Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Kroniek van Hoorn

2011

februari

Bouw- en Aannemingsmaatschappij BAM en het Van der Valk-concern tekenen het contract voor de bouw van een hotel met casino en een bioscoop op de Blauwe Berg. De welzijnsstichting Netwerk moet fors bezuinigen. De gemeente vraagt de organisatie twee plannen voor bezuinigingen in te dienen van 500.000, resp. 700.000 euro.

1: Wachthuisje Oostereiland.
1: Wachthuisje Oostereiland.
Een van de drie wachthuisjes op het voormalige gevangeniscomplex Oostereiland wordt een ontmoetingsplek voor de dertig senioren van de ‘leugenbank’ bij de Hoofdtoren. Bart Last neemt na een dienstverband van 50 jaar afscheid van bouwbedrijf Wit in Wognum. Het complex monumentale panden tussen de Vale Hen en het Kleine Noord van voorheen drankenfabrikant Schermer (De Natte Schermer) wordt gerestaureerd. Michiel Bartels schrijft voor de Stichting Archeologie West-Friesland het boek ‘Gezonken als een baksteen’, een zoektocht naar de historie van een scheepswrak in het Hoornse Hop. De bouw van de koopappartementen ‘Hoornwerk’ en starterswoningen ‘Kroonwerk’ aan de Johannes Poststraat/Sint Jozefstraat gaat van start. Met het onthullen van de naam ‘De Kreek’ voor de multifunctionele accommodatie in Bangert en Oosterpolder wordt de bouw van het pand door Heddes Bouw BV begonnen. Als eerste van de zeven West-Friese gemeenten sluit de gemeente een ‘alcoholconvenant’ met sportverenigingen. Zij spannen zich in om het alcoholgebruik onder jongeren terug te dringen. Radio Hoorn wil zich meer met multimedia bezighouden en overweegt ook tv-uitzendingen te gaan verzorgen. IJsbaan De Westfries wil het beheer van het parkeerterrein bij de baan overnemen van de gemeente. Bij zijn afscheid als voorzitter van Stichting Oosterkerk reikt Hans Schipper de eerste Schipper Oosterkerkprijs uit aan het bestuur van theaterkerk Wadway vanwege de inzet voor het behoud van religieus erfgoed in West-Friesland. De Fractie Tonnaer en GroenLinks maken zich zorgen over de toename van het aantal telefoonmasten in Hoorn en de schadelijke effecten voor de gezondheid die door straling van umts-zendmasten zouden kunnen optreden. De nieuwe jeugdafdeling van de openbare bibliotheek is zeer in trek, niet alleen voor uitlenen van jeugdboeken, maar onbedoeld ook als kinderopvang: ouders laten hun kinderen alleen achter en gaan winkelen of naar huis. Dirigente Nia Vriend, leden Gerda Overman en Jeanet Appel-Buis krijgen de zilveren Gregoriusspeld nu zij 25 jaar lid zijn van gemengd koor De Hoeksteen.

2: Drankenfabrikant Schermer.
2: Drankenfabrikant Schermer.
Kimberly Nijzink uit Blokker ontvangt in Hilversum de Gouden @penstaart 2011 uit handen van prins Willem Alexander. De maquette Hoorn 1650 wordt door Marchel de Bruijn gerestaureerd en zal na voltooiing geplaatst worden in het Westfries Museum. In het wijkcentrum van de Grote Waal viert de Vietnamese gemeenschap in Hoorn het Vietnamees Nieuwjaar. Een groot aantal autochtone Nederlanders is daarbij aanwezig. De kruising Provincialeweg / Keern wordt gereconstrueerd. Het Keern ten noorden van de Provincialeweg wordt daardoor afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Cokky Bronsgeest wordt de nieuwe voorzitter van de lokale omroep Radio Hoorn. De Hoornse politiek steunt het college in zijn standpunt dat de gemeente geen bedrijven kan redden die in financiële problemen komen te verkeren. Aanleiding is de gedachte dat Hoorn bouwbedrijf Heddes zou kunnen redden door afstand te doen van de tien miljoen euro die na het instorten van de toneeltoren van de schouwburg in 2001 van het bedrijf gevorderd wordt. ‘Zeker vanaf 1945’ staat de viskraam van de familie Beentjes op de hoek Gedempte Turfhaven / Gouw. In april komt hieraan een einde. Bij de ‘bijna-oplevering’ van de eerste woningen in de vierde fase van Bangert en Oosterpolder geeft wethouder Westenberg aan dat de bouw van de wijk door de crisis met meer dan gehalveerd bouwtempo wordt voortgezet. Het terras van Horecabedrijf d’Oude Waegh wordt voorzien van o.a. nieuwe verwarming die in overeenstemming is met de eisen die de gemeente stelt. Show Band Hoorn neemt het gerenoveerde verenigingsgebouw op het Doelenplein in gebruik. Het echtpaar Henk en Tony Poort viert het 65-jarig huwelijksjubileum. Door het werk in de meldkamer van Bureau Stadstoezicht uit te besteden kan de gemeente drie mensen meer inzetten voor het surveilleren op overlast en ergernissen in de openbare ruimte.

25: Radiostation Radio 501.
25: Radiostation Radio 501.
Vrijwilligers van radiostation Radio 501 mogen als ‘antikraak’ gebruik maken van het pand Koepoortsweg 1. De suggestie om het standbeeld van J. P. Coen op de Roode Steen te vervangen door een beeld van P. J. Liorne wordt door de gemeente serieus bekeken. Michel Kleij wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau bij zijn afscheid als vrijwilliger bij de Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV. Bewoners aan de Oude Doelenkade dienen een bezwaarschrift in bij de gemeente tegen de plannen voor herstel van de kademuur. Zij vrezen dat die tot schade aan hun monumentale panden zullen leiden.