Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Commissie weer bij Museum betrekken   (17-11-2006)

De bestuurscommissie van het Westfries Museum moet weer betrokken worden bij de gang van zaken in het museum. Drie organisaties, die afvaardigingen hebben in de bestuurscommissie, schrijven in onderstaande brief  aan het college het 'ongepast' te vinden dat de commissie na een conflict aan de kant is geschoven. Volgens de opstellers van de brief zijn er 'twee waarheden'over de gang van zaken. "De verwijten als zou de commissie niet tijdig de door u gevraagde informatie hebben verstrekt, is niet in overeenstemming met de feiten. Dat zou kunnen betekenen dat u andere redenen hebt voor uw besluit"

Hieronder vindt u de verzonden brief. 

 

Westfries Genootschap, postbus 2125, 1621 EC Hoorn
Vereniging Oud Hoorn, Onder de Boompjes 22, 1621 GG Hoorn
Stichting Vrienden van het Westfries Museum, Achterom 2, 1621 KV Hoorn


Aan het college van burgemeester en wethouders
van de gemeente Hoorn
postbus 603
1620 AR Hoorn


Hoorn, 14 november 2006


Geacht college,

Met verwondering, maar ook met zorg, hebben onze drie instanties kennis genomen van de ontwikkelingen en verwikkelingen rond het Westfries Museum. Het aan de kant schuiven van de bestuurscommissie heeft ons verbaasd. Wij begrijpen dat door de komst van het dualisme u bestuurscommissies, die aan u verantwoording schuldig zijn, kunt instellen en opheffen. Maar om, zonder enige vorm van overleg met de voltallige commissie, gebruik van die bevoegdheid te maken, vinden wij weinig gepast. De commissie heeft zich jarenlang met veel liefde en inspanning, vrijwillig ingezet voor het Westfries Museum. Daarnaast zal ook in een nieuwe geprivatiseerde situatie wederom een beroep gedaan moeten worden op mensen uit de verschillende instanties, waarbij wij uitgaan van dezelfde mensen. Omdat afgevaardigden vanuit onze drie instellingen zitting in de bestuurscommissie hebben, voelen ook wij ons door uw besluit aangesproken.

Wij hebben met onze vertegenwoordigers in de bestuurscommissie gesproken en daaruit begrepen dat er tenminste twee waarheden zijn. De verwijten als zou de commissie niet tijdig de door u gevraagde informatie hebben verstrekt, is niet in overeenstemming met de feiten. Dat zou kunnen betekenen dat u andere redenen hebt voor uw besluit. Zou dat zo zijn, dan lijkt het ons alleszins gerechtvaardigd om daar open in en met de commissie over te spreken. Zowel de commissie als onze drie instellingen zijn niet tegen het ingaan van een privatiseringsproces. Maar dan moet het wel correct en transparant verlopen.

De toekomst van het Westfries Museum ligt ons na aan het hart. Wij vrezen dat de gekozen aanpak, niet bijdraagt aan de naam van het museum. Het Westfries Museum geniet in de museumwereld, en nationaal en internationaal groot aanzien. Het museum draagt in niet geringe mate bij aan het imago van onze stad. Temeer daar Hoorn volgend jaar haar 650 jarig bestaan viert, moet het er u alles aan gelegen zijn om naam en faam van het museum hoog te houden.

Onze drie instellingen vertegenwoordigen veel burgers in Hoorn en West-Friesland. Graag willen wij onze betrokkenheid bij het museum continueren. Voor het museum is het immers van groot belang dat het weet in de lokale gemeenschap verankerd te zijn.

Wij doen daarom een dringend beroep op u om de bestuurscommissie op een correcte en transparante wijze bij het proces te betrekken.

Gaarne vernemen wij van u op korte termijn of u een dergelijke aanpak ook voorstaat.


Hoogachtend,

Namens het Westfries Genootschap
Ina Broekhuizen-Slot, voorzitter

Namens de Vereniging Oud Hoorn
Egbert Ottens, voorzitter

Namens de Stichting Vrienden van het Westfries Museum
Jaap Mol, voorzitter

 

Nieuwsarchief