Vleestransport in de 50 en 60 jaren. Dirk Langendijk Sr. helpt
bij het lossen van de handkar met vlees.
Terugkerend naar het "rondje" lopen we de Gedempte Turfhaven
op. Hier waren twee slagerijen gevestigd. De eerste die we van deze kant
af tegenkomen is de slagerij van Keet op nummer 44. Het is nu een
restaurant. Keet zag wel handel in het smelten van vet. Hij nam een
vetsmelterij over van Mobron in Alkmaar. Dit deel van het bedrijf is later
naar Opmeer verhuisd. In de slagerij werkte een zekere Dorus Vis, over wie
ik verder geen informatie heb. Keet stelde zijn bedrijf open voor
stagiaires die bij hem de fijne kneepjes van het vak wilden leren, veelal
zoons van welgestelde slagers, want in plaats dat zij loon ontvingen,
betaalden zij geld om het vak te mogen leren.
Even verderop was de andere slagerij van Rein Groot. Zoals hierboven
vermeld was de chef slager Ben Ebbelaar. Het bedrijf was een gemengd
bedrijf.
Op het Breed nummer 56, op de hoek met het Nieuwe Noord, waar nu
een koffie- en theewinkel zit, was de slagerij van Jaap Stam. Ook dit was
een zeer florerend bedrijf. Vóórdat Stam zich hier vestigde had hij een
bedrijf op de Italiaanse Zeedijk en nam op het Breed de slagerij van Rinus
Haks over.
Het derde pand uit de hoek, nummer 52, gaf de Purmer Vleeshandel onderdak.
Laatste eigenaar was Toon Heyhof.
Op het Breed, aan de andere kant van het Grote Noord, naast het Wapen van
West Friesland was een varkensslagerij van Nic. Schagen. Na de slagerij
opende hij een snackbar naast Smidje op het Grote Noord. Zijn slagerij op
het Breed werd ook een snackbar, later een restaurant. In het voorpui is
nog de steen met "Varkensslagerij" te lezen.
Gevelsteen boven pand Breed 42.
Even verderop op nummer 20 was de Noord-Hollandse Vleeshandel gevestigd
van Kees Nielen. De lage prijzen formule was zo in trek dat op vrijdag en
zaterdag, als de winkel geopend was, het publiek om half acht 's
ochtends al in de rij stond. Het pand herbergt nu een seksshop.
Een van de weinige keren dat een slagerij niet werd overgenomen maar
opnieuw opgericht was de slagerij van Jan Bakker. Hij verbouwde het pand
van een smederij aan het Breed (Allas van Heezen?) en vestigde daar een
lage prijzenslagerij. Nu is daar Simon van 't Oever de slager.
Slager Simon van 't Oever met zijn medewerkers.
Op de Veemarkt nummer 5, was de slagerij van Piet Peetoom. Er is
nu een fotowinkel in gevestigd. Apart van de slagerij had Frans Peetoom
een knakworstfabriekje op het Achterom. Dit bedrijf is in de jaren '50
opgeheven.
In de Nieuwsteeg vestigde Herfst een slagerij. Welk pand staat
mij niet meer scherp voor de geest. In de
Kruisstraat had Cas Meissen een slagerij. Hij verliet dit pand om
in de Pieter Florisstraat een slagerij over te nemen. De Pieter
Florisstraat kende meerdere eigenaren zoals Evert Groot, Wim Zwaan, Aad
van de Meer en Nico Runderkamp uit Volendam. Of dit de juiste volgorde is,
is mij niet bekend. Net zo min de jaren van overname.
Bronnen
Siem van Baar
Illustraties
Siem van Baar e.a.