Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Notitie Zwaar Verkeer Binnen stad   (03-03-2013)

vrachtwagenwielenHet College van B en W heeft het concept van de Notitie Zwaar Verkeer Binnenstad vrijgegeven voor inspraak. Iedereen kan t/m vrijdag 22 maart op het concept reageren. Het document bevat een analyse van de knelpunten met zwaar verkeer, een overzicht van doelstellingen en mogelijke oplossingen, en een voorstel met de maatregelen die het college voor ogen staan.

Knelpunten
Reeds bekende knelpunten zijn de afgelopen periode aangevuld en onderbouwd met reacties die bewoners, bedrijven en andere belanghebbenden hebben ingestuurd. Voor het eerst heeft de gemeente Hoorn hierbij uitgebreid gebruik gemaakt van sociale media zoals Facebook. Verrassend was het aantal, maar ook de kwaliteit van de reacties op stellingen op de gemeentelijke Facebookpagina.
De meest gehoorde klacht is overlast door trillingen op meerdere plaatsen in de binnenstad. Veelal is er een relatie met de snelheid van het zware verkeer: hoe sneller het verkeer rijdt, hoe sterker de trillingsoverlast. Daarnaast kan het zwaar (of lang) verkeer bepaalde bochten niet goed nemen, waardoor zij meerdere keren moeten steken. Verder mist op een enkele plek in de binnenstad een laad- en losmogelijkheid.

Maatregelen
Het college heeft een maatregelenpakket samengesteld dat zoveel mogelijk rekening houdt met de genoemde knelpunten. Eén van de maatregelen heeft betrekking op het openbare vervoer: uitgangspunt is dat zo veel mogelijk grote bussen niet meer via de binnenstad naar de buitenwijken en andere plaatsen rijden. Voor de buslijn die in de binnenstad blijft, worden kleinere bussen ingezet. De gemeente gaat hierover in gesprek met de provincie Noord-Holland en het vervoerbedrijf Connexxion.

Om overtredingen van de maximale snelheid door zwaar verkeer te verminderen wordt ingezet op het verduidelijken van de 30 km/h zone en komt er een voorlichtingscampagne die zich richt op chauffeurs en automobilisten.
Tot slot wil de gemeente specifieke maatregelen treffen op specifieke locaties, bijvoorbeeld in het havenkwartier en op Achter de Vest.

Reageren
Reacties op het concept van de Notitie Zwaar Verkeer Binnenstad zijn welkom. Iedereen kan reageren t/m vrijdag 22 maart. Daarna gaat het document ter vaststelling naar B en W en de gemeenteraad. Reacties kunnen per post naar Gemeente Hoorn, t.a.v. de heer V. Evers, Antwoordnummer 98, AE Hoorn, of per e-mail naar gemeente@hoorn.nl.


Download de notitie. Download de bijlagen bij de notitie.

We berichten hier eerder over zwaar verkeer

zie ook brief van Vereniging Oud Hoorn van 10 november 2012

 

Nieuwsarchief