Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Impressie voorjaarsledenvergadering 23 april 2022 + Lied Oud Hoorn is niet mis   (10-05-2022)

oudhoornJaap van der Hout heette een ieder welkom en sprak uit dat hij blij was weer  als vereniging bij elkaar te kunnen komen in onze geliefde Oosterkerk. 
"Het voelt als een klein feestje om zonder mondkapjes, corona app controles of nog beroerder via Teams bij elkaar te mogen komen en elkaar weer op een normale wijze te mogen ontmoeten." 
De bijeenkomst in de Oosterkerk werd bezocht door circa 40 mensen, met zo'n 20-tal afberichten. Het overlijden van ons oud-bestuurslid Pauline van Leeuwen werd in herinnering gebracht. 

Het bestuur heeft samen met Arnoud Schaake de opdracht opgepakt om de beleidsnota meer uitdagend aan u aan te bieden. Arnoud werd bedankt voor voor zijn inzet en betrokkenheid.

Expositie duurzaamheid van historisch erfgoedIn de Algemene mededelingen en actualiteiten gaf de voorzitter aan dat ook de Stichting Monumenten Oud Hoorn, die niet onder de geagendeerde beleidsnota valt, ook de handschoen heeft opgepakt. In deze door de oorlog geteisterde periode,  worden we ons nog bewuster van de opdracht om onze gebouwen zo duurzaam mogelijk te beheren. Er zal een meerjarenplan opgezet worden om onze 5 monumenten zo goed mogelijk te verduurzamen. Geen gemakkelijke opgave maar een uitdaging die zowel goed is voor ons als vereniging maar ook voor  onze huurders. N.B.: In januari 2023 zal er in het pakhuis een tentoonstelling Monument en duurzaamheid worden opgesteld.

Burgemeester NieuwenburgVernieuwd Kwartaalblad 
Zoals u zelf heeft kunnen aanschouwen heeft ons kwartaalblad een metamorfose ondergaan. Onder  leiding van Arnoud Lansdaal heeft de redactie van ons kwartaalblad hard gewerkt om het kwartaalblad inhoudelijk en in vormgeving te vernieuwen. 

Samen met Theater het Pakhuis 
Met onze buren, het theater het Pakhuis zijn we in overleg om te bekijken of er mogelijkheden zijn om een aantal functies samen te voegen en de gebouwen meer als een eenheid te laten functioneren, met het behoud van de eigenheid van beide identiteiten en gebruikswaarden. Er liggen kansen en het architectenbureau dat al bezig is voor de verbouwing van het theater kijkt ook naar de mogelijkheden van ruimtelijke samenwerking. Het biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om samen te beschikken over één invalidentoilet en betere vluchtwegen voor onze bovenverdieping.

 

Anja Morit


Bestuurswijzigingen:
Aftredend en niet herkiesbaar: Anja Morit

Jaap van der Hout: "Drie weken geleden op onze bestuursvergadering deelde Anja ons mede dat ze niet herkiesbaar is als bestuurslid. Het sloeg in als een bom, we hadden dit niet zien aankomen en gaan een zeer hardwerkend en betrokken bestuurslid missen. Anja heeft in deze periode veel werk verzet om een aantal te noemen: een cursus bouwkunde, een gidsenopleiding, het beleid van de werkgroep gidsen uitgewerkt, vier digitale wandelingen, leiding geven aan de gidsengroep, het op papier zetten en bereikbaar maken voor de gidsen van de verschillende wandelingen en als kroon op haar werk de cursus Cultuurhistorie Hoorn. Een cursus die nu het tweede jaar ingaat en ook nu alweer is overtekend. Anja kennen we als een gedreven, professionele harde werkster. Iemand met oog voor haar omgeving en een bevlogen verhalenvertelster waar het onze Hoornse geschiedenis betreft. Gelukkig blijft Anja wel ‘gewoon’ vrijwilligster binnen de vereniging en zich inzetten voor de gidsen en de cursus. Daar het slechts drie weken geleden was dat Anja ons mededeelde dat ze stopte moet u het ons niet kwalijk nemen dat we nog geen opvolgster hebben gevonden. Ik zeg specifiek opvolgster omdat we als bestuur niet alleen maar uit mannen willen bestaan. Anja wil je naar voren komen zodat ik je tijdens het applaus van onze leden een teken van dank kan overhandigen."

Jos RenckensVerslag ledenvergadering 16-10-2021 werd akkoord bevonden evenals het Jaarverslag 2021

De Jaarrekening 2021 en begroting 2022 werden door Jos Renckens toegelicht en akkoord bevonden. De financiële commissie verleende het bestuur decharge, maar merkte wel op dat er mogelijk winst te behalen was door meer offertes op te vragen, terwijl er tegelijkertijd ook een waarde zit in betrouwbare relaties die snel op kunnen treden bij calamiteiten in de gebouwen.

De beleidsnota 2022-2027 werd toegelicht door Matt Wever en akkoord bevonden.

 

Vooruitlopend op de pauze werd een kort intermezzo ingelast, waarbij Arnoud Lansdaal vanachter de piano het door hem gecomponeerde lied   (Klik  "Oud Hoorn is niet mis" om te beluisteren)  naar voren bracht. Hier treft u de tekst.

Arnoud Lansdaal


Monumentenprijs Monumentenprijs 2022
Jaap van der Hout: Bij ons erfgoed gaan we vaak uit van onze gebouwde omgeving, maar Hoorn zou Hoorn niet zijn zonder de voormalige Zuiderzee. Onze geschiedenis en ontwikkeling als stad hebben we te danken aan de unieke ligging aan deze prachtige binnenzee. Een plas water die zowel Natura 2000 gebied is en een geweldig stiltegebied vormt en steeds een andere rol vervult binnen onze stadsgeschiedenis. In principe is dit gebied het grootste en meest bepalende monument dat we als stad bezitten. Er is een vereniging die al vijftig jaar strijd voor het behoud van dit prachtige watergebied met zijn wisselende kusten en verschillende steden en dorpen met ieder hun eigen geschiedenis.

We kennen onze monument prijs 2022 dan ook met groot genoegen uit aan de 50-jarige IJsselmeervereniging. Ik zou graag de voorzitter van de IJsselmeervereniging, de heer van Tilburg hier naast me op het podium zien.

 

Beste Benno we zijn als vereniging natuurlijk lid van jullie voor onze stad belangrijke vereniging. Ik vind het dan ook bijzonder fijn dat ik deze prijs mag overhandigen in dit voor jullie vereniging belangrijke jaar. OorkondeNu reiken we meestal een bordje uit om aan een gevel te kunnen schroeven maar dat is voor deze keer een lastige oplossing. We hebben dan ook een fraaie oorkonde laten maken en daarnaast en cheque met een kleine bijdrage voor het zegenend werk dat jullie verrichten.

Lezing 50 jaar IJsselmeervereniging: “Zorg voor het blauwe hart van Nederland! ” door Drs. B.A. (Benno) van Tilburg, voorzitter IJsselmeervereniging.

(zie Website Ijsselmeervereniging)

 Foto's: Henk Sas

 

Nieuwsarchief