting. Kerkdiensten van de protestantse gemeente Hoorn-Blokker-Zwaag zullen hier ook een aantal keer per jaar gehouden worden. Duizenden kilo’s aan kleding, schoenen, beddengoed, handdoeken en andere goederen worden door de Kinderkledingbank in Zwaag verzameld, gesorteerd en gebracht naar Valkenburg en Roermond in het door de watersnood getroffen Limburg. De gemeente Hoorn stelt een zelfbewoningsplicht voor kopers van nieuwbouwwoningen op gemeentegrond per direct in. Voor nieuwe projecten op andermans grond wordt die opgenomen in de overeenkomsten met projectontwikkelaars. Voor bestaande woningen is wetgeving hiervoor in de maak. De zelfbewoningsplicht houdt in dat de koper van de woning deze minimaal vijf jaar zelf moet bewonen. Voetbalvereniging Always Forward investeert flink in verduurzaming van het complex aan de Sportlaan. De daken van de kantine en de sporthal worden voorzien van 264 zonnecollectoren, op drie kunstgrasvelden wordt de verlichting opgewaardeerd door LED-lampen te monteren. Het bedrijf RentTourBuy mag een toeristisch informatiepunt beginnen in de voormalige viskiosk op Hoofd 2b, naast de Hoofdtoren. 103 studenten aan de eigen MBO- en HBO-opleiding (in samenwerking met NCVB Bedrijfsopleidingen en NHL Stenden Hogeschool) van supermarkt DEEN ontvangen hun diploma. Het is de laatste lichting studenten; de opleiding wordt niet meer door DEEN gegeven nu het bedrijf is verkocht.
25: Overname supermarkten Deen
25: Overname supermarkten Deen
Woningcorporatie Intermaris schort de ontwikkeling van vijftig nieuwe sociale huurwoningen op tot de gemeente duidelijkheid geeft over een bijdrage van één miljoen euro aan het warmtenet in de Kersenboogerd. De bijdrage is nodig om te voorkomen dat huurders door de aanleg van het warmtenet voor hogere woonlasten komen te staan. De eerste woningen in het nieuwbouwcomplex van 43 appartementen De Gruyter aan het Nieuwe Noord worden in gebruik genomen.
30: Nieuwe Noord
30: Nieuwe Noord
Verschillende belanghebbenden kondigen aan bezwaar te gaan maken tegen verlening van de vergunning voor de vestiging van een Informatiepunt voor Toeristen op Hoofd 2B. (zie 7 en 24 juli)