Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Enkele notities bij een paar Hoornse tabakskervers en -grossiers (4/6)

De KrootEen van de oudste zaken was 'De Kroot' op de hoek van het Kleine Noord en het Breed. Een 17e eeuwse trapgevel, waarop met witte letters TABAK en SIGAREN.
Waarom deze zaak 'De Kroot' heette en niet 'De Kroon' is niet duidelijk. Eigenaar van de zaak was namelijk H. Kroon Dzn., kapitein van de schutterij en historicus. Hij schreef in 1891, samen met F. Kapteijn, een Nieuwe Kroniek van Hoorn. Omstreeks 1910 was zijn ongehuwde zoon Egbertus Kroon eigenaar van de zaak.

Een zeer bekende tabaksgrossier was Theunis Albertus Pool, geboren in Grootebroek in 1826 en in 1891 in Hoorn overleden. Hij voerde als fabrieksmerk '"t Wapen van Drechterland'. Mogelijk omdat zijn vader secretaris van Drechterland wasMaarten Heidenrijk en Zoon.'Pool' was een echte regentenfamilie. Hij trouwde in 1849 te Muiden en stichtte in datzelfde jaar de tabaksfabriek aan het Grote Noord. Hij had geen mannelijke opvolger. Zijn enige zoon - Albertus Nicolaas - stierf als baby, drieëneenhalve maand jong. Desondanks is 'Pools tabak' in West-Friesland een bekende naam geworden. Niet in het minst door de reclame, die dit bedrijf maakte. 'Pools tabak, er is niet beter' liet hij op zeilen van menige (paarden)vrachtwagen, die 'een lijndienst' op Hoorn onderhield, schilderen. Gedurende de bezettingsjaren werd er in dit bedrijf nog veel 'eigen teelttabak' voor Westfriezen verwerkt.