Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Pieter Cornelis Pot

Geen foto
* Hoorn, 13 juli 1908
† Nabij Nagasaki, a/b Tamahoko Maru, 24 juni 1944 oud 35 jaar

Laatste rustplaats: zeemansgraf

Pieter Pot was adjudant-onderofficier-vlieger van de militaire luchtvaartafdeling van het KNIL (Koninklijk Nederlands Indisch Leger) en bevond zich in Japanse krijgsgevangenschap. Hij is omgekomen tijdens transport aan boord van het Japanse passagier-vrachtschip Tamahoko Maru. Dat werd op 24 juni 1944 om 23.30 uur nabij Nagasaki getorpedeerd door de US onderzeeboot Tang. Ze was op weg van Singapore, via Formosa (tegenwoordig: Taiwan) , naar Japan. Aan boord bevonden zich 772 geallieerde krijgsgevangenen; het aantal slachtoffers was 560, waaronder 191 Nederlanders.

Achtergrond
(het onderstaande is overgenomen van de website van de Stichting Informatievoorziening Wereldoorlog Twee- STIWOT)
De Japanse bezetter transporteerde in Oost-Azië tussen begin 1942 en half 1945 ruim 68.000 geallieerde krijgsgevangenen en burgers met schepen. De gevangenen werden als dwangarbeiders te werk gesteld. Veel opvarenden van deze zogenoemde 'hellships' stierven onderweg omdat ze vrijwel zonder eten en drinken opeengepakt werden in de ruimen. Ook kwamen duizenden mensen om doordat geallieerden de schepen torpedeerden of bombardeerden in de veronderstelling dat het om oorlogsschepen ging. Dat kwam omdat de Japanners op het dek oorlogsmaterieel vervoerden. Bovendien waren de vaartuigen niet voorzien van vlaggen van het Rode Kruis ten teken dat er gevangenen aan boord waren.

Ter nagedachtenis van de ruim 22.000 op zee omgekomen Nederlandse, Amerikaanse, Britse, Australische militairen, Romuscha's (Javaanse werkslaven) en burgers, is in 2004, dus pas lang na de oorlog, op het landgoed Bronbeek te Arnhem het Monument Slachtoffers Japanse Zeetransporten opgericht (hieronder).


Monument Slachtoffers Japanse
Zeetransporten Bronbeek

Voor de onthulling van de plaquette op 4 mei 1953 was de uitnodiging gericht aan de vader van Piter Pot, dhr. W. Pot, Drieboomlaan 253.

<< Terug naar gedenkteken

 

Bronnen
* Westfries Archief toegangsnummer 0624 'Comité voor de oprichting van een gedenkteeken voor de oorlogsslachtoffers, Hoorn'
* Oorlogsgravenstichting > slachtofferregister www.ogs.nl
* Over omgekomen Nederlandse krijgsgevangenen www.wereldoorlog2.com
* Monument Slachtoffers Japanse Zeetransporten www.4en5mei.nl/oorlogsmonumenten/zoeken
* Stichting Informatievoorziening Wereldoorlog Twee www.stiwotforum.nl

Research, samenstelling en teksten: Peter Tack
Foto's: Diana v.d. Hoogen, internet
© Vereniging Oud Hoorn 2010/2024