Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Metaalwarenfabriek Scholten

Olie- en kopercrisis


draadtafel
Theetafeltje van metalen draadwerk

Theelicht van ontwerper Mijksema
Metalen theelichtje, ontwerp: Paul Mijksenaar

De laatste jaren van de Hoornse Metaalwarenfabriek waren moeizaam. Eerst was er in 1973 de oliecrisis, een gevolg van de Eerste Golfoorlog. Niets zou meer hetzelfde worden, waarschuwde premier Den Uyl destijds. Daarop volgde de Chileense kopercrisis. De koperprijs steeg, en daarmee de prijs van de producten van de HMF. Of er toen mensen zijn ontslagen is niet terug te vinden, maar waarschijnlijk is dat wel. Tijdens eerdere crises was iedereen in dienst gebleven en werd de oplossing telkens gezocht in producten waarvoor geen koper nodig was. Artikelen van draadwerk, invalidenwagens of ligstoelen bijvoorbeeld. Maar dat soort experimenten kostten veel geld en het ging om relatief kleine series.
Dat was ook het geval geweest met de artikelen die de jonge ontwerper Paul Mijksenaar rond 1965 had ontworpen: een theelichtje, asbak, komfoor en kaarsenstandaard; allemaal van ijzer en roestvrij staal en in rood, groen, zwart en blauw verkrijgbaar. Ze werden bekroond met de Jaarbeurs vormgeversprijs en waren onder andere te koop in de Bijenkorf. Met de verkoop liep het minder: voor het grote publiek waren deze producten te modern. Bovendien waren ze lastig te produceren, twee zaken die het einde van dit experiment inluidden.

 

De laatste jaren


Homef centrifuges
Homef: artsen en laboratoria materiaal

Hoornse koperwarenfabriek
Hoornse Koperwarenfabriek Scholten

Begin 1974 kwamen de Industriebonden NVV en NKV langs voor een gesprek. De conclusie van de bond luidde:

'de leiding is in gebreke gebleven en heeft - welicht uit sociale overwegingen - een aantal harde maar noodzakelijke maatregelen niet genomen.'

Het bedrijf had bijvoorbeeld een zware top dus veel overhead, iets wat overigens in die tijd tamelijk gebruikelijk was. Ongeveer de helft van de mensen werkte in de fabriek, de andere helft op kantoor. Hoe dan ook: het bestaan van De Hoornse Metaalwarenfabriek Scholten was uiterst wankel geworden. Daarom werden er in 1974 vergaande plannen gesmeed om het bedrijf te reorganiseren en naar de rand van Hoorn te verplaatsen. In november 1975 werden de panden aan de Nieuwstraat verkocht; op die plek zou later winkelcentrum De Blauwe Steen komen. (Webredactie: winkelcentrum De Blauwe Steen bestaat nu niet meer)


Het bedrijf werd gesplitst in twee van elkaar onafhankelijke 'poten': de Hoornse Koperwarenfabriek Scholten voor het sierkoperwerk - wandborden en draaiwerk, zoals kolenkitten en plantenbakken - en de Homef voor laboratoriumartikelen. Mijn vader zou zich als directeur terugtrekken maar bij beide bedrijven een adviesfunctie houden.
Dit scheidingsproces annex verhuizing was in volle gang toen hij op 21 maart 1976 plotseling overleed. Daarmee kwam de ruim honderdjarige geschiedenis van het familiebedrijf ten einde.

 

De Hoornse Koperwarenfabriek Scholten (1976-1991) 4)

Het familiebedrijf mocht dan niet meer bestaan, de productie van Hoornse koperproducten is nog een aantal jaren doorgegaan. Drie stafmedewerkers - Loek Lamers (verkoopmanager), John van der Beek (productplanning) en Charles de Jong (boekhouding) - hadden begin 1976 gezamenlijk de machines van de gereedschapmakerij overgenomen. Zij vonden enkele grote klanten bereid om aandeelhouder te worden en startten aan de Van Aalstweg met 19 man personeel de Hoornse Koperwarenfabriek Scholten. De familienaam mochten ze gebruiken om de continuïteit en hoogwaardigheid van de producten te benadrukken. Aanvankelijk ging het met het nieuwe bedrijf voor de wind; de omzet steeg en aan kredieten was er geen gebrek. Het aloude sierkoperwerk vond nog steeds veel aftrek. Wel was er vanaf 1976 heftige concurrentie vanuit India, waar artikelen van verkoperd ijzer vandaan kwamen. Interne verwikkelingen zorgden eveneens voor tegenslagen, maar de Tweede Golfoorlog vormde uiteindelijk de nekslag voor het bedrijf. De koperprijs steeg van 3,5 naar 13,5 gulden per kilo, en de export naar Amerika stopte geheel. In 1991 besloot het driemanschap de zaak te laten liquideren. De Homef (laboratoriumartikelen) aan de Baarsdorpermeer had het heel wat korter uitgehouden, en was al in 1977 opgeheven.

Koperwerk uit catalogus
Koperwerk uit de verkoopcatalogus van de Hoornse Koperwerkfabriek Scholten

4) Met dank aan Loek Lamers en John van der Beek (gesprek november 2010).