Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Stolpersteine wandelroute

Stolpersteine in Hoorn

Cermonieel
Een ceremonieël moment

Op 18 juni 2012 plaatste de Duitse kunstenaar Gunter Demnig voor negen huizen in Hoorn bij elkaar zestien 'Stolpersteine'. Dat zijn steentjes van 10 bij 10 centimeter, afgedekt met een messing plaatje waarin de naam en wat andere gegevens zijn geslagen van een joods oorlogsslachtoffer. Het gaat om mensen die in de jaren 1940-1945 zijn weggevoerd en vermoord in een Nazi vernietigingskamp.

Gunter Demnig, zelf na de oorlog geboren in 1947, is al sinds 1994 op tal van plaatsen in Europa bezig deze 'struikelsteentjes' te plaatsen. Dat 'struikelen' is figuurlijk bedoeld: ze halen ons even uit ons gewone doen en laten mensen stilstaan bij wat ooit is gebeurd en weer kan gebeuren.

Zoals op 20 april 1942 - ironisch: op Hitlers verjaardag - toen de kleine joodse gemeenschap van Hoorn per trein is weggevoerd naar Amsterdam.

Burgemeester Onno van Veldhuizen zegt daarover: "Struikelstenen zijn stenen van schaamte... maar ook een waarschuwing en een verplichting: ken het goede, vertel en bewaar het, geef het door en wees moedig wanneer gemarchandeer met mensenrechten de kop opsteekt."

Gedichten

Kinderstadsdichteres Lieke Koen heeft ter gelegenheid van de plaatsing van de Stolpersteine een gedicht geschreven getiteld 'Onze Mensen'. Bij de plaatsing van elke Stolperstein heeft ze een strofe van haar gedicht voorgedragen. De strofen vindt u bij de betreffende Stolpersteine (in kader bovenaan) .

munter Dennig
Gunter Demnig

Lieke Koen
Van links naar rechts:
Flory Neter-Polak, Eddy Boom, Lieke Koen

Het plaatsen van de Stolpersteine
Inmetselen van 'Stolpersteine' (hier in de Beatrixlaan) door Gunter Demnig

Routebeschrijving

De route is ongeveer 9 km,
Print de route

De wandel- en/of fietsroute leidt langs de negen huizen waar Stolpersteine liggen. De route is gelijk aan die is afgelegd op 18 juni 2012 toen de steentjes zijn geplaatst.
De start is bij het NS-station van Hoorn aan de Transferium kant, tussen het station en het Westfries Gasthuis.

De route gaat niet alleen langs de negen Stolpersteine- locaties, maar komt ook door een minder bekend stukje Hoorn waarover de nodige wetenswaardigheden zijn te vertellen. Bij de route vindt u enige informatie over de slachtoffers, zie ook Wereldoorlog II > Oorlogsslachtoffers en extra informatie over de omgeving van de route.

Let op: Vanaf locatie 5 (Grote Oost/Oosterkerk) is een inkorting mogelijk. U bezoekt nog steeds alle locaties, maar aan het eind in omgekeerde volgorde: 9-8-7-6.

 

De 'Stolpersteine' in Hoorn zijn er gekomen dankzij het iniatief van de familie Neter-Polak te Schellinkhout, het Comité 40-45 te Hoorn (Eddy Boom), de medewerking van de gemeente Hoorn (Wendy Laan) en dankzij de sponsorbijdragen van een aantal Hoornse burgers en instanties.

Colofon:
Diana van den Hoogen: samenstelling
Peter Tack: controle, documentatie slachtoffers
Ron Dol: routekaart
Hillebrand Peerdeman: techniek website
Fotos: Eddy Neter (Plaatsing Stolpersteine 18 juni 2012) - Bert van den Hoogen: Stolpersteine, 2012 - Beeldcollectie Oud Hoorn