Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Ben van de Kamer houdt presentatie Jozefschool bij KBO   (09-02-2023)

Ben van de Kamer In aansluiting op onderstaande gebeurtenissen op “zijn school” heeft Ben van de Kamer op 8 februari voor de KBO een presentatie gegeven waarin onderstaande nog eens zijn samengevat:

 

1.Op 3 september 2022 verzorgde de Publicatie Stichting Bas Baltus in het schoolgebouw de boekpresentatie van Sint Jozefschool 100 jaar.

‘Een bijzondere visie op de inhoud van het boekje’ is de titel van het praatje dat Nettie de Roos, de schrijfster van het boek, houdt. In het ‘praatje met een knipoog’, zoals Nettie het noemt, staat de architect van de school S.B. van Sante centraal.

 

  1. Op diezelfde dag werd de expositie ‘100 jaar Sint Jozefschool’geopend in ons verenigingsgebouw het Oost-Indisch Pakhuis, samengesteld door de werkgroep Tentoonstellingen van Oud Hoorn.

De website ‘Sint Jozefschool Hoorn 2022’, ontworpen en ingericht door Peter Bouwhuis, met klassenfoto’s van 1927 t/m 1981 ging de lucht in.

 

Open Monumentendag Hoorn

  1. Op 10 september hield de Commissie Open Monumentendaghaar startbijeenkomst in de Sint Jozefschool waarbij we wederom te gast waren bij Jorg de Vos.

Frans van Iersel liet 100 jaar Jozefschool in vogelvlucht in woord en beeld voorbijkomen. Hij besteedde aandacht aan de totstandkoming van de school, de uitbreiding, de toelating van meisjes, het einde van de school in 1984 en het huidig gebruik van het gebouw. Frans eindigde zijn betoog met een ‘prangende kwestie’.

TegelHet hoofd van de school Ben van de Kamer kreeg bij zijn afscheid in 1979 twee tegeltjes met de tekst ‘Wie zijn handen schoon wil wasschen, moet ze wasschen met elkaar’ in een lijstje cadeau. Zij waren uit een tableau boven een wasbak in de school gehakt. Ben heeft deze tegels een half jaar geleden teruggegeven aan de gemeente Hoorn. Op 7 september jl. heeft Bureau Erfgoed van de gemeente Hoorn de twee zwarte tegels boven de wasbak  laten vervangen door de oorspronkelijke hier in 1922 aangebrachte twee tegels.

Ter vervanging van de lege plek in zijn huiskamer kreeg Ben van de Kamer op 10 september 2022 zijn lijstje terug met een fraaie foto van het tegeltableau.

De presentatie van Ben kunt u hier terugzien.

 

Ga eens naar de beeldbank van de Vereniging Oud Hoorn en type boven ‘Achterom 19’ in en laat je meevoeren in de vele prachtige foto’s en toelichtingen.

https://www.beeldbank-oudhoorn.nl/cgi-bin/beeldbank.pl

 

 

Nieuwsarchief