Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Enkele notities bij een paar Hoornse tabakskervers en -grossiers (5/6)

L. Visser Een bekende naam was eveneens 'De Bonte Hond'. Eigenaar er van was H.Z. Blom (1847-1929), ouderling van de Ned. herv. kerk. Het was een mooi pand bij de hoek van het Grote Noord en het Breed. Blom had twee dochters, waarvan Johanna Maria trouwde met Lambertus Visser.
Die verplaatste op 31 augustus 1909 zijn sigarenhandel van de Kaasmarkt 4 naar Grote Noord 113. Het pand ging nadien in andere handen over. Er werden andere branches in uitgeoefend. Maar het bord met 'De Bonte Hond' bleef nog zeer vele jaren een vast herkenningspunt. En is dat nóg.

Dit waren enkele tabaksgrossiers in Hoorn. Er zijn er meer geweest. Op 31 december 1871 telde Hoorn nog twaalf tabakskervers. Daar werkten toen 19 mannen en 7 jongens. De mannen verdienden 3 tot 8 gulden per week, de jongens twee kwartjes tot twee gulden.

In Enkhuizen
Enkhuizen telde in de 20e eeuw nog slechts één tabakskerverij: die van F. de Wit. Er zullen er zeker meerdere zijn geweest. Enkhuizen heeft zelfs een Tabakstraat gekend: nu Prinsenstraat. Douwe Brouwer vermeldt een gevelsteen in het pand Westerstraat 90: 'De Rookende Moor'. Dit moet het stamhuis van de familie De Wit zijn geweest. De Wit voerde namelijk jarenlang dit merk.