Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Eten in het Hoornse verleden (5/6)

Laten we nu ter vergelijking eens de lijst van 1744 erbij halen:

Schafting van de arme weeskinderen, 1744.
Alle werkdag 's morgens te agt uuren een stuk boter en broot met een beschuyt met groene of Leytse kaas daar tussen.
Sondag en Donderdag 's middags vlees of spek en daar toe 't geen 't getije des jaars medebrengt na order van de moeders. 's Maandags gemengde erte met spek of rol erte)18 met boter en asijn. Dinsdag en Vrijdag gort met vet en stroop. Woensdag witte boontjes of rolerte met boter en asijn. Saterdag grauwe erte met vet.
Werkdag 's avond te 4 uuren een stuk kaas en broot.
Alle avonden te 8 uuren een stuk boter en broot met groene of Leytse kaas en daartoe Sondag, Dinsdag en Donderdag soetemelk, Maandag en Vrijdag gekarnde melk of huyrooms brij, Woensdag en Saterdag bier en broot of koutschaal)19.

Het dieet is er wat op vooruitgegaan, hoewel het niet wezenlijk is veranderd. Er wordt nu drie maal per week vlees of spek gegeten. Ook kunnen de kinderen twee maal per week melk drinken. Het wordt nu interessant te zien of de lijst van het Burgerweeshuis uit 1781 belangrijke verschillen vertoont.

Schafforder.
Sondag Middag 1781 Grauwe erwten met pekelvleesch des winters en des somers met spek en gerookt vleesch en om de veertien dagen kalfsvlees met rijste nat. 's Avonds soetemelkse brij des winters en des somers soetemelk met beschuyt.

Maandag middag snijboonen vermengt met witte boonen en worst daarnevens volgens resolutie in dato 14 Febr. 1778. 's Avonds karnemelks brij met gepelde garst of haver gort des winters en des somers ongekookt met siroop en een stuk boter en brood.

Dinsdag middag grutten met siroop en kaas en broodt volgens resolutie als vooren. 's Avonds huyrooms bry met gepelde garst des somers en des winters bier en broodt met kaas en broodt.

Woensdag Middag Ter dispositien van de vrouwemoeders. 's Avonds soetemelks pap des winters en des somers met beschuyt en kaas en broodt.

Donderdag middag grauwe erwten. 's Avonds bier en broodt des somers en des winters karnemelks brij met gepelde garst of havre gort met kaas en broodt.

Vrijdag middag ter dispositien van Heeren Regenten volgens Resolutie in dato 14 Febr. 1778. 's Avonds (volgens Resolutie in dato 2 Maart 1776) best gort in water gekookt met soetemelk daar over in plaatse van met vet des winters en des somers huyrooms brij met gepelde garst of karnmelk.

Saturdag middag groene gemengde erwten met spek of met worst. 's Avonds karnmelks brij met gepelde garst of havre gort des winters en des somers ongekookt met siroop en kaas en broodt. Voorts allerley verversingen als rapen, kropsala, kruysebessen, erwten peulen, groene boonen, spek met wortelen, soute vis etc. na tijds gelegenheid.

18 rolerte -- onbekende erwtensoort; 19 -- koutschaal of koude schaal -- breiachtig gerecht, waarvan de bestanddelen samen geweekt maar niet samen gekookt zijn. De verwerkte bestanddelen zijn bier, ingemaakte vruchten, roggebrood en suiker.