Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

De Lutherse Gemeente in Hoorn in de jaren 1628 - 1978 (5/5)

Ds. Vermeulen geeft daartoe in Hoorn de eerste aanzet. Er komt een fraaie altaartafel en een doopvont met bijpassende altaarkleden in de liturgische kleuren van het kerkelijk jaar: groen, rood, paars en wit. Er wordt in die jaren ook een kerkkoor opgericht, dat enkele jaren later onder de naam Hoorns Kamerkoor verder zal gaan.
Door allerlei omstandigheden, die zich vooral toespitsen op de Hersteld-Lutherse gemeente te Amsterdam, waar men dringend een predikant nodig heeft, zien wij ds. Vermeulen reeds in 1948 Hoorn verlaten om in Amsterdam zijn werk als predikant voort te zetten. Een klein jaar later kan de Hoornse gemeente echter alweer een nieuwe predikant begroeten in de persoon van ds. J.M. Lindeijer, die de gemeente tot zijn emeritaat in 1953 trouw blijft.
Uit de periode-Lindeijer zijn twee bijzondere feiten te vermelden, nl. de hereniging van de Evangelisch-Lutherse met de Hersteld-Lutherse Kerk in Nederland, die mede onder invloed van de Lutherse Wereldfederatie tot stand kwam, en - dichter bij huis - de aanleg van een verwarmingsinstallatie in de kerk en de lokalen.
Op 21 maart 1954 is de vacature-Lindeijer weer vervuld door de komst van ds. D. Solinger. Dit beroep wordt uitgebracht in combinatie met de Lutherse gemeenten te Purmerend en Medemblik. Het wordt een goede tijd voor de gemeente, vooral ook omdat gedurende het tijdvak waarin ds. Solinger hier werkt een flinke groep jongeren in de gemeente aanwezig is. Een florerende jeugdclub was er het gevolg van.
Ds. Solinger vertrekt toch nog vrij spoedig uit Hoorn door een beroep naar Haarlem aan te nemen, waar hij in december 1957 zijn intrede doet.
Vervolgens heeft de gemeente in combinatie met Enkhuizen ds. C. Schröder tot predikant beroepen, die van 1959 tot 1961 in de gemeente werkzaam is.
Er volgt een vacaturetijd tot februari 1964. Ds. S.E. Hof doet dan zijn intrede. Hij blijft vier jaar en verlaat de gemeente op 15 september 1968. De opengevallen plaats wordt echter weer spoedig bezet. Reeds op 1 december 1968 is de vacature opgeheven, wanneer ds. mr. P. Estié zijn werk in Hoorn begint en dit tot op heden nog steeds voortzet.
In 1956 werd het historische Müllerorgel met subsidie van het Rijk, de provincie Noord-Holland en de gemeente Hoorn geheel gerestaureerd. In de vijftiger jaren werd de pastorie naast de kerk verkocht. Met het geld van deze verkoop werden in 1968 de vernieuwing en de verbouwing van de bovenzaal en de consistoriekamer verwezenlijkt.

Het fraaie interieur van de Lutherse kerk
Het fraaie interieur van de Lutherse kerk met op de achtergrond het gerestaureerde Muller-orgel, dat de gemeente in 1773 ten geschenke kreeg.

Een enorme verbetering, waarvan niet alleen de Lutherse gemeente zelf profijt heeft, maar ook diverse verenigingen uit Hoorn, die voor hun vergaderingen of repetities van de zaaltjes gebruik maken.
Het belangrijkste in deze opsomming is stellig de restauratie van de kerk - vooral inwendig - in 1971-1972. Een geslaagde restauratie, omdat de oorspronkelijke kleuren zijn terug gebracht in een sfeervolle kerk, waarin de fraaie preekstoel en het prachtige orgel domineren. Het aantal leden is in de laatste jaren toegenomen tot plm. 80 en het aantal doopleden is gestegen tot 114.
In het begin van deze eeuw behoorden de meeste leden tot de kleine middenstand en een aantal handwerkslieden. Dat beeld heeft zich in die zin gewijzigd, dat ook nu nog een bepaalde kern tot de handeldrijvende middenstand kan worden gerekend alsook tot het ambachtelijke deel, maar dat daarnaast - en dat geldt met name de jongeren - een groep is ontstaan, die tot leidinggevende functies zijn geroepen.
Een kleine gemeente. Maar wel een trouwe gemeente. Het kerkbezoek is naar verhouding van het aantal leden goed te noemen. De offervaardigheid is groot in deze kleine kring. Die ligt in Hoorn boven het landelijk gemiddelde in de Lutherse kerk.
De kleine gemeente heeft dan ook heel wat op te brengen. Vooral ook door het in bezit hebben van het monumentale kerkgebouw. Gelukkig is er in deze tijd - dankzij 'de overloop' uit Amsterdam - een voortgaande groei te bespeuren, al loopt die nog niet uit de hand.
Toch is het 350-jarig jubileum in 1978 met vreugde gevierd.
Er is veel gebeurd in al die jaren. Vroeger was er dikwijls groot meningsverschil. Maar die tijd is voorbij. In de Lutherse gemeente van heden heerst vrede en dankbaarheid.
Dan alleen kan een kerk, een gemeente, de opgedragen christelijke taak naar behoren vervullen.

Ds. mr. P. Estié en W. Blok

Hoorn, voorjaar 1979