Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

R.K. kerk Sint Cyriacus en Franciscus

Het hoogaltaar.

Na de restauratie van de koepelkerk in 1993, waarbij het monument van A.C. Bleys werd teruggebracht in oude glorie, groeide de animo voor terugkeer van een mooi oud statig altaar.

altaar
Het altaar in 2003

Het altaar uit de veertig jaar geleden gesloopte Sint Pieterskerk in Den Bosch lag opgeslagen in de kelders van de kerk van Appeltern. Een donateur van de koepelkerk gaf de tip. Volgens hem zou het heel goed kunnen passen in de kerk in Hoorn. Het altaar is een ontwerp uit ca. 1912 van Julien Dony uit Den Bosch. Met instemming van eigenaar Stichting Kerkelijk Kunstbezit te Utrecht werden de altaaronderdelen in 1999 naar hoorn vervoerd.

Bij de eerste opbouw werd het ontbreken van enkele onderdelen geconstateerd. Na twee jaar kon het probleem worden opgelost. De bouwers vonden bronsgieter Jakobus Commandeur uit Odoornerveen bereid. Hij kon de weinig voorkomende messing legering maken. Een ander probleem waren de ontbrekende schroefjes. Zij hebben een niet meer gangbaar engels schroefdraad. Het metalen altaar rust op een houten tafel. Deze is uitneembaar en gemaakt door aannemer Cees Dekker. De houten panelen zijn gemarmerd door schilder Bea Polman.

Het lijkt bijzonder goed op het marmer op de zuilen in de kerk. Het tabernakel is een apart verhaal.

Het is de kast in het midden van het altaar waarin de gewijde hosties als heiligdom worden bewaard. De deur van dit tabernakel is het enige onderdeel dat van het verdwenen Hoornse hoogaltaar bewaard is gebleven. Die deur is met koperbeslag en al in het Brabantse altaar gemonteerd.

tabernakel

De in elk altaar aanwezige altaarsteen komt in dit geval uit de voormalige kapel van het Jozefhuis op het Achterom. Deze altaarsteen bevat relikwieën van de heilige martelaren van Gorcum en van de heilige Ursula.

Na enige jaren puzzelen, poetsen enz. door vrijwilligers is het altaar op 19 april 2003 tijdens de paaswake ingewijd door deken Mathieu Wagemaker.