Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Kroniek van Hoorn

2013

mei

Veertien mensen ontvangen op 26 april j.l. een Koninklijke Onderscheiding uit handen van burgemeester Onno van Veldhuizen: Lid in de Orde van Oranje-Nassau zijn Jet Kok-Kool, Aafje Otter-Peetoom, Ineke Schoon, Nel Sluis-Miedema, Marian Veldhorst-Tool, Antoon Bizot, Jan van der Leek en Ton Ross. Ridder in de Orde van Oranje-Nassau zijn Jurrian Dekkers-Visch, Paul Blom, Frank Dik, Egbert Ottens, Ton Tang en Rob van Vuure. Vanwege de onverwacht hoge kosten die moeten worden doorberekend door de gemeente Hoorn, wordt de uitvoering van de plannen van de Westfriese Hockeyclub WFHC een probleem. Coffeeshop Zuiderzee aan de Dubbele Buurt gaat open. De belangstelling is meteen groot. Het Hoogheemraadschap neemt vanaf 2014 het onderhoud van vrijwel al het water in Hoorn over. Binnen de gemeentegrenzen is voor opslag van de bagger te weinig plaats. Achterstallig onderhoud wordt inmiddels weggewerkt. Erik Visser (56) uit Zwaag is de nieuwe voorzitter van de Hoornse Stadsfeesten. De 2230 deelnemers aan de Fiets4Daagse Hoorn ontvangen op de finish op de Roode Steen hun medaille en een bos tulpen. Op 13 mei wordt het theaterprogramma 2013 - 2014 van schouwburg Het Park gepresenteerd. Dan is het weer mogelijk om een theaterabonnement te kopen. Na de aankoop van het Oostereiland blijkt de gemeente Hoorn voor extreem hoge kosten te staan voor de aanpak daar van bodemvervuiling, problemen met de fundering, herstel van oevers en kades en het verwijderen van asbest. De gemeente dient een claim van 2,5 miljoen euro in bij het Rijk. De SP in Hoorn ontvangt ruim 40 klachten over intimidatie van personeel en te hoge werkdruk via haar meldpunt over Op/maat. De gemeente Hoorn en Stichting Zwembaden Hoorn sluiten een uitvoeringsovereenkomst voor de periode 2013-2016. Daarbij betaalt de gemeente jaarlijks € 250.000 subsidie. Zaalvoetbalclub Hovocubo wint voor de tweede keer in haar geschiedenis de nationale zaalvoetbalbeker. De gemeente vraagt aan de provincie een subsidie van € 5,5 miljoen voor de aanleg van fietstunnels onder het Keern en de Provincialeweg. Op de laatste speeldag van het seizoen 2012-2013 verliest Hollandia met 1-0 van VVSB en verliest daarmee ook de status van Topklasser in de KNVB. De inzet van Stadstoezicht, politie, jongerenwerk en twee ‘probleemaanpakkers’ heeft succes. Overlast door hangjongeren is in de afgelopen twee jaar belangrijk afgenomen.

16: Blauwe Vlag.
16: Blauwe Vlag.
De haven van Hoorn krijgt de Blauwe Vlag, het kwaliteitskeurmerk van de Foundation for Environment Education dat het water hier schoon en veilig is. De gemeenteraad neemt unaniem een motie aan waarin wordt voorgesteld ‘400 jaar Kaap Hoorn’ in 2016 feestelijk te vieren en de stad zo te promoten. De afdeling handbal van Zwaluwen'30 start een actie om binnen een jaar geld in te zamelen voor een nieuwe sporthalvloer en nieuwe verlichting. Nodig is € 40.000. Oud wethouder Roger Tonnaer keert terug in de gemeenteraad als opvolger van Levent Helelespe van de Fractie Tonnaer. De dreiging van de gemeente Hoorn om uit het Recreatieschap Westfriesland te stappen als de andere West-Friese gemeenten niet meebetalen aan de aanleg van een stadsstrand, roept bij hen een reactie van verbijstering op. Het riool aan de Amstelweg wordt vervangen en een persleiding voor afvalwater wordt aangelegd vanuit de Grote Waal naar de Westfrisiaweg en vanuit het Monethof naar de Bangert. De vertraagde ontwikkeling van de nieuwbouwwijk Bangert en Oosterpolder betekent voor de gemeente een miljoenenstrop waarvoor 7,6 miljoen wordt gereserveerd. Het college stelt de gemeenteraad voor om voortaan elke levensmiddelenzaak in Hoorn toestemming te geven om op zondag open te zijn. De waterberging Drachterveld, die met name voor noodopvang vanuit de gemeente Hoorn dient, wordt in gebruik genomen. Biologische producten zijn zeer in de mode. In de Hoornse binnenstad zijn intussen drie bedrijven op de ‘duurzame toer’ gegaan. Mara Telkamp (11) is de nieuwe kinderstadsdichter van Hoorn. De nieuwe Hoornse begraafplaats aan de Zuiderdracht zal eind 2014 in gebruik zijn genomen. De grafrechten in Hoorn zullen tussen 2014 en 2017 met flinke stappen omhoog gaan om een kostendekkende exploitatie van alle Hoornse begraafplaatsen mogelijk te maken. Om taalachterstand bij jonge kinderen tegen te gaan start de gemeente het nieuwe project Woordenwerkplaats, een initiatief van Miranda Corbiere van de Hoornse bibliotheek. De lichtreclame van Cinema Oostereiland en Museum van de Twintigste Eeuw wordt van de gevel op het Oostereiland gehaald en op korte afstand van de gevel op palen geplaatst. De omwonenden stemmen hier niet mee in.

31: Binnenblijfstraat.
31: Binnenblijfstraat.
Woningcorporatie Intermaris maakt plannen bekend om 38 ruim 90 jaar oude arbeiderswoningen in de Binnenblijfstraat, Merensstraat en Drieboomlaan te slopen voor nieuwbouw. De voorzieningenrechter in Alkmaar verwerpt de bezwaren van ondernemers op bedrijventerrein Hoorn 80 tegen de vestiging van een coffeeshop daar.