Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Snackbar / Automatiek 't Smitje

Thijs Smit

Afbeelding op patatzak In 1957 begon M. Th. (Thijs) Smit met zijn vrouw A.M. (Afra) Smit-van Diepen in Hoorn op het Grote Noord 41 een snackbar. Het telefoonnummer was 4656. Hiervoor had hij een slagerij in Grootebroek. Het was de eerste automatiek met snackbar in Hoorn. De opening vond gelijktijdig plaats met de 600 jarige stadsfeesten.

 

Voorgeschiedenis

In de slagerij in Grootebroek hadden ze behalve een slagerij ook nog in het weekend een automatiek. In de deur van de winkel stond dan een verrijdbare deur met 3 rijen automaten. Toen ze het huis kochten, stond de deur met wieltjes eronder daar op zolder en ze konden die goed gebruiken. Thijs en Afra Smit en Annie Mooyer (dienstbode) met haar vriend stonden voor een zakcentje om het weekend in die automatiek.
Later werd er beneden een kantoortje omgebouwd tot automatiek. Zondagmiddag verkochten ze snoep door een loketje.Er was hier alleen verkoop van knakworst, gekookte eieren, slaatjes, tompoezen, snoep. Geen patat en kroketten.

Oorspronkelijk kwam mijn moeder Afra Smit uit Berkhout, vlakbij Hoorn en vandaar dat Hoorn nu weer trok om er een zaak te beginnen. Mijn vader Thijs Smit kreeg last van zijn heupen (slager zijn was toen in die tijd een zwaar vak), zijn dochters werden wat ouder en konden meehelpen in de zaak en hij kreeg het idee om van snacks verkopen zijn beroep te maken, maar dan in Hoorn.

Voordat Smit Automatiek, in de volksmond 't Smitje, op het Grote Noord 41 kwam, zat er in het pand een kruidenierszaak van de Ruyter. Ook rustte er op dat moment op het pand 'Verlof B'. Verlof B is een vergunning om alcoholvrije dranken te tappen.

Toen Smit in Hoorn op het Grote Noord kwam wonen, waren er bij van Wijk op het Grote Noord drie dichtgetimmerde rijtjes automaten, waar alleen Berliner bollen in hadden gezeten. Die waren van Denies geweest, die toen al was verhuisd naar de Gouw, links naast de HEMA en hij verkocht Berliner bollen.

Smitje was de eerste automatiek met snacks. Kalter, een cafétaria op de hoek van het Nieuwland en de Gedempte Turfhaven, schuin tegenover Welkers, kwam later en verkocht patat.

Bakker Conijn had vanaf 1953 een ijsverkooploket in de lange Kerkstraat 25/27. Hij verhuisde in omstreeks 1962 naar de Ramen, waar hij een ijssalon had met een loketje; hij verkocht schepijs en had later ook loketten met snacks. Het oude pand van Conijn, Kerkstraat 25/27, kocht Smit t.b.v. een magazijn en zijn personeelslid Hil Coppens ging er boven wonen.

De naam snackbar bestond toen niet. Wel waren er lunchrooms en cafetaria's, bv. de Foko.