Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Prinses Margrietschool (4)

Een nieuwe naam: Prinses Margrietschool

Andere schoolnamen

Eind jaren veertig zijn er plannen om in Hoorn een openbare streekschool voor buitengewoon lager onderwijs (BLO) te vestigen. Schoolhoofd Penning dringt er in maart 1950 op aan dat deze school er snel komt. Hij dreigt leerlingen die een hele klas ophouden omdat ze eigenlijk op een school voor BLO thuishoren, van school te verwijderen. Penning krijgt zijn zin. Op 1 juni 1950 gaat in een opgeknapte barak aan de Bontekoestraat een openbare BLO-school van start.

Het college van B&W grijpt de komst van deze school aan om alle openbare lagere scholen in Hoorn een nieuwe naam te geven. Men wil af van de nietszeggende en soms verwarrende aanduiding met cijfers. Op 31 maart 1950 stemt de gemeenteraad in met het voorstel van het college om de volgende naamswijzigingen door te voeren. Gemeenteschool No. 1 wordt de Prinses Margrietschool, Gemeenteschool No. 2 in de Muntstraat heet voortaan Prinses Ireneschool en Gemeenteschool No. 3 wordt vernoemd naar Prinses Marijke. De streekschool voor BLO wordt de Prinses Beatrixschool.

Relatie met de gemeente

De eerste ouderavond van de Prinses Margrietschool heeft een officieel karakter door de aanwezigheid van burgemeester Canneman, wethouder Kaldenbach en de inspecteur van het lager onderwijs, de heer Van der Werf. De heer Van Iest verzorgt de gebruikelijke voordracht. Hij spreekt, heel toepasselijk, over het buitengewoon lager onderwijs.

Hoewel de aanwezigheid van de burgemeester en de wethouder bij deze ouderavond anders doet vermoeden, is de relatie tussen de school en de gemeente niet zo goed. Jarenlang heeft de school klachten over het gebouw, onder andere over de slechte verwarming van de lokalen, maar de gemeente negeert deze volkomen. Uiteindelijk, na ruim drie jaar lang met een kluitje in het riet gestuurd te zijn, stelt de oudercommissie zelfs voor de onderwijsinspectie te vragen de lokalen af te keuren.

Verbouwingen

Midden jaren vijftig zijn de drie lokalen die de Margrietschool in het aanpalende gebouw in gebruikt heeft nodig voor de ULO. Het is de bedoeling dat de Margrietschool als compensatie uitgebreid wordt met een vleugel aan de noordzijde van het gebouw. Het plan is een aanbouw te realiseren met twee verdiepingen met beneden een lokaal voor handvaardigheid (tevens film- en schoolzaal) en boven twee leslokalen. De raad gaat akkoord en stelt op 20 maart 1956 een budget van fl. 100.200,- beschikbaar.

Bouwtekening ca. 1956
Niet gerealiseerd uitbreidingsplan, ca. 1956

Bouwtekening uitbreding lokalen ca. 1956
Aangepast plan voor uitbreiding met twee lokalen, ca. 1956

Situatieschets ca. 1056
Situatieschets uitbreidingsplan, ca. 1956

Het plan krijgt echter geen goedkeuring van de rijksoverheid. In een brief van 11 juni 1956 maakt het ministerie duidelijk dat het bouwen van handvaardigheidlokalen, filmzalen etc. niet is toegestaan. De gemeente past het plan vervolgens aan. De etage en de filmzaal komen te vervallen. Op 20 december 1957 wordt de klus voor fl. 57.347,- gegund aan aannemer E. Nannings.

Tien jaar later is er weer behoefte aan extra ruimte. In februari 1964 dient schoolhoofd Beumer een verzoek in voor de aanbouw van een personeelskamer. Hieraan is behoefte omdat het personeel veelvuldig overlegt over onderwijsvernieuwingen waarmee de school bezig is. De kosten voor deze aanbouw worden begroot op fl. 19.680,-.

Dan blijkt echter dat voor verbouwingen die meer dan tienduizend gulden kosten een urgentieverklaring van het Rijk nodig is. De verklaring wordt niet afgegeven omdat er in Hoorn verschillende plannen zijn die een hogere urgentie hebben, zoals de bouw van een openbare lagere school in Hoorn-Noord, nieuwbouw voor de gemeentelijke ULO en een noodlokaal voor het VGLO. Gemeente en school maken een nieuw plan. De personeelskamer krijgt tevens de functie van onderzoekskamer voor de schoolarts. Nu krijgt het plan wèl de zegen van het ministerie. De kosten worden in 1967 geschat op circa dertigduizend gulden. Als men nog eens goed kijkt naar de eisen die aan een onderzoekskamer worden gesteld, blijkt er nog eens elfduizend gulden extra nodig te zijn.

Klassenfoto 1966/1967
Klassenfoto schooljaar 1966/1967 (foto www)

Uiteindelijk wordt het werk in april 1969, ruim vijf jaar nadat de school het verzoek indiende, aanbesteed aan aannemer Konst en Van Polen uit Oosterblokker. Als gevolg van de algemene kostenstijging moet het budget met nog eens zevenduizend gulden worden verhoogd.

Anno 2015 staat alleen deze laatste uitbreiding er nog. De aanbouw uit 1957 is inmiddels afgebroken.

Plaats van jaren vijftig aanbouw
Plaats van de aanbouw uit de jaren vijftig

Aanbouw personeelskamer
De in1969 aangebouwde personeelskamer annex onderzoekskamer schoolarts