Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Frisia N. Benima

Dames gymnastiekvereniging Allebé
Damesgymnastiekvereniging Allebé
Uiterst rechts: Frisia Nora Benima
* Amsterdam, 15 juli 1911
† Sobibor, Polen, 11 juni 1943 oud 31 jaar

Laatste rustplaats: onbekend

Frisia Nora Benima was ongehuwd, kantoormedewerkster, o.a. bij tabaksfabriek Pool. Ze begeleidde de leden van de damesgymnastiekvereniging 'Allebé' (zie foto hierboven, uiterst rechts) op de piano. Ze was ook pianiste in het orkest van de Koninklijke Concert- en Zangvereniging 'Sappho', waarvan ze als penningmeesters in het bestuur zat. Op 12 november 1942 is ze uitgeschreven uit het bevolkingsregister van Hoorn naar Amstel 151-I in Amsterdam. Niet duidelijk is of ze feitelijk al op 12 april van dat jaar naar Amsterdam is getransporteerd, tegelijk met de andere Hoornse joden of toch later. Vanuit Amsterdam is ze op een onbekende dag weggevoerd naar Westerbork. Daarvandaan maakte ze op 8 juni 1943 deel uit van een transport van meer dan drieduizend mensen naar het vernietigingskamp Sobibor in Polen, waar ze meteen na aankomst op 11 juni is vergast.

Sobibor

Sobibor heeft een belangrijke rol gespeeld in de vernietiging van de Nederlandse Joden. Van alle Joden die naar Sobibor zijn gedeporteerd, waren de meesten afkomstig uit Nederland. In enkele maanden tijd, tussen 2 maart 1943 en 20 juli 1943, zijn in negentien treinen die altijd op dinsdagochtend vertrokken, in totaal 34.313 Joden vanuit Westerbork naar Sobibor gedeporteerd. Achttien van hen keerden na de oorlog terug.


Archiefkaart bevolkingsregister van Frisia Nora Benima

 

Terzijde: coïncidentie met de lotgevallen van Cato Agsteribbe-Soesan en Hans Agsteribbe

Frisia Nora Beneima is in Sobobor op dezelfde dag omgebracht als waarop Cato Agsteribbe-Soesan en haar zes maanden oude zoontje Hans werden vermoord. De laatsten kwamen daar vanuit het kinderkamp Vught. Het is heel aannemelijk dat ze elkaar kenden.

 


Zangvereniging 'Sappho' in 1937 met rechts achteraan Frisia Nora Benima


Uitsnede uit de foto van hierboven,
Frisia Nora Benina

 

Voor de onthulling van de plaquette op 4 mei 1953 waren van haar geen nabestaanden uitgenodigd. Deze waren waarschijnlijk op dat moment niet bekend of mogelijk ook niet meer in leven.

 

<< Terug naar gedenkteken

 

Bronnen
* Westfries Archief toegangsnummer 0624 'Comité voor de oprichting van een gedenkteeken voor de oorlogsslachtoffers, Hoorn'
* Oorlogsgravenstichting > slachtofferregister www.ogs.nl
* Digitaal monument Joodse gemeenschap in Nederland www.joodsmonument.nl
* Over Sobibor www.go2war2.nl/artikel/1747/Sobibor.htm
* Leo Hoogeveen, 'Frisia Nora Benima, 1911- 1943' , Kwartaalblad Oud Hoorn 2005, nr. 1, pag. 17-23
* Harry van Lunteren, 'Joodse gemeenschap voor de 2e wereldoorlog', Kwartaalblad Oud Hoorn 2009, nr. 1, pg. 18-21

Research, samenstelling en teksten: Peter Tack
Foto's: Diana v.d. Hoogen, internet
© Vereniging Oud Hoorn 2010/2024