Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Jacob Breijer

Jacob Breijer
* Hoorn, 14 oktober 1892
† Hoorn, 22 april 1945 oud 52 jaar

Laatste rustplaats: Nederlands Ereveld Loenen Graf A-1051 (oorlogsgraf)

Jacob Breijer was rijksontvanger, was gehuwd en had één dochter.

Op 22 april 1945 kwam hij per fiets terug van Schellinkhout, waar hij melk had gehaald. Aan het eind van de dijk, toen hij al in de buurt van de Oosterpoort was, kwam hij slager Th. Koning tegen (slagerswinkel op Grote Oost 36, tegenover het Foreestenhuis). Die waarschuwde hem dat de landwacht bij de toegang tot Hoorn fietsen aan het vorderen was. Hij keerde om en wilde proberen via een andere weg (vermoedelijk langs de Holenweg) Hoorn binnen te komen. De landwachter zag dat en schoot hem van achteren meteen dood, zonder zelfs eerst een waarschuwingsschot te lossen.

De betreffende landwachter, een slechts negentienjarige jonge man, had al meer doden op zijn kerfstok. Na de oorlog is hij daarvoor berecht, in de gevangenis beland en daarna naar Duitsland vetrokken. Als excuus voor zijn daad zou hij hebben aangevoerd dat Breijer zijn bevel tot stoppen zou heben genegeerd en dat hem pas later bleek dat Breijer doof was. Volgens Breiijers dochter was daar echter geen sprake van en is haar vader, volgens slager Koning die getuige was, zonder enige waarschuwing meteen doodgeschoten.

Jacob Breijer is aanvankelijk op het Keern begraven. Zijn vrouw is naderhand nog colportrice geweest voor de staatsloterij. Ook zij is op het Keern begraven. Toen het graf op een gegeven moment geruimd moest worden, zijn de resten van zijn vrouw gecremeerd en is het overschot van dhr. Breijer overgebracht naar het Nederlandse Ereveld te Loenen.

Graf Jacob Breier

 

De enige dochter van het echtpaar, Cobi, heeft in de apotheek van Vermeulen de opleiding voor apothekersassistente gevolgd. Ze is getrouwd met dhr. Rein Kwadijk, die leraar Engels was aan een internaat in Zetten. Later woonden ze in Nijmegen.

Voor de onthulling van de plaquette op 4 mei 1953 was de uitnodiging gericht aan zijn weduwe, mw. H. Breijer - van Grafhorst, Grote Noord 24.

 

<< Terug naar gedenkteken

 

Bronnen
* Westfries Archief toegangsnummer 0624 'Comité voor de oprichting van een gedenkteeken voor de oorlogsslachtoffers, Hoorn'
* Oorlogsgravenstichting > slachtofferregister www.ogs.nl
* Mondelinge informatie: dhr. P. Conijn te Hoorn
* Mondelinge informatie: mw. J.B. Kwadijk - Breijer te Nijmegen via dhr. H.N. Bijhouwer te Hoorn

Research, samenstelling en teksten: Peter Tack
Foto's: Diana v.d. Hoogen, internet
© Vereniging Oud Hoorn 2010/2024