Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Kroniek van Hoorn

2014

juni

Aan de jaarlijkse Avondvierdaagse van wandelsportvereniging UDI-SOS doen meer dan 2000 mensen mee. Er wordt een begin gemaakt met de oprichting van een onafhankelijke organisatie voor de promotie van Hoorn op het gebied van toerisme, recreatie en vrije tijd onder het motto ‘Hoorn is goud’. ‘Van Meurs Naaimachines’ komt na afwezigheid van 11 jaar in Hoorn terug op het oude adres aan het Kleine Noord. 3: ‘Van Meurs Naaimachines’.
3: ‘Van Meurs Naaimachines’.
Zorginstelling Omring schrapt tientallen banen in het management, de staf en de ondersteuning op het hoofdkantoor in Hoorn. In het Westfriesgasthuis wordt de 500e patiënt aan een nieuwe heup of knie geholpen via de methode ‘snel op de been’. Het voormalige fabriekspand van Philips aan de Holenweg wordt mogelijk omgevormd tot ‘Het Land van Hoorn’, een ontwikkelingsproject van eigenaar Terra Marique, waarin Woningcorporatie Intermaris en Zeeman Vastgoed samenwerken. Met een ‘fluisterbootje’ gaat het nautisch Leerwerkbedrijf Oostereiland (LWBO) regelmatig zwerfvuil uit de Hoornse haven oppikken. Uit praktische overwegingen gaan de gemeente Hoorn en de gemeente Koggenland hun gemeentegrens verleggen. De Hoornse Onafhankelijke Partij (HOP) en Hoorns Belang willen dat voorlopig wordt afgezien van sloop van het pand de Makerij van Leekerweide bij de kruising Provincialeweg / Keern. De gemeenteraad moet eerst nieuwe besluiten nemen over de aanleg van de Carbasiusweg. Het college stelt de gemeenteraad voor het bestemmingsplan voor de Poort van Hoorn in te trekken. In dit plan komt o. a. de aanleg van de Carbasiusweg en een autotunnel onder de spoorlijn voor. Een team van zeven jongens uit Zwaag wordt in Rotterdam als AFCA Zwaag Nationaal Kampioen Straatvoetbal in de categorie 6 tot en met 9 jaar. Marie de Rie-Jong viert haar honderdste verjaardag in haar aanleunwoning bij Avondlicht. In het park Blokkerse Veld wordt bij het complex IJsvogel een kunstwerk geplaatst. Het ontwerp is van de Amsterdamse kunstenares Kathrin Schlegel.

14: IJsvogel.
14: IJsvogel.
De natuurspeeltuin Boezelbos in Blokker wordt uitgebreid met een survivaltraject voor kinderen van 10 tot 15 jaar. 20: Opgraving Appelhaven.
20: Opgraving Appelhaven.
Het selectieteam van Hovocubo ontvangt de sportpenning van de gemeente Hoorn wegens het behalen van het Nederlands Kampioenschap Zaalvoetbal. De recreatievaart in het Markermeer heeft onverminderd last van waterplanten (fonteinkruid) die reiken tot aan het wateroppervlak. De bereikbaarheid van de Hoornse haven komt in het geding. De gemeente wil financiële steun van het Rijk voor een schoonmaakactie op het water en opent een meldpunt voor klachten van watersporters. Wandelsportvereniging UDI-SOS bestaat 80 jaar en organiseert voor de 30e keer de Nacht van Blokker. Vanwege het jubileum is daarbij een prestatiewandeling van 80 km door de regio opgenomen. Lokale Omroep Hoorn doet mee aan de oprichting van een Regionaal Mediacentrum en een Streekomroep West-Friesland. Bij archeologisch onderzoek aan de Appelhaven worden sporen van ‘nieuwbouw’ in de veertiende eeuw aangetroffen: een lemen vloer van een vermoedelijk houten huis. Ook wordt in die laag een loden medaillon in de vorm van een kruisboog gevonden. 28: Stijlkamer kantongerecht.
28: Stijlkamer kantongerecht.
In het bioscoopcomplex op de Blauwe Berg wordt een geluidsinstallatie van 190.000 watt vermogen in de grote zaal geplaatst. Alleen in Los Angeles staat een grotere installatie. Nees Toornman ontvangt de bronzen legpenning van de Stichting Carnegie Heldenfonds als blijk van waardering voor het redden van een peuter van de verdrinkingsdood, dertig jaar geleden. De heer Runnenberg is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau tijdens de algemene ledenvergadering van de Nederlandse Vereniging voor Zorgadministratie en Zorginformatie. Hij is daar dertig jaar actief als vrijwilliger. De gemeente weigert vergunning te verlenen voor het vertonen van WK-voetbalwedstrijden op megaschermen in de openbare ruimte: de politie heeft te weinig mankracht om de orde te handhaven. Voor de tweede keer in korte tijd valt een grote prijs (€ 100.000) van de Staatsloterij in Hoorn. Het kantongerecht aan het Grote Oost sluit de deuren. Rijksgebouwendienst zoekt een passende bestemming voor het monumentale gebouw met twee bijzonder fraaie stijlkamers uit de 18e eeuw.