Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Volksbierhuis   (05-07-2019)

Volksbierhuis,,Voorbijgangers staken hun duim omhoog. Ze vinden het prachtig dat zo’n oude reclametekst op een muur opnieuw zichtbaar wordt. Dit leeft echt onder de mensen.”

Gepensioneerd schilder Max Polman (71) blikt trots terug op de bijzondere restauratieklus die hij met oud-collega Sjaak Roelofsen uit Obdam uitvoerde op de hoek van De Zon en het Grote Oost. Het voormalige pakhuis uit 1613, in de jaren zeventig van de vorige eeeuw gerestaureerd door Stichting Stadsherstel, heeft een lange en roerige geschiedenis achter de rug.

Aan de kant van De Zon is nog altijd de fraaie gevelsteen te zien met de tekst ’ Van Godt comt het al’. Of hogere machten ook verantwoordelijk waren voor het gebruik als bordeel is de vraag. Hoorn beschikte ruimschoots over ingrediënten die van prostitutie een bloeiende bedrijfstak maakten. De aanwezigheid van een haven en een garnizoen op steenworp afstand stond garant voor een gestage stroom aan klandizie.

Huis van Ontucht

VolksbierhuisTussen 1862 en 1868 werken op deze locatie 23 publieke vrouwen, van wie één uit de stad zelf afkomstig was. De anderen kwamen veelal uit het buitenland, vooral Frankrijk was goed vertegenwoordigd. Buiten diensttijd woonden de vrouwen ook in het huis. Drie jaar lang werd het ’ Huis van Ontucht’ bestierd door madame Eleonora Becker.

Die woon- en werkvertrekken van de hoeren bevonden zich op de bovenverdieping. Beneden konden bezoekers zich laven aan alcoholische dranken in het Volksbierhuis. En dat voor vijf cent per glas, zoals de reclametekst op voor- en zijgevel vertelde, waarmee bezoekers werden gelokt.

,,Zulke prachtige sporen uit het verleden willen we graag laten terugkeren in het straatbeeld. Ze vertellen iets over vroegere bedrijvigheid. Het is onze ambitie om ieder jaar tenminste één muurreclame in oude luister terug te brengen”, zegt Pieter Meijers. Hij is hoofd van het team erfgoed dat zich ten doel stelt om met eigenaren tastbare sporen uit het verleden aan de vergetelheid te ontrukken.

Tabaksfabriek<br>de PoolHoorn heeft een subsidiepotje. De gemeente neemt de helft van de kosten voor haar rekening tot een maximum van 5000 (woonhuis) of 10.000 euro (winkel of bedrijfspand). Mede danzij die stimuleringsmaatregel lukte het vorig jaar om op de gevel van een bedrijfspand aan het Achterom (nabij nummer 60) de tekst ’ Stoom tabaksfabriek Pool, van ouds ’t Wapen van Drechterland’ tevoorschijn te toveren. Initiatiefnemers waren vereniging Oud Hoorn en de familie Deen als eigenaar.

 

Stoomwasserij

Eerder dit jaar verscheen de historische tekst ’ Stoomververij Chemische Wasserij’ op de kroonlijst van het pand Breed 26, waar op de begane grond de Rozenkruisers hun domicilie hebben gekozen. De voormalige gevel is zorgvuldig gereconstrueerd. In het pand zat vroeger een ijzerwinkel en stoomwasserij.

Bernardo logo,,We hebben al nieuwe panden op het netvlies. Onder meer aan de Dubbele Buurt waar ooit sigarenfabriek Bernardo gevestigd was”, aldus Meijers.

Terug naar het Volksbierhuis aan de Zon 1. Max Polman legt uit dat de restauratie een zorgvuldige klus was: ,,Je moet er gevoel voor hebben. We hadden foto’s van Oud Hoorn en vage verfresten in de stenen als handvatten. We streven naar originaliteit. We krijgen veel complimenten, gidsen van Oud Hoorn haken tijdens stadswandelingen graag in op de muurreclames.”

Dat laatste wordt beaamd door voorzitter Jaap van der Hout: ,,Wij hebben dit aangekaart bij de gemeente. Mooi dat het met pandeigenaren wordt opgepakt.’’

 

Nieuwsarchief