Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Dirk Wiggelaar

Dirk Wiggelaar
* Hoorn, 19 juli 1923
† Gehrden, Duitsland, 17 juni 1945 oud 21 jaar

Laatste rustplaats: Algemene Begraafplaats aan het Keern, Hoorn; graf nr. B-621 (oorlogsgraf)

Dirk Wiggelaar woonde op Westerdijk 41. Hij was in Alkmaar opgeleid voor typograaf en ging als zodanig werken bij de drukkerij van Houdijk, die, naar verluidt, bij de NSB was. Grappige anekdote: omdat Houdijk altijd naar boven keek, noemde men hem de 'sterrenkijker'.

 

Dirk moest op 19 november 1942, op 18-jarige leeftijd, in het kader van de 'Arbeitseinsatz' naar Duitsland. Hij is nooit meer teruggekomen, zelfs niet tussentijds op verlof. Getrouwden kregen in die tijd overigens voorrang om met verlof te gaan. De groepsfoto is genomen te Hannover. Daar zien we Dirk in het midden. Bekend zijn nog: links van hem Nico Tonneman; die woonde toen op het Achterom; rechts van hem Piet van Dam uit Enkhuizen.

Groepsfoto in Hannover
Groepsfoto in Hannover, in het centrum staat Dirk Wiggelaar

 

Dirk Wiggelaar bij Hollandia
Dirk Wiggelaar in Hollandia outfit

Hij heeft de bevrijding in Duitsland nog wel meegemaakt, maar had een zware longontsteking opgelopen, was erg verzwakt en is daar op 21-jarige leeftijd overleden. Iemand uit Den Haag, die zelf - ook ziek - was teruggekeerd, had zijn ouders een brief geschreven over zijn toestand. Zij wisten toen wel dat het einde daar was.

In 1951 kwamen zijn resten in een klein kistje naar via Amersfoort naar Hoorn, alwaar hij op het kerkhof op het Keern herbegraven is. Dirk voetbalde bij Hollandia. Het bestuur van Hollandia was aanwezig bij zijn herbegraving op het Keern.

Onderhoud graf Dirk Wiggelaar

Graf Dirk Wiggelaar

Voor de onthulling van de plaquette op 4 mei 1953 was de uitnodiging gericht aan zijn vader, dhr. J. Wiggelaar, Westerdijk 41. Deze werkte als banketbakker bij bakker Koldewijn (naderhand in handen van Piet Veelders) op de Gedempte Turfhaven 60. We zien hem hierboven bezig met de verzorging van het graf van zijn zoon. De dame op de achtergrond is de schoonmoeder van Dirks zuster.

 

<< Terug naar gedenkteken

 

Bronnen
* Westfries Archief toegangsnummer 0624 'Comité voor de oprichting van een gedenkteeken voor de oorlogsslachtoffers, Hoorn'
* Oorlogsgravenstichting > slachtofferregister www.ogs.nl
* Mondelinge informatie: dhr. W. Eeken te Lisse en, via hem, van de zuster van het slachtoffer (op verzoek anoniem). Dhr. Eeken woonde destijds Westerdijk 39 en was toen buurjongen van Dirk Wiggelaar

Research, samenstelling en teksten: Peter Tack
Foto's: Diana v.d. Hoogen, internet
© Vereniging Oud Hoorn 2010/2024