Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Kroniek van Hoorn

2011

juni

14: Tim Knol.
14: Tim Knol.
Radio Hoorn bestaat 25 jaar. De Engelbewaarderskerk aan de Johan Poststraat wordt op 13 juni aan de eredienst onttrokken. Delen van het interieur van de kerk blijven in West-Friesland. De Oude Doelenkade blijft tijdens de bouw van een nieuwe kademuur gesloten voor autoverkeer. De binnenstad van Hoorn heeft in toenemende mate te maken met leegstand van grote winkelpanden. De Vereniging Oud Hoorn attendeert het college op door haar geconstateerde verloedering van het straatbeeld in de binnenstad en vraagt om betere handhaving van verleende vergunningen. In de Fractie Tonnaer in de gemeenteraad treedt Martien Schurink in de plaats van Stella Magnani. Zanger Tim Knol treedt met succes op op het hoofdpodium van Pinkpop in Landgraaf. Voor zijn jarenlange inzet voor de Erika Kapel en Showband Hoorn wordt Piet Stam benoemd tot lid in de orde van Oranje Nassau. Bezwaarmakers tegen de bouw van Mediamarkt en Leen Bakker op het winkelcentrum Hof van Hoorn aan de Van Aalstweg stappen naar de Raad van State. De vertraging in de planontwikkeling bedraagt hierdoor negen maanden.


16: Sluisdeuren Binnenhaven.
16: Sluisdeuren Binnenhaven.
De sluisdeuren van de Binnenhaven worden vervangen. Ze hebben 35 jaar dienst gedaan. De gemeente rekent niet meer op subsidie van het Rijk en de provincie voor de aanleg van de spoortunnel bij het Keern. Om de veiligheid in de gemeente te vergroten worden vanaf 2012 camera's geplaatst in de horecagebieden Dubbele Buurt, Roode Steen en Kerkplein en op de slooproutes tussen de binnenstad en de woonwijken. Als vijftiende deel van de bouwhistorische reeks van de Vereniging Oud Hoorn (publicatiestichting Bas Baltus) verschijnt het boek ‘De Ridderikhoffpanden in Hoorn’. De Hoornse Stadsfeesten worden voor de elfde keer georganiseerd. De Belangenvereniging voor Uitkeringsgerechtigden BVVU luidt de noodklok vanwege de voorgenomen bezuinigingen in Hoorn. Naar aanleiding van de gebeurtenissen in sporthal De Vredehof op 14 mei j.l. besluiten de betrokken sportscholen in de komende twee jaar geen kickboksgala meer in Hoorn te organiseren. Om ruimte te krijgen voor een veiliger verkeerssituatie wordt de woning op de hoek Keern / Provincialeweg gesloopt. Wethouder Ronald Louwman wil zich bij de plannen voor de invulling van het stationsgebied laten adviseren door een klankbordgroep, gevormd door gebruikers van het gebied, verkeersorganisaties en wijkbewoners. Stichting Waterfront, een initiatief van Hoornse watersportliefhebbers, is initiatiefnemer voor een openbare botenhelling en pleit voor een beter gebruik van Hoorns ligging aan het water. Het college ziet af van plannen om een Hoorns fluitschip dat op de bodem van de Oostzee is aangetroffen, te bergen en te plaatsen op een prominente plaats in de stad.

30: Sint Pietershof.
30: Sint Pietershof.
Het Sint Pietershof wordt gerenoveerd. Het college overweegt om het complex over te doen aan monumentenbeheerder Vereniging Hendrick de Keyser. Hiertegen verzet zich het college van regenten. In tegenstelling tot hierover levende verwachtingen blijkt er geen overeenkomst te bestaan van de gemeente met Rijkswaterstaat over het plaatsen van een geluidsscherm langs de A7 dat de Grote Waal tegen overlast beschermt.