Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Een buitenles geschiedenis   (15-10-2021)

kinderenHet zàl je maar gebeuren, dat je op een doordeweekse ochtend voor een buitenles geschiedenis met je groep door de Hoornse binnenstad mag trekken!
En juf of meester doet ook mee! Je mag op zoek naar zeven Hoornse Historische Helden / Schurken, beroemd om hun daden. De één kreeg een steeg met zijn naam, de ander een gevelsteen, plaquette of standbeeld. Daar staan ze opvallend in hun historische kledij.  Je kunt er niet aan voorbij gaan. Je moet wel naar ze kijken én luisteren!

Ze vertellen waaròm ze als held, en misschien een beetje als schurk, te boek staan. Willem Melknap, Dieuw van Vliet, Agaatha van ForeestPlatte Thijs, Willem Bontekoe, J.P. Coen,  en vergeet Graaf van Bossu niet: de schurk der schurken!

 

Coen

 

Het zàl je maar gebeuren dat Jan Pieterszoon Coen van zijn sokkel lijkt te zijn  gekomen. Daar staat hij, midden op de Rode Steen. Hij zegt dat hij vooral een held is, die Hoorn rijkdom heeft gebracht.
O, ja hij liet ook een heleboel slaven vermoorden. De schurken vinden zichzelf natuurlijk een held!

Hoe de kinderen over hem denken is bijvoorbeeld te zien in dit filmpje van NH-Nieuws

 

Held of schurk


De ’kaper’ Willem Melknap, had toestemming van de regering om vijandige schepen aan te vallen. Hij liet aan de kinderen zijn “kaperbrief” zien. De stad Hoorn profiteerde ook van zijn kaapvaart. Het bracht de stad welvaart en daarom is er een straat(je) naar hem genoemd. O ja, en hij gaf graag aan degenen die het nodig hadden. De kinderen kregen bij hem een dropmuntje “zwart geld”, dat goed in de smaak viel.

 Hij vertelde zijn verhaal bij de Melknapsteeg.

 

 Held of schurk

 

 Dieuw van Vliet

Het lijkt maar een heel gewone vrouw, die daar tegenover Grote Oost 4-6 staat. Het is Dieuw van Vliet. Ze vertelt hoe ze daar woonde met haar vriendin Aaf Dell. En dat in de Tweede Wereldoorlog het huis gevorderd werd door de Duitse bezetter.  Maar Dieuw en Aaf waren actief in het verzet en hadden Joodse onderduikers. Onder de ogen van de Duitse bezetter hebben ze veel Joodse mensen gered. (de kleine plaquette eert deze dames)

 

 

 Held of schurkWaar kan het verhaal van Maximiliaan Bossu beter verteld worden dan bij de Bossuhuizen aan de Slapershaven. 

  

Held of schurk 

 

 

 

 

 

Agatha van Foreest.

Wat een deftige dame staat er voor dat prachtige huis. Het is Agatha van Foreest. Haar vader was schatrijk. Toen Agatha trouwde kreeg ze dat  huis dat  nu bekend is als het Foreestenhuis. Helaas werd ze jong weduwe. Ze werd verliefd op een huisknecht. Hij was van lagere komaf, veel jonger en ook nog van een ander geloof. De mensen spraken er schande van. Agatha volgde haar hart en trouwde met haar Jan. Haar mooie huis moest ze toen verlaten.

   

 

Platte Thijs

 

 De sage over Platte Thijs vertelt dat hij alleen stal van de rijken, om het geld onder de armen te verdelen. Dit was te horen aan de Doelenkade.
Tijdens een gevecht met de schout werd zijn neus eraf gehouwen. Vandaar de naam: “Platte Thijs”.
 

De steen die herinnert aan Platte Thijs was ingemetseld in de Oosterpoort en staat nu in de tuin van het Westfries Museum. 

  Bontekoe

 
Bontekoe was een schipper uit Hoorn die heel veel avonturen heeft beleefd tijdens zijn vaartochten.  Bontekoe heeft ook veel geschreven over zijn reizen en werd de schrijvende schipper genoemd. Daarom weten we er ook nu nog zoveel van.


“Een buitenles geschiedenis!”
Deze les die door leerkrachten en begeleidende ouders, maar ook door omstanders gewaardeerd werd, vond plaats op de dinsdag- en donderdagochtenden 5 en 7 en 12 en 14 oktober j.l.!

Elke bovenbouwleerling, van de Hoornse basisschool, die zich aanmeldde voor het project "Held of Schurk", was zelf onderdeel van het held – of schurk verhaal. Actief geluisterd, Actief Hoorns verleden verkend.  Actief aan geschiedenis gedaan.

Deelnemende scholen:
De Wingerd, Parcival, Stormvogel, Praktijkschool Grootebroek, Praktijkschool Hoorn, Tandem, Bussel, Dynamis, Socrates, Montessori, De Rank, Mariaschool.

Held of Schurk

Met dank aan:
De held - schurk acteurs:  Ton Heijboer, Els Vlaar, Frans Kramer, Marianne Buisman, Gijs Jan Stam, Wil Eiting, Philip Waardijk en Simon Laan. Marian Schagen en Ruud Willemse traden op een ander moment op. 

Conny Dekker van kledingverhuurbedrijf "Wat doe ik je aan“? connykledingverhuur.nl

Bureau Erfgoed van de Gemeente Hoorn voor haar bijdrage in de vorm van de Leefbaarheidssubsidie. Held of Schurk

De Werkgroep Jeugdeducatie van de Vereniging Oud Hoorn, aangevuld met "Koffiekoeriers", "Opvangers" op de startpunten/fietsenstallingen, Kleedsters, invallers, regelaars en fotografen. 

Jan Floris, Eddy Boom, , Karin Lansdaal, Ruud Willemse, Marian Schagen, Hanneke Verkleij en Truud Keet.

 

 

Nieuwsarchief