Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Crash boven Hoorn, 7 july 1944

'Zij vielen voor ons'

Monument 'Zij die vielen'
'Zij vielen voor ons'
Monument aan de Westerdijk

In de vroege ochtend van vrijdag 7 juli 1944 kwamen hoog boven Noord-Holland twee Amerikaanse oorlogsvliegtuigen met elkaar in botsing. Ze behoorden tot de 390th Bomb Group, 8th US Army Air Force, en waren vanuit vliegbasis Parham in Framlington, Suffolk, Engeland, in een aanvalsgroep van 3 x 6 vliegtuigen onderweg naar een raffinaderij voor synthetische olie in Merseburg, Saksen-Anhalt, Duitsland.
Het waren Boeing B-17G 'Flying Fortress' bommenwerpers, rondom bewapend met 12 zware machinegeweren - vandaar de naam 'vliegend fort'. Het was de tactiek om bij zulke aanvalsvluchten in dichte formatie te vliegen om de aanvallen door Duitse jachtvliegers met zoveel mogelijk gezamenlijke vuurkracht te kunnen beantwoorden.
Eén van de vliegtuigen kwam in de turbulentie van een voorganger terecht en raakte uit de koers; zijn directe achterligger kon hem niet meer ontwijken. Dat gebeurde op ca. zes kilometer hoogte ergens boven Ursem. Er ontstond meteen brand; beide toestellen, aan elkaar vastzittend, stortten neer en explodeerden op ongeveer drie kilometer hoogte boven Hoorn. Brokstukken en bommen kwamen verspreid over een groot gebied terecht. De bommen ontploften gelukkig niet - ze zouden pas boven het doelgebied op 'scherp' zijn gezet. Wel was er veel schade.

Vernieling huis Drieboomlaan Hoorn
Buurtbewoners bekijken de ravage op de Drieboomlaan, begin Tyrasstraat.
Foto: J.D. Osinga bron: WFA fotonr. 3486

In de Merensstraat werd één huis verwoest en in de Drieboomlaan vier huizen, waarbij een 32-jarige huismoeder het leven verloor. Haar jonge kind kon nog wel levend onder het puin vandaan gehaald worden.
In het gat wat daar geslagen werd, is later de Tyrasstraat aangelegd. Ook op de Westersingel, het Pelmolenpad, de Geldelozeweg en de Tweeboomlaan kwamen brokstukken neer, maar daar was relatief weinig schade.

Elk vliegtuig had tien bemanningsleden; van deze twintig bij elkaar kwamen dertien om bij de crash, zeven overleefden het, waarvan er zes krijgsgevangen werden gezet. Eén man wist te ontsnappen.

Zie ook bij Wereldoorlog II > oorlogsslachtoffers > Afra Kramer-Deen.
Zie ook bij Wandelroutes > wandeling '40 - '45)

In Kwartaalblad 2005 nr. 3 vindt u een uitgebreid ooggetuigeverslag van de crash boven Hoorn.
Gevleugelde bevrijders crashten boven Hoorn  
Een aangrijpend en uitgebreid verslag geschreven door Frans Zack.

Tekstbijdragen van John S. Warner (1995, Newsletter/Historical Publication NO.7, The 390th Veterans Association/Foundation (Vertaling: Marigold Dijkstra - Marjan Faber)

Samenstelling en redactie: Hillebrand Peerdeman
© Vereniging Oud Hoorn 2011/2024