Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

In memoriam Jan Floris   (22-09-2024)

 Zeer onverwacht is op 74-jarige leeftijd overleden onze alleskunner Jan Floris. Het bericht kwam aan als een mokerslag, die nog lang zal nawerken. Jan laat een enorme leegte achter als persoon en als aanjager van veel activiteiten binnen onze vereniging. Sommige mensen zijn moeilijk vervangbaar, Jan is zo’n iemand. Jan was bestuurslid van Vereniging Oud Hoorn van 2004 tot en met 2016. Daarna was hij onze vaardige notulist. Het geweten en het geheugen van het bestuur. Maar dat was lang niet alles. Jan stond aan de basis van onze prachtige en uitgebreide website en was daar nog steeds met niet aflatende inspiratie, bij betrokken. Datzelfde gold ook voor de kennisbank en de beeldbank waarvoor Jan heel veel werk verzette. Je zou ook kunnen zeggen dat Jan de vereniging bij de hand heeft genomen en ons het digitale tijdperk heeft ingevoerd. Als er iets te vieren, publiceren of mee te delen was, stond Jan meteen paraat om ervoor te zorgen dat dit op de Website en Facebook geplaatst werd. Jan was in feite sneller dan het nieuws.

In 2007 heeft de vereniging een eervolle vermelding en in 2008 de eerste prijs mogen ontvangen voor de beste website van een historische vereniging. De credits zijn met name op het conto van Jan te schrijven.

 Naast deze activiteiten trok Jan jarenlang de werkgroep educatie. Eén van de dingen waar hij het meest van kon genieten waren de groepen kinderen die, bij een activiteit als ‘Ben ik een held of schurk’, ademloos stonden te luisteren naar een personage als JP Coen en dan een zeer genuanceerd antwoord wisten te geven. Jan was vaak in ons verenigingsgebouw te vinden en was voor iedereen een aanspreekpunt en lopende encyclopedie. Hij werd daarbij zeer gewaardeerd om zijn warme persoonlijkheid en betrokkenheid bij mensen.  

Hij laat bij de Vereniging een grote leegte achter, maar wij zullen hem blijven herinneren om wie hij was en om wat hij heeft betekend.

We leven intens mee met zijn echtgenote Thilly, de kinderen en familie en vrienden van Jan. Bij een zo plotseling verscheiden ontbreekt het vaak aan de goede woorden om het gemis en verdriet onder woorden te brengen.

 Als vereniging zullen we deze alleskunner missen maar nooit vergeten.

 Namens het bestuur van de Vereniging Oud Hoorn

 Jaap van der Hout, voorzitter.

 Zie ook in memoriam in het dagblad voor West-Friesland

 https://epaper.noordhollandsdagblad.nl/data/20676/reader/reader.html?t=1727250653228#!preferred/0/package/20676/pub/41601/page/26/alb/948013

 

Nieuwsarchief