Het assortiment bestond uit:
Suikerzakje ca. 1961
Diploma voor het maken van ijs. 1959
Patat met alleen mayonaise of piccalilly, kroket, nasi ballen, bami ballen,
knakworst, bal gehakt, slaatjes, tompoezen, hard gekookte eieren, koffie, thee
(op het suikerzakje stond een hoorn getekend met de tekst: De Hoorn van overvloed
vindt u in Smits Automatiek-Snelbuffet), flesjes frisdrank, soft ijs vanaf 1959.
Om dit te mogen verkopen was er een speciaal ijsdiploma nodig die dochter Riet
heeft gehaald in 1959.
Thijs Smit had de eerste softijsmachine, een Zwedenvriezer, in Nederland. Om
dit te introduceren deelde hij het ijs de eerste dag gratis aan de schooljeugd
en ander publiek uit.
De snacks waren ook te verkrijgen vanuit de automatiek.
De automaten waren modern voor die tijd en ze gingen zelden stuk. Als ze stuk
waren, kwam het bedrijf dat ze geleverd had, ze repareren.
Het gaf de meeste problemen als er een vals of buitenlands muntje in het geldvakje
zat. Dan ging het klepje niet meer open. Maar dat konden we gelukkig zelf verhelpen.
Aan de andere muur hing een snoepautomaat met o.a. kauwgom en advocaatrepen.
Thijs Smit kocht veel tegelijk in en kreeg daarbij dan cadeaus van de
leveranciers, zoals: leren portefeuille, sjaals, panty's enz.
Er was één loket met patat en één met
ijs. Dat is altijd zo gebleven.
Er werd geen alcoholische drank verkocht, daar moest
je een vergunning voor hebben.
In die tijd was er al controle van de keuringsdienst
van waren. Die was heel streng op ijs, maar ook op de rest. Er kwam dan iemand langs,
die monsters van de etenswaren meenam en die werden dan onderzocht op een laboratorium.
Het was altijd goed.
De patat werd in 1957 gemaakt door de aardappelen te schrappen met een
machine. Ze werden gewassen en gepit. Daarna werden er reepjes gemaakt.
Eerst met de hand. Met de linkerhand werd de aardappel onder de snijder gelegd
en met de rechterhand moest de handel naar beneden gedrukt worden, zodat de
aardappel gesneden werd. Later gebeurde het met een machine. 's Morgens voorbakken.
Dat kon achter in de zaak of voor gebeuren. Afkoelen vond in het tweede magazijn
plaats en daarna werd er afgebakken en kon de patat worden gegeten.
Hiernaast, gezinszak voor patat
Bakker v.d.Berg | Tompoezen en schepijs |
Bakker Verberne uit de Ramen | Schepijs |
Laco van Hilst | Paneermeel |
Broodfabriek van de Gedempte Appelhaven | Paneermeel |
Verberne bij de Grote kerk | Snoep |
Tijs Nooy | Frisdrank |
Karsten uit Blokker | Mayonaise, Frituurvet e.a. Gouda's Glorie |
Grossierderij van Wees | Augurken, Piccalilly, Calvé producten, rijst, mie, bloem |
Gouda's Glorie | Frituurvet |
Rechtstreeks bij de tuinder | Aardappelen. Thijs Smit liet ze storten in het tweede magazijn en liet ze regelmatig langsbrengen. |
Groot uit Medemblik | Knakworsten |
Willem Eeken v.h. slachthuis Hij woonde op het ABC |
Vlees |
Bouwhof uit Beverwijk | IJspoeder voor softijs. |
Toon Vlaar | De vader van Piet Vlaar, van Vlaar supermarkten/Dekamarkt en de tegenwoordige eigenaar van het pand, dat hij in 2006 kocht. Hij kwam langs met een aanhangwagen met groente. |
Thijs en Afra Smit grossierden zelf ook in kroketten, nasi ballen enz.
Ze brachten spullen naar:
- Wervershoof. Die werden met de bode gebracht.
- Bakker Breed in Venhuizen.
- Arie Veken in Wognum (nasiballen)
- Volendam, naar Tol, zijn bijnaam was Foe. Hij was brandweercommandant en
kocht normaal gesproken zijn kroketten bij de plaatselijke slager, maar die was
twee weken met vakantie. Toen heeft hij de kroketten van Thijs Smit maar gekocht
en daarna wilden zijn klanten alleen nog maar die kroketten eten. Thijs Smit is
dus blijven leveren in Volendam.
Patat groot 25 cent, kinderpatat 15 cent (patatzak)
Mayonaise 10 cent, kindermayonaise 5 cent.
IJs vanaf 10 cent.
Toen Thijs Smit na bijna 8 jaar uit de zaak stapte,
kostte een kroket bv. 25 cent. De nieuwe eigenaar maakte er meteen 50 cent van.
Hiernaast, 25 cents patatzakje (1961)