Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Publicatiestichting Bas Baltus 25 jaar   (13-12-2019)


baltusHet dna van Hoorn, vervat in boeken over het verleden. Dat doel heeft de publicatiestichting Bas Baltus al 25 jaar voor ogen. Maar de ’schrijfhonger’ is nog lang niet gestild: ,,Waarom is er nog geen boek over het Foreestenhuis, of over de Noorderkerk?”
De stichting heeft - inclusief het werk dat al voor de oprichting werd gedaan - 50 boeken over de stadsgeschiedenis boven het doopvont gehouden. De naamgever was leraar Nederlands Bas Baltus (1939-1994), een man die energiek bij Oud Hoorn de aanzet gaf tot het vastleggen van de kennis en verhalen over de monumentale binnenstad. De vonk van zijn bevlogenheid sloeg over op andere liefhebbers. Stadsherstel, Oud Hoorn en de gemeente Hoorn besloten om samen in de stichting het werk van Baltus voort te zetten.

25 jaar PSBB
Spilfunctie
Die innige samenwerking is nog steeds noodzakelijk voor het werk van de stichting. Voorzitter Jack van Es: ,,Omdat je elkaar versterkt, maar ook omdat de gemeente onontbeerlijk is. Die heeft vaak een spilfunctie om een nieuwe uitgave aan te jagen. Je maakt met een boek niet alleen de geschiedenis tastbaar, het is meteen ook een visitekaartje voor onze monumentenzorg. Heel wat instanties wisten bij een subsidieaanvraag dankzij deze boeken meteen wat het belang van Hoorn is.”
Naslagwerk, relatiegeschenk, pronkjuweel van de lokale historie; er kwamen tal van boeken over gebouwen, stadsgeschiedenis of bekende inwoners. In veel gevallen met auteurs van naam, die met kennis over de bouwhistorie konden schrijven. Andere werken ontstonden omdat de auteurs zelf al aan de slag waren gegaan. Vaak werd bij een ingrijpende restauratie ook meteen gedacht aan een boek. De publicatiestichting sprong graag bij. Bestuurslid Ben Leek: ,,Voor die tijd werd er soms ook een boek uitgegeven, maar iedereen deed dat op z’n eigen manier.”
Volgens Rita Lodde-Tolenaar - de penningmeester - is het iedere keer een enorme uitdaging de financiering vooraf rond te krijgen. ,,Uitgangspunt is dat ieder boek zichzelf terugverdient, of dat we voldoende fondsen hebben”, vertelt zij. ,,Dat is niet eenvoudig. Soms hebben wij het geluk dat een eigenaar van een monument zo trots is op zijn pand, dat er ook een boek over wordt gemaakt.”
Ook hier komt de goede naam die Hoorn als monumentenstad heeft opgebouwd, weer om de hoek kijken, merkt zij op. ,,Verschillende grote partijen, zoals het Prins Bernhard Fonds, weten ook wie wij zijn. En dat ons werk ook altijd aan alle eisen voldoet.”


Pijplijn
Als het goed is, zitten er nog heel wat boeken in de pijplijn. Voorzitter Van Es hoopt vurig op een boekwerk over de ruimtelijke ontwikkeling van het Hoorn na de oorlog. ,,Omdat er nu nog mensen leven die ons de verhalen kunnen vertellen.” Daarnaast zijn er nog flink wat bijzondere gebouwen, waarvan de bouwhistorie volgens de stichting als het ware schreeuwt om te worden gebundeld. ,,Denk maar eens aan de Noorderkerk, de Grote Kerk of het Foreestenhuis. Daarover is zoveel te vertellen.”

De stichting Bas Baltus viert het zilveren bestaan vanaf zondag met een tentoonstelling in Het Pakhuis, het onderkomen van Oud Hoorn aan de Onder de Boompjes. Die is gewijd aan de Hoornse boekdrukkunst in de Gouden Eeuw. Leek: ,,Oud Hoorn heeft zelf ook bijzondere boeken, dat wordt ook deel van de expositie.”

Bron: NHD

Zie ook: PSBB

Uitgaven

De stichting heeft tot nu toe historische uitgaven verzorgd die zijn ondergebracht in zeven afzonderlijke reeksen:

 

Nieuwsarchief