Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Slagers van Hoorn 1945 - 2005

Gedempte Turfhaven

Vleestransport in de 50 en 60 jaren. Dirk Langendijk Sr. helpt bij het lossen van de handkar met vlees.
Vleestransport in de 50 en 60 jaren. Dirk Langendijk Sr. helpt bij het lossen van de handkar met vlees.

Terugkerend naar het "rondje" lopen we de Gedempte Turfhaven op. Hier waren twee slagerijen gevestigd. De eerste die we van deze kant af tegenkomen is de slagerij van Keet op nummer 44. Het is nu een restaurant. Keet zag wel handel in het smelten van vet. Hij nam een vetsmelterij over van Mobron in Alkmaar. Dit deel van het bedrijf is later naar Opmeer verhuisd. In de slagerij werkte een zekere Dorus Vis, over wie ik verder geen informatie heb. Keet stelde zijn bedrijf open voor stagiaires die bij hem de fijne kneepjes van het vak wilden leren, veelal zoons van welgestelde slagers, want in plaats dat zij loon ontvingen, betaalden zij geld om het vak te mogen leren. 

Even verderop was de andere slagerij van Rein Groot. Zoals hierboven vermeld was de chef slager Ben Ebbelaar. Het bedrijf was een gemengd bedrijf.

Op het Breed nummer 56, op de hoek met het Nieuwe Noord, waar nu een koffie- en theewinkel zit, was de slagerij van Jaap Stam. Ook dit was een zeer florerend bedrijf. Vóórdat Stam zich hier vestigde had hij een bedrijf op de Italiaanse Zeedijk en nam op het Breed de slagerij van Rinus Haks over. 

Het derde pand uit de hoek, nummer 52, gaf de Purmer Vleeshandel onderdak. Laatste eigenaar was Toon Heyhof. 

Op het Breed, aan de andere kant van het Grote Noord, naast het Wapen van West Friesland was een varkensslagerij van Nic. Schagen. Na de slagerij opende hij een snackbar naast Smidje op het Grote Noord. Zijn slagerij op het Breed werd ook een snackbar, later een restaurant. In het voorpui is nog de steen met "Varkensslagerij" te lezen.

Gevelsteen boven pand Breed 42.
Gevelsteen boven pand Breed 42.

Even verderop op nummer 20 was de Noord-Hollandse Vleeshandel gevestigd van Kees Nielen. De lage prijzen formule was zo in trek dat op vrijdag en zaterdag, als de winkel geopend was, het publiek om half acht 's ochtends al in de rij stond. Het pand herbergt nu een seksshop. 

Een van de weinige keren dat een slagerij niet werd overgenomen maar opnieuw opgericht was de slagerij van Jan Bakker. Hij verbouwde het pand van een smederij aan het Breed (Allas van Heezen?) en vestigde daar een lage prijzenslagerij. Nu is daar Simon van 't Oever de slager.

Slager Simon van 't Oever met zijn medewerkers.
Slager Simon van 't Oever met zijn medewerkers.

Op de Veemarkt nummer 5, was de slagerij van Piet Peetoom. Er is nu een fotowinkel in gevestigd. Apart van de slagerij had Frans Peetoom een knakworstfabriekje op het Achterom. Dit bedrijf is in de jaren '50 opgeheven. 

In de Nieuwsteeg vestigde Herfst een slagerij. Welk pand staat mij niet meer scherp voor de geest. In de Kruisstraat had Cas Meissen een slagerij. Hij verliet dit pand om in de Pieter Florisstraat een slagerij over te nemen. De Pieter Florisstraat kende meerdere eigenaren zoals Evert Groot, Wim Zwaan, Aad van de Meer en Nico Runderkamp uit Volendam. Of dit de juiste volgorde is, is mij niet bekend. Net zo min de jaren van overname.

 

Bronnen
Siem van Baar

Illustraties
Siem van Baar e.a.