Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Kroniek van Hoorn

2011

april

Uit gegevens van RTL Nieuws blijkt dat Hoorn bijna 70.000 inwoners telt en dat er 666 als zgn. spookburger moeten worden aangemerkt waarvan het adres onbekend is. Plannen om de waterkwaliteit van het Markermeer te verbeteren kunnen een bedreiging zijn voor de watersport rond Hoorn. Een van de uitgangspunten in een notitie van het college over de inrichting van de Roode Steen betreft de onwenselijkheid van het gebruik van schotten om de terrassen van elkaar te scheiden. De gemeente gaat een aantal bootwrakken in de Vollerswaal, Appelhaven, Korenmolen en Houtzaagmolen op kosten van de eigenaren verwijderen. In de nieuwe Algemene Politieverordening APV wordt venten toegestaan van maandag tot en met zaterdag tussen 08.00 en 20.00 uur. Fietswinkels mogen zich in Hoorn ook op bedrijventerreinen vestigen.

8: Willem IJsbrandt Bontekoe.
8: Willem IJsbrandt Bontekoe.
Het bronzen borstbeeld van Willem IJsbrandt Bontekoe, een creatie van kunstenaar Hans Visser, wordt op het Houten Hoofd door burgemeester Onno van Veldhuizen onthuld. Nu Bouwbedrijf Heddes failliet is verklaard, is de afhandeling van de claim van de gemeente Hoorn op schadevergoeding vanwege de ingestorte toneeltoren van de Schouwburg (9 op 10 april 2001) onzeker geworden. Kunstenaarsvereniging Hoorn & Omstreken verkoopt kunstwerken die voor de tentoonstelling ‘Grafiek/Multiples’ zijn aangeleverd, tegen bodemprijzen om weggevallen subsidies te compenseren. Filmhuis Hoorn gaat op de nieuwe locatie in september verder als Cinema Oostereiland. Watersportvereniging Hoorn maakt een bestuurscrisis door. Omdat de hulpverlening weinig effect heeft wordt na 2012 het project Bo Futuro voor Antillianen (samenwerking van politie, Intermaris en Algemeen Maatschappelijk Werk) beëindigd.

13: Engelbewaarderskerk.
13: Engelbewaarderskerk.
Uitvaartondernemer Rita Feld wordt eigenaar van de Engelbewaarderskerk in Hoorn Noord. Het vijftigjarig bestaan van de kerk wordt nog wel gevierd. Op Tweede Pinksterdag wordt er de laatste kerkdienst gehouden. De gemeenteraad stelt € 800.000 beschikbaar om plannen voor te bereiden voor de tunnel onder de spoorbaan bij het Keern. De SP, PvdA, Hoornse Senioren Partij en GroenLinks stemmen tegen. De Kunstcompagnie in Hoorn, één van de provinciale centra voor kunsteducatie, moet sluiten wegens beëindiging van de subsidie. Omdat de opbrengst van de reclamebelasting naar verwachting zal dalen worden de zomermarkten op woensdag soberder opgezet. De gemeente treft maatregelen om het vandalisme rond schouwburg Het Park tegen te gaan. Geraamde kosten bedragen € 45.000. 22: Speelgoedmuseum De Kijkdoos.
22: Speelgoedmuseum De Kijkdoos.
In de gemeenteraad wordt kritiek geuit op voorstellen om de huurprijs van atelierruimte voor Hoornse kunstenaars te verhogen tot € 60 per m2 per jaar. De gemeente wil de ateliergebouwen aan de Muntstraat en het Achterom overdragen aan Intermaris. Het tijdschrift over geschiedenis, archeologie, kunst en antiek ‘Vind’ verschijnt voor de eerste keer in een oplage van 16.000 stuks. Het Hoornse mediabedrijf Waldo Creative Concepts laat het blad elk kwartaal verschijnen. De Koepelkerk aan het Grote Noord, officieel genoemd de Sint Cyriacus en Franciscuskerk, staat in de steigers in verband met schilderwerk en herstel van de voegen. Het college kondigt bezuinigingen aan op subsidies. Zwembad De Wijzend, de Kaasmarkt, het Architectuurcentrum Hoorn, Speelgoedmuseum De Kijkdoos en Jazz at the Hop zullen het zonder subsidie moeten doen. Andere instanties zullen gekort worden. De gemeenteraad neemt in december een besluit. Het kassencomplex van rozenkweker Balk (zes hectare groot langs de Oostergouw in Zwaag) wordt gedemonteerd. Het familiebedrijf wordt beëindigd. Bewoners van Achter op het Zand en de Vereniging van Bewoners van het Havenkwartier verzetten zich tegen de komst van het Hoornse Veteranenmonument op de geplande plaats op het Oostereiland. Zij voorzien dat het daar een hangplek wordt.

28: Boezel Bos.
28: Boezel Bos.
De natuurspeeltuin bij de MAK Blokweer wordt officieel geopend. Het krijgt de naam Boezel Bos, verzonnen door Bas Nagel (11) van school De Duiventil. Belangengroep Leefbaar Bangert en Oosterpolder uit bezwaren tegen de voorgestelde ontsluiting van het toekomstig bedrijventerrein 't Zevenhuis naar de Westfrisiaweg en tegen andere ontwikkelingen rond de geplande uitbreiding van de Westfrisiaweg. Het kunstwerk van bruggen en steigers van gerecycled plastic in de wijk Bangert en Oosterpolder wordt officieel in gebruik genomen. Maria Oud-Jorritsma viert haar 100e verjaardag. Alwies en Annelies Cock-van Noort ontvangen de gouden Gregoriusspeld bij het vieren van hun 40-jarige inzet voor liturgie en kerkmuziek in de r. k. kerk. Lintjesregen in Hoorn. Ridder in de orde van Oranje-Nassau worden Roos Haasse, Jan Jansen en Tim Zaal. Lid in deze orde worden Ruud Dijksma, Maarten Druif, Jan Fischer, Riet Hergarden, Piet Mol, Evert Oud, Simon Ruiter en Nel Tap.