Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Grote Kerk te Hoorn

Een Hoorns verzetsmonument

monument grote kerk Hoorn In "de Vrije Hoornse" van 26 april 1947 wordt verslag gedaan van de onthulling van een verzetsmonument in Hoorn. Een monument dat vele inwoners van deze stad wellicht nog nooit bewust gezien hebben. Het staat op een plaats waar op 4 januari 1945 vijf Nederlanders voor een vuurpeloton werden gesleurd en in het openbaar standrechtelijk door de Duitse bezetter werden doodgeschoten.

De voorgeschiedenis lag in de ondergrondse activiteiten in Hoorn en verre omgeving. In de loop van de maand december 1944 was bekend geworden dat een zekere George Franciscus J. Herlé, SS

(Schutz Staffel ) Unterscharführer, in het bezit was van alle namen van de medewerkers van de LOKP, (Landelijke Organisatie van Knokploegen) de illegale Pers en de Binnenlandse Strijdkrachten . Op 30 december 1944 kwam Herlé naar Hoorn, terwijl tevens een afdeling van de Grüne Polizei op weg was naar deze stad. Duidelijk werd, dat de plannen die Herlé mocht hebben, moesten worden gedwarsboomd. Vrijwilligers zouden de landverrader uit de weg ruimen. Dit mislukte in eerste instantie; later diezelfde dag echter werd hij alsnog in een kapperszaak doodgeschoten. De Duitse bezetter nam zeer snel represaillemaatregelen en liet, zoals hierboven vermeld, een vijftal Nederlanders bij de Grote Kerk terechtstellen. Hun namen staan tot op de dag van vandaag nog duidelijk op het monument dat als nagedachtenis aan hen werd opgericht.

Op 26 april 1947 werd onder grote belangstelling het gedenkteken door een van de kinderen van een van de gefusilleerden onthuld.

Hoorn eerde daarmee deze gevallenen op een waardige en blijvende wijze. U weet nu wellicht waar dit monument staat. Vaak staat het achter auto's verborgen, maar als u voor de ingang van de Grote Kerk staat, kunt u aan de rechterzijde, een paar meter terug naast het ingangsportaal, het gedenkteken zien. Wij plaatsen een foto bij dit artikeltje, zodat u het direct kunt herkennen. Het gedenkteken is uitgevoerd in lichtgekleurde zandsteen en ontworpen door de beeldhouwer Starreveld. Het monument staat er nog gaaf bij en is meer dan waard om op deze plaats te blijven als een voortdurend aandenken aan onze gevallenen.

JLND Jan Dijkstra
Bron: De Grote Kerk van Hoorn, maart 1983

Zie ook:
- Stadswandelingen > Stille Tocht > Gedenken
- Kwartaalblad Oud Hoorn, maart 2005. artikel Frans Zack